Erbjuder Bank Norwegian kreditkortet någon sorts bonus?
Ja, detta är ett så kallat kreditkort med bonus och alla vardagsinköp köp som görs med kreditkortet ger antingen en bonus i form av CashPoints eller en cashback som dras av din kreditfaktura.
Som kund väljer du själv om du vill ha bonus eller cashback.
Samla CashPoints med Norwegian Reward
CashPoints är bonuspoängen i Norwegian Airs bonussystem Norwegian Reward, och du kan tjäna poäng på det mesta du köper. I skrivande stund motsvarar 1 CashPoint 1 NOK.
Poängen du samlar in kan sedan bytas mot flygbiljetter (hel- eller delbetalning), extra bagage, Fast Track platsbokningar, hotellnätter och ändring av flygbiljetter.
Du samlar olika mycket poäng beroende på vad du använder kreditkortet till.
Transaktion | CashPoints |
---|---|
Varuköp | 0,5 % |
LowFare-biljetter hos Norwegian | 3 % |
LowFare+-biljetter hos Norwegian | 4 % |
Flex-biljetter hos Norwegian | 5 % |
*Du kan som mest tjäna 100 000 kr i CashPoints per år.
Bonussystemet är nischat mot resor, och kreditkortet är alltså att föredra för personer som planerar att använda kortet utomlands.
Norwegian Cashback
Under 2023 började Bank Norwegian även erbjuda cashback för dig som hellre vill ha det. Du får inte riktigt lika mycket i cashback som du får i CashPoints, men det är fortfarande ett generöst erbjudande.
I dag tjänar du 0,5% i cashback på allt du köper med kortet. Den insamlade cashbacken dras automatiskt av din kreditfaktura och fungerar på så sätt som en rabatt.
Observera att du inte tjänar cashback på följande transaktioner:
- Kontantuttag
- Överföringar via Mina Sidor
- Köp av valuta
- Köp hos andra flygbolag
För att kontrollera hur många bonuspoäng eller hur mycket cashback du har, så loggar du in på “Bank Norwegian Mina sidor”, antingen via en webbläsare eller via appen.
Erbjuder Norwegian kreditkort några andra förmåner, rabatter eller erbjudanden?
Den absolut främsta fördelen med detta kreditkort är den bonus/cashback du kan få samt reseförsäkringen som ingår. Förutom att vara ett bonuskort är Bank Norwegian nämligen ett riktigt bra resekreditkort.
Bokar du lounge access med Bank Norwegian via Lounge Pass så får du till exempel 8 % i CashPoints och med rätt biljett får du fast track.
Att kortet dessutom inte har en årsavgift och begränsade avgifter när du använder kortet utomlands är också en stor fördel.
Mobila betalningar
Kreditkortet är välanpassat till mobila betalningar. Kortet har exempelvis stöd för Google Pay, Apple Pay, Fitbit Pay och Garmin Pay, vilket betyder att du kan använda ditt Bank Norwegian digitalt oavsett vilken mobil eller klocka du har.
Nyligen lanserade banken en egen mobil betallösning som kallas Mikrokort. Det är en version av ditt kort i form av ett SIM-kort med ett tillhörande armband. Armbandet går att använda på egen hand eller kan sättas fast på en befintlig klocka.
Mikrokort är tillgänglig för alla som har ett kreditkort från banken och kostar inget extra.
Studentrabatt
Bank Norwegian är ett kreditkort som riktar sig till studenter, vilket är ganska ovanligt i branschen på grund av studenters svaga kreditvärdighet.
Men Bank Norwegian har både lättare villkor och lägre krav, men framför allt en studentrabatt som innebär att du kan använda kreditkortet utan ränta de första 6 månaderna.
Vilka försäkringar ingår med Bank Norwegian kreditkort?
Med Bank Norwegians kreditkort så ingår en reseförsäkring och en dagligvaruförsäkring. Utöver det har du också möjligheten att köpa till en rad tilläggsförsäkringar.
Typ av försäkring
Ingår
Reseförsäkring
Ja
Avbeställningsskydd
Ja
Självriskreducering
Nej
Prisgaranti
Nej
Allriskförsäkring
Nej
Köpskydd
Ja
Leveransförsäkring
Nej
Förlängd garanti
Nej
Tanka-Fel Försäkring
Nej
Nyckelförsäkring
Nej
Mer om försäkringarna
Reseförsäkring (ingår)
När du betalar minst 75% av en resa med ditt kreditkort så aktiveras automatiskt Norwegians reseförsäkring.
Försäkringen erbjuds samarbete med AIG Europe S.A som är försäkringsgivare. I skrivande stund har försäkringen ingen självrisk, vilket får ses som en stor fördel. Kreditkortet med reseförsäkring inkluderar bland annat:
- Avbeställningsskydd: Om resan av en eller annan anledning skulle behöva bokas av så träder avbeställningsskyddet in. Försäkringen gäller om resan behöver avbokas p.ga. olycksfallsskada, akut sjukdom, dödsfall / dödsfall av närstående. Maximalt ersättningsbelopp per person är 15 000 kronor. Maxersättning per familj och skadehändelse är för närvarande 45 000 kronor.
- Ersättning vid bagageförsening: Om ditt bagage tappas bort av flygplatspersonalen, eller om bagaget är försenat så ersätts man med upp till 1 500 kronor per person. Maximalt ersättningsbelopp för resesällskapet är 6 500 kr / kort.
- Försening av allmänt transportmedel: Ersätter dig med maximalt 1 500 kronor om ditt allmänna färdmedel, exempelvis en buss eller ett tåg, skulle vara försenat.
- Försäkring vid olycksfall: Om du skulle skadas allvarligt eller avlida under resan betalar Norwegian ut maximalt 100 000 kronor vid dödsfall, och som mest 1 000 000 kronor vid olyckor.
Dagligvaruförsäkring (ingår)
Dagligvaruförsäkringen ingår om du betalar för dagligvaror med kreditkortet. Om du skulle bli ofrivilligt arbetslös eller sjukskriven i minst 30 dagar får du utbetalt upp till 10 000 kronor att köpa dagligvaror för.
Försäkringen ger en engångsersättning som motsvarar en månads konsumtion av dagligvaror som har betalats med ditt Norwegian-kort.
Med dagligvaror menas köp som har gjorts i butiker som VISA kategoriserar som dagligvarubutiker.
Betalskydd (tilläggsförsäkring)
Betalskyddet aktiveras om du skulle få svårt att betala av dina kreditkortsfakturor på grund av en oförutsedd händelse. Försäkringen faller in vid exempelvis ofrivillig arbetslöshet, sjukskrivning eller om du skulle bli inlagd på sjukhus, och täcker återbetalningar i upp till sex månader.
Betalskyddet kostar 0,8 % av kvarvarande skuld, och dras månatligen från fakturan.
Självriskförsäkring hyrbil (tilläggsförsäkring):
Denna försäkring täcker självrisken på hyrbilar och gäller både i Sverige och utomlands. Hyrbilen måste betalas med Norwegian-kortet och den måste vara helförsäkrad. Dessutom behöver kortinnehavaren vara registrerad på hyresavtalet.
Årskostnaden för självriskförsäkringen är 249 kronor.
Skydd mot ID-kapning (tilläggsförsäkring)
ID-skyddsförsäkringen gäller om en obehörig person stjäl dina personuppgifter, och nyttjar dessa för att exempelvis teckna lån, kreditkort eller öppna bankkonton i ditt namn.
ID-kapningsskyddet täcker bland annat de juridiska kostnader som kan uppkomma samt eventuellt inkomstbortfall, och det maximala ersättningsbeloppet motsvarar 1 000 000 kronor per skada och år.
Skyddet gäller i hela världen och kostar 149 kronor per år.
