Vad kostar en el-scooter och så kan du betala för den!

Att köpa en elscooter är ofta en bra idé för ekonomin. Främst för att du slipper åka bil, men även då du slipper köpa buss- eller tågkort.

Men vad kostar det att köpa en elscooter egentligen – och hur kan du finansiera din elscooter?

Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln.

Vad kostar en elscooter?

En elscooter kostar i regel mellan 3 000 och 8 500 kronor. Snittpriset för en elscooter ligger i sin tur på cirka 4 500 kr. Det som avgör priset för en elscooter inkluderar bland annat vilket märke, vilken effekt, vilken räckvidd samt vilken maxhastighet scootern har.

4 faktorer som påverkar priset för en elscooter

1. Maxeffekten

Tumregeln säger: ju högre maxeffekt en elscooter har, desto dyrare är den. När du köper en elscooter ska du se till att få en maxeffekt på minst 200 W för att din scooter inte ska kännas svag vid exempelvis uppförsbackar.

2. Räckvidden

En högre räckvidd medför ofta att priset för elscootern är högre. När du köper en elscooter ska du se till att den har en maximal räckvidd på minst 1,5 mil per laddning.

3. Maxhastigheten

Ju snabbare elscootern är, desto högre är priset. Så lyder tumregeln i detta fall. En maxhastighet på 18 km/h eller mer är någonting du ska kräva.

4. Märket

Elscootrar av märkena E-Wheels, E-Way och Xiaomi har ofta ett lågt butikspris, medan elscootrar från exempelvis Segway i regel kostar mer pengar.

Läs mer: Så kan du förvara ditt kreditkort med din mobil

3 sätt att finansiera din elscooter

1. Kreditkort

När du finansierar din elscooter måste du betala en årsränta på omkring 15 %, vilket är en relativt hög räntesats. Vi rekommenderar dock att du först köper elscootern, för att efter det tillbaka hela skuldbeloppet inom de räntefria dagarna som ofta är ca. 55 till antalet.

Som begreppet ovan antyder behöver du inte betala någon ränta om du betalar hela det belopp som uppges på månadsfakturan. Värt att notera är även att du kan få tillbaka 4 % av inköpskostnaden om du köper din elscooter på Komplett.se med Kompletts kreditkort.

Med Norwegians kreditkort kan du även samla bonuspoäng när du köper din scooter, som du bland annat kan använda för att delfinansiera din flygresa hos Norwegian Airlines.

När du har ett kreditkort ska du alltså ta del av fördelarna såsom de räntefria dagarna, bonusprogrammen och cashbackprogrammen. Detta medan du minimerar nackdelarna såsom ränteavgifter, uttagsavgifter och valutaväxlingsavgifter.

Tips: Här listar vi exempel på bra kreditkort utan valutapåslag

2. Privatlån

Räntekostnaden för ett privatlån ligger på cirka 7,5 % vilket är relativt lite. Men du kan inte låna pengar kostnadsfritt om du betalar tillbaka skulden inom en viss tid, som du kan göra med ett kreditkort. Långivare som beviljar privatlån tar nämligen ut ränta redan från dag ett.

Utöver detta är det få långivare som beviljar privatlån på så här pass små belopp.

3. Snabblån

Med ett snabbt lån (som ibland även kallas för SMS-lån) måste du betala en räntesats som ofta ligger på 35 %, vilket är en absurt hög räntesats. Det kan vara lockande att ta ett snabbt lån för att exempelvis finansiera sin scooter trots betalningsanmärkning, men gör inte det.

Ett snabbt lån är försvarbart för att kunna betala en räkning som riskerar att förfalla och hamna hos Kronofogden. Det kan också vara försvarbart med ett snabbt lån för att finansiera en reparation av bilen, för att således kunna ta dig till arbetet och tjäna pengar.

Du ska alltså spara eller tjäna pengar på att ta ett snabbt lån. Men snabba lån för lyxkonsumtion, vilket ett elscooter-köp ofta är, det rekommenderar vi inte.

Läs mer: Kreditkort eller snabbt lån – vad passar bäst?