Vad är det för skillnad mellan ett betalkort och kreditkort?

Oavsett om man har ett betalkort eller ett kreditkort så får man en faktura i slutet av månaden som redovisar de köp man gjort under innevarande månad. Man betalar alltså de köp man gjort under månaden med kortet på faktura. Om du har ett kreditkort så har du möjligheten att delbetala dina köp, vilket kan vara praktiskt vid oförutsedda utgiften. Vid delbetalning tillkommer ränta på köpet. Räntan varierar beroende på vilket kreditkort du har. Om du betalar hela köpet när fakturan kommer så slipper man i de flesta fall betala räntan.

Med ett betalkort har du inte möjligheten till att delbetala dina köp, utan man betalar hela beloppet när fakturan kommer. Betalkorten har ofta ingen kreditgräns. Företaget som utfärdat betalkortet förlitar sig på att kortanvändaren använder kortet ansvarsfullt och kan betala det belopp som nyttjats under månaden.

En vanlig typ av betalkort är bensinkort. Dessa ställs ut av bensinbolagen och kan användas vid exempelvis köp av drivmedel. Användarna av bensinkort får ofta rabatt på sina inköp av drivmedel när de använder bensinkortet.