Tandvårdsförsäkring (tilläggsförsäkring)
Ger dig ersättning när oväntade kostnader för tandvård uppstår. Fyllningar inkluderas, och även mindre kirurgiska ingrepp såsom bortdragning av tänder. Tandvårdsförsäkringen kostar från 237 till 475 kronor per månad beroende på ålder.
Hur hög är räntan på Bank Norwegian kreditkort?
Samtliga inköp som görs med kortet samlas på en månadsfaktura. Fakturan kan du sedan välja att betala direkt (inom 45 dagar) för att slippa räntan.
Betalar du inte fakturan inom de räntefria dagarna så ligger den nominella räntan på 21,99 % och med alla avgifter inräknade landar den effektiva räntan på 24,35 %. Räntan kan anses ganska hög, men det kompenseras av de låga avgifterna.
Vid delbetalning av fakturan måste du betala minst 3 %, eller minst 300 kronor av det totala skuldbeloppet per månad, och resterande belopp kommer förflyttas till nästkommande månads faktura, samtidigt som en räntekostnad om 21,99 % tillkommer på fakturabeloppet.
Vilka andra avgifter kan tillkomma?
Förutom räntan finns det ett par andra avgifter som du måste ha koll på när du använder ett kreditkort, oavsett om det är Bank Norwegian kreditkort eller ett annat kort.
När det gäller Bank Norwegian är avgifterna förhållandevis låga, men du måste fortfarande ha koll på dem.
- Valutapåslag: 1,99 % för alla transaktioner i utländsk valuta.
- Uttagsavgift: Gratis att ta ut pengar med Norwegian kreditkort (utomlands och i Sverige)
Vilka krav måste uppfyllas?
Hur stor kredit du beviljas baseras på faktorer som inkomst och anställningsform samt hur många kreditupplysningar som har gjorts på dig under de senaste 12 månaderna. Det är alltså din kreditvärdighet och betalningsförmåga som avgör kreditutrymmet.
Om Norwegian anser att kreditvärdigheten är låg kan man fortfarande bli beviljad ett kreditkort, men till ett lägre maximalt kreditbelopp.
Grundkraven:
- Du får inte har några betalningsanmärkningar
- Du ska vara minst 18 år gammal
- Du ska ha varit folkbokförd i Sverige de senaste 36 månaderna
- Du behöver minst en heltidsanställning
Hur bra är Bank Norwegians kundtjänst?
Norwegian Banks kundtjänst är riktigt bra och vi har haft kontakt med dem flera gånger, dels som kunder men även under tiden som vi skrev denna recension.
Det enda problemet är de begränsade öppettiderna.
Kontaktmetoder:
- Chatt: på webbplatsen eller via appen
- Telefon: 0770-45 77 66
- Spärra kort: 0770-45 77 66 (dygnet runt)
- E-post: post@banknorwegian.se
Norwegian Bank har även en omfattande sektion med Vanliga frågor och svar på sin webbplats. Där har du hitta svar på de flesta frågor du kan tänkas ha.
Öppettider: 10.00 – 16.00, måndag till fredag.
Bank Norwegian Mina Sidor
Om du redan har ett Bank Norwegian kreditkort kan du logga in på Mina Sidor för att få personlig service. Där kan du även se hur mycket bonus/cashback du har och hantera alla dina bankärenden.
Mina Sidor är tillgänglig via banknorwegian.se samt via bankens egen app.
Vad säger andra om Norwegian kreditkortet?
Bank Norwegian-kortet är ett av Sveriges mest populära kreditkort och det råder inget tvivel om att aktiva kunder verkligen tycker om detta kreditkort.
Däremot har Bank Norwegian inget vidare betyg på plattformen Trustpilot. I skrivande stund har banken 2,4 av 5 stjärnor baserat på närmare 200 recensioner.
Även om det är ett lågt betyg är det ganska vanligt i branschen och många andra banker har liknande betyg.