Dela kreditkort på två personer – kreditkort med extrakort

Du som har ett kreditkort kan beställa ett extrakort, också kallat gemensamt kreditkort. Med ett extrakort kan du och din partner, familjemedlem eller annan som du vill dela kreditkortet med använda samma kredit och ta del av samma förmåner. Extrakortet har identiska funktioner som huvudkortet. Fördelen med ett extrakort är att flera personer kan använda samma kredit och samla sina utgifter på en gemensam månadsfaktura samtidigt.

Kreditkort som erbjuder extrakort

5/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

9,74 – 24,74 %

Kreditgräns

120 000 kr

Räntefria dagar

56 dagar
3.5/5

Årsavgift

195 kr 0 kr

Ränta

16.90 %

Kreditgräns

100 000 kr

Räntefria dagar

50 dagar
3.5/5

Årsavgift

195 kr

Ränta

10,95 %

Kreditgräns

200 000 kr

Räntefria dagar

55 dagar
4.5/5

Årsavgift

245 kr

Ränta

0 – 17,32 %

Kreditgräns

150 000 kr

Räntefria dagar

60 dagar
3/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

0 - 17,32 %

Kreditgräns

30 000 kr

Räntefria dagar

60 dagar
4.5/5

Årsavgift

395 kr 0 kr

Ränta

16.90 %

Kreditgräns

150 000 kr

Räntefria dagar

Upp till 50 dagar
4/5

Årsavgift

1068 kr

Ränta

17,32 %

Kreditgräns

200 000 kr

Räntefria dagar

Upp till 60 dagar

Hur fungerar kreditkort med extrakort?kreditkort med extrakort

När man delar ekonomi med en partner eller familjemedlem så vill man ofta samla alla utgifter på en och samma månadsfaktura. Det är i dessa fall ett kreditkort med extrakort kommer in i bilden. Genom att använda ett extrakort så kan du och din partner eller familjemedlem använda samma kredit och samtidigt ta del av samma förmåner, utan att ha två separata krediter. När man har ett extrakort så får man en tydligare överblick över månadens transaktioner vilket gör det enklare att hantera den gemensamma ekonomin.

Extrakort har identiska funktioner som huvudkortet och går ofta att beställa hem kostnadsfritt, eller till en mindre engångsavgift.

När månadsfakturan anländer kan man ofta läsa av på fakturan vilket kort som genomfört vilket köp. Extrakortsinnehavaren får ta del av samma rabatter, bonusar och förmåner som huvudkortsinnehavaren.

Fördelar med ett extrakort

  • Bonus/cashback och rabatter

De flesta kreditkort har någon form av bonusfunktion. Det kan exempelvis handla om att man får cashback på sina köp, bonus på sina köp eller att man får ta del av drivmedelsrabatter. Använder man till exempel Remember Flex så får man ta del av rabatter i ett stort antal butiker på internet när man betalar med kortet. Ett annat exempel är kreditkorten från Resurs Bank där man får bonus på samtliga köp som genomförs med kortet. Denna bonus kan sedan användas hos företagets samarbetspartners.När man har ett extrakort så får man ta del av samma förmåner och rabatter som huvudkortsinnehavaren. Genom att skaffa ett extrakort så samlas poäng och bonusar på samma konto, och man får därmed lättare att nå upp till eventuella bonusnivåer.
I de fall man får cashback när man använder kortet så kommer man snabbare upp i betydelsefulla cashback-summor när man är två som använder samma kreditkort.

  • Man får en bättre överblick över den gemensamma ekonomin

När man har delad ekonomi och använder ett extrakort så får man en tydligare överblick över ekonomin. Samtliga utgifter samlas på en och samma månadsfaktura. Man kan på månadsfakturan se vilket kort som har genomfört vilket köp.

  • Extrakort när man är under 18 år

Åldersgränsen för extrakort är vanligtvis 16 år, vilket innebär att även personer under 18 år kan inneha ett extrakort. Vanligtvis är åldersgränsen 18 år i Sverige för att ta lån eller krediter.

Notera att åldersgränsen varierar beroende på vilket huvudkort du har.

Nackdelar med extrakort

  • Kreditgränsen

När man ansöker om ett kreditkort så blir man beviljad en viss kredit, vilket innebär att det finns en köpgräns på kortet. Blir du till exempel beviljad 20 000 kronor i kredit så är det denna summa du får använda. När du har betalat av en del av skulden genom kreditkortsfakturan så kan du använda motsvarande summa som du betalt av.När ni är två som belastar samma kredit så innebär det att man är två som ska samsas om denna summa. Blir man beviljad 20 000 kronor i kredit så innebär det alltså att man ca 10 000 kronor var i kredit. Man kan ansöka om en förhöjd kreditgräns, men det finns ingen garanti att man blir beviljad detta bara för att man har ett kreditkort med extrakort.

  • Ansvaret

Ansvaret för vem som ska betala tillbaka krediten är beroende på vilket kreditkort du har. Vanligtvis har huvudkortsinnehavaren hela ansvaret, vilket innebär att huvudkortsinnehavaren kan bli återbetalningsskyldig för köp som genomförts av extrakortinnehavaren.

I vissa fall kan man ha ett solidariskt ansvar kring vem som ska betala tillbaka skulden. Detta innebär att banken eller kreditgivaren kan ställa kravet mot valfri person. Vanligtvis skickas fakturan hem till huvudkortinnehavaren. När det är solidariskt ansvar som gäller så kan banken välja att kräva in skulden från extrakortinnehavaren om huvudkortinnehavaren inte skulle betala skulden.

Hur ansöker man om ett gemensamt kreditkort / extrakort?

För att kunna ansöka om ett extrakort så måste man först ha ett kreditkort. Man ansöker sedan om ett extrakort via kortutgivaren. Detta görs vanligtvis genom att huvudkortinnehavaren loggar in på ”Mina sidor”. Därefter fyller man i personuppgifterna om den som ska ansöka om extrakortet. Det är inte alla kortutgivare som erbjuder kreditkort med extrakort.

I vissa fall behöver man kontakta kreditgivaren för att ansöka om ett extrakort. Ansökan görs då vanligtvis antigen via blankett eller över telefon. Notera att BankID i 9 fall av 10 behövs för att ansöka om ett extrakort.

Vad kostar ett extrakort?

Vad extrakortet kostar varierar beroende på vilket huvudkort du har men de kort som branschen anser är bäst kreditkort har ofta väldigt låga eller inga avgifter för extra kort. I vissa fall kan man alltså få hem ett extrakort utan kostnad, och i andra fall tar kortutgivaren ut en mindre engångsavgift för att trycka kortet. Det händer även att det är en mindre årskostnad för extrakort:

KortutgivareAvgiftÅldersgräns
Remember Flex0 kr16 år
Supreme Card Classic50 kr (engångskostnad)16 år
Supreme Card Woman50 kr (engångskostnad)16 år
Supreme Card Gold50 kr (engångskostnad)16 år
Supreme Card World50 kr (engångskostnad)16 år
MoreGolf Mastercard0 kr20 år
OKQ8 Kreditkort0 kr16 år
Coop Mer0 kr20 år

När bör man skaffa ett kreditkort med extrakort?

Om man är två i hushållet och har delad ekonomi så kan ett kreditkort med extrakort vara en väldigt bra lösning. Samtliga köp samlas på en gemensam faktura och man får en god överblick över hushållets ekonomi samtidigt som man får ta del av de förmåner och rabatter som ett kreditkort kan ge. Extrakort lämpar sig även väl om man letar efter ett gemensamt kort för mat eller ett gemensamt kort för bensin.

Vanliga frågor och svar om Kreditkort med extrakort

💳 Vad kostar ett extrakort?

Kostnaden varierar beroende på vilket huvudkort du har. I vissa fall är det kostnadsfritt att skaffa ett extrakort, i andra fall tar kortutgivaren ut en mindre engångskostnad.

💳 Hur gammal ska man vara för att skaffa ett extrakort?

Åldern varierar beroende på vilket huvudkort du har. Vanligtvis ska man vara minst 16 år för att skaffa ett extrakort, i vissa fall är kravet att man ska vara minst 20 år.

💳 Hur ansöker man om ett kreditkort med extrakort?

Ansökan sker vanligtvis på ”Mina sidor”. I vissa fall behöver man fylla i en blankett eller hörs av sig till kreditgivarens kundtjänst för att ansöka om ett extrakort.

💳 Kan barn ha extrakort?

Ja, det finns en del banker som utfärdar extrakort till personer under 18 år. Det kan främst vara användbart om man vill att barnen ska kunna handla mat eller annat på egen hand.

💳 Kan man ha två kort?

Ja, det går bra att ha två kort. Med ett gemensamt konto kan du ansöka om ett extra kort och på så sätt dela kreditutrymmet med någon annan.