Debetkort

Vad är ett debetkort?

Debetkort, debitkort, betalkort, kärt barn har många namn. Det är en sorts kort som lite fungerar som en kombination av ett kreditkort och ett traditionellt bankkort. Dagens debetkort är antingen Visa eller Mastercard och ges ut av pålitliga fintechbolag och banker. Korten har inget kreditutrymme utan du ansvarar själv över att föra över pengar till ditt konto. Däremot ger