Kreditkort företag

Företagskort är ett kreditkort för företag som underlättar allt från bokföringsrutiner till hantering av utlägg och fakturering. Om du som företagare har anställda som har löpande utlägg i tjänsten så är det ofta en god idé att låta den anställde använda ett företagskort.

Genom ett företagskreditkort samlas samtliga utgifter på ett och samma ställe och administrationen för dig som företagare minskas. Du kan välja att anpassa kortets högsta belopp och kreditutrymme, sätta betalningsansvarig samt ta del av förmånliga försäkringar och förmåner. Det finns med andra ord en lång rad fördelar till att ha ett kreditkort företag och på följande sida går vi igenom alla samtidigt som vi erbjuder rekommendationer av de bästa företagskorten just nu.

Bästa företagskortet 2023

4/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

0%

Kreditgräns

Ingen gräns

Räntefria dagar

30 dagar

Andra bra företagskort

3.5/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

0%

Kreditgräns

500 000 kr

Räntefria dagar

45 dagar

Hur fungerar ett företagskort?

Enkelt förklarat är ett företagskort ett kreditkort kopplat till ett kreditutrymme för ett specifikt företag. Därmed är kortet inte kopplat till en privatperson utan själva verksamheten vilket innebär att kreditkortet endast får användas till utgifter kopplade till företaget.

Eftersom ett företagskort inte är kopplat till en specifik person öppnar det möjligheter för att fler personer ska kunna använda det. Alla som arbetar på företaget kan nämligen använda kreditutrymmet till den utgifter och kostnader de ansvarar för. Man kan till och med ansöka om flera olika kort så att dina anställda kan ha varsitt kort kopplat till samma kredit, lite på samma sätt som ett extra kort eller gemensamt konto fungerar för privatpersoner.

Med andra ord fungerar ett kreditkort på många sätt precis som ett kreditkort för privatpersoner, fast med unika villkor och regler. Ditt företag får tillgång till ett kreditutrymme som kan användas fritt till företagets utgifter så länge den månatliga kreditfakturan betalas.

Därför anser vi att Mynt har bästa företagskortet 2023

Utav alla de renodlade företagskorten på den svenska marknaden anser vi att Mynt är de absolut bästa. Det finns flera orsaker till detta. Till en början så har kortet ingen över kreditgräns vilket betyder att du kan ansöka om det kreditutrymme som din verksamhet behöver. Med det sagt kommer Mynt avgöra ditt företags betalningsförmåga innan de godkänner en kredit, därmed kan du inte ansöka om ett för stort utrymme.

Företagskortet är gratis att ansöka om och använda och så länge kreditfakturan betalas inom de 30 räntefria dagarna slipper ditt företag betala ränta.

Vidare är Mynt ett mycket praktiskt verktyg som underlättar allt från hur du och dina anställda spenderar pengar till bokföringen. Du kan nämligen ansöka om kostnadsfria kreditkort för alla anställda som behöver det, och alla utgifter registreras och bokförs automatiskt i det bokföringsprogram du använder (Fortnox, Visma, etc.).

Som pricken över i:et kan man samla cashbacks och få exklusiva rabatter hos utvalda partners, vilket i sig är ganska ovanligt när det gäller kreditkort för företag.

Lär dig mer om Mynt i denna video:

4/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

0%

Kreditgräns

Ingen gräns

Räntefria dagar

30 dagar

Fördelar med att använda ett företagskort

Den viktigaste funktionen som ett företagskort uppfyller är att göra livet lättare för den som driver företaget. Istället för att man ska behöva bokföra varje utlägg, betalning och faktura kan man istället samla allt på ett kreditkort och på så sätt spara tid och energi som annars läggs på pappersarbete.

– Enkel administration

Som sagt är företagskort framför allt ett verktyg som gör underlättar för dig som företagsledare samt din ekonomiavdelning. Dessutom kan ett kreditkort underlätta för alla dina anställda som har löpande utlägg i sin tjänst eller som på ett eller annat sätt hanterar betalningar å verksamhetens vägnar.

Genom att använda ett företagskort till alla företagets utgifter behöver du bara betala en räkning i månaden – kreditfakturan. Dessutom samlar du alla utläggen på en och samma plats så att du får en bättre överblick över hur pengar hanteras inom bolaget.

I sin tur resulterar detta i betydligt mycket mindre administrativt arbetet och bokföring så att du och din ekonomiavdelning kan lägga energin på andra uppgifter.

Som företagsledare får du även möjligheten att hålla koll på vad alla dina anställda spenderar pengar på och huruvida deras utgifter går att rättfärdiga. Med andra ord blir det lättare att undvika och lägga märke till fusk.

– Digitalisera verksamheten

Digital bokföringFöretagskort är också ett viktigt verktyg för den som vill digitalisera sin verksamhet, vilket alla borde göra idag. De ledande företagskorten erbjuder möjligheten att hålla koll på alla utgifter, fakturor och bokföringsunderlag från antingen en hemsida eller en app.

Därmed har du alltid möjlighet att snabbt och enkelt få en översikt över hur alla utlägg. Dessutom kan du använda ditt tillhörande konto till att höja eller sänka kreditutrymmet storlek, tilldela betalningsansvarig, ansöka om fler extrakort och mycket mer.

Förmåner att ta del av med ett kreditkort för företag

I likhet med kreditkort för privatpersoner kommer bra företagskort med förmåner när man använder kortet. Däremot är förmånerna sällan lika generösa och många till antalet som för privatpersoner, men de ger fortfarande ordentligt mervärde.

En bra fördel med de bästa företagskorten är att de saknar årsavgift och har låga räntor vilket innebär att det är billigt att ansöka om, äga och använda kreditkort för företag; betydligt mycket billigare än kreditkort för privatpersoner.

– Cashbacks, rabatter & bonusar

Den idag vanligaste förmånen för företagskort är cashbacks och bonusar. Till exempel har Qred 1% cashback på alla köp och med Mynts företagskort får du cashback samt exklusiva rabatter hos utvalda samarbetspartners.

Den cashback du tjänar in under månaden dras automatiskt från din kreditfaktura vilket hjälper dig dra in på kostnaden.

– Räntefria perioder

Med ett bra företagskort får du möjligheten att skjuta upp betalningar – köp nu betala sen. En del kort låter dig delbetala vissa utgifter och du får dessutom möjligheten att utnyttja räntefria perioder där du slipper betala ränta på din faktura.

Denna lösning är perfekt när man får oväntade utlägg eller måste investera i nya maskiner, verktyg och utrustning som man inte riktigt har råd med i dagsläget. Tänk bara på att man alltid ska vara försiktig med att skjuta upp betalningar och endast göra det om man är säker på att man kommer kunna betala tillbaka beloppet i fullo enligt villkoren.

– Försäkringar

En del företagskort har försäkringar som automatiskt ingår i kortet. Detta är dock ytterst ovanligt och något som i regel erbjuds för kreditkort för privatpersoner. Förvänta dig därför INTE att hitta ett företagskort med exempelvis reseförsäkring.

Kreditkort nystartat företag

Kreditkort företag är tillgängliga för alla företag oavsett bolagsform. Du kan alltså ansöka om ett företagskort om du driver en enskild verksamhet, aktiebolag eller ett handelsbolag. Med det sagt finns det inga garantier på att du godkänns eftersom ditt bolag måste leva upp till vissa krav, något som granska via bland annat en kreditprövning (kreditupplysning).

Du kan heller inte godkännas för vilket kreditutrymme som helst utan varje kreditgivare har en övre gräns och tilldelar kredit baserat på ditt företags betalningsförmåga.

Villkor och krav för företagskredit

En sak som skiljer företagskort från kreditkort för privatpersoner är villkoren och kraven som sätts på den ansökande (i detta fall ett bolag). I många fall kan sätter man villkoren för varje enskilt företag vilket ger dig möjligheten att förhandla fram villkor som passar dig.

För att godkännas för en företagskredit krävs det att du kan visa på att ditt företag har möjlighet att betala för de utgifter du kommer använda kortet till. Detta säkerställs genom en kreditprövning på företaget.

Tänk på att det finns vissa risker med företagskredit och om du inte betalar in fakturorna i tid så kommer skulderna drivas in eller så sätts företaget i konkurs. Var därför försiktigt med ansökan och användningen av företagskortet.

Företagskort via storbankerna

Skulle de företagskort som vi har rekommenderat inte passa dig av någon anledning kan du alltid ansöka om ett kreditkort från en av Sveriges storbanker, förslagsvis den bank som du redan har ett företagskonto hos.

Det finns både för- och nackdelar med detta och du bör – som alltid – granska alla villkor och jämföra dina möjligheter innan du tar ett slutgiltigt beslut.

Andra populära kreditkort

4/5

Årsavgift

1068 kr

Ränta

17,32 %

Kreditgräns

200 000 kr

Räntefria dagar

Upp till 60 dagar
5/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

9,74 – 24,74 %

Kreditgräns

120 000 kr

Räntefria dagar

56 dagar
4.5/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

19.99 %

Kreditgräns

150 000 kr

Räntefria dagar

Upp till 45 dagar

Vanliga frågor och svar om Företagskort

Ett företagskort är kopplat till ett bolag och därför kan endast de som driver företag ansöka om kortet. Det spelar ingen roll om du har ett aktiebolag, en enskild verksamhet eller ett handelsbolag.

Nej, faktum är att företagskort i regel är billigare än alternativ för privatpersoner.

Efter att ha granskat marknaden och jämfört ett stort antal företagskort – både från privata kreditbolag och storbankerna – är vi övertygade om att Mynt har det bästa företagskortet. Eftersom Mynt endast arbetar mot andra företag har de blivit absoluta experter på det, vilket är tydligt i slutprodukten de erbjuder.

För att få ett företagskort krävs det att du har ett företag, antingen aktiebolag, handelsbolag eller enskild firma. Dessutom måste ditt företag ha möjligheten att betala tillbaka det kreditutrymme som du ansöker om. Så länge du uppfyller de kraven är det enkelt att få ett företagskort; ofta tar ansökan bara ett par minuter. Därefter granskas ansökan och om du godkänns får du snart krediten beviljad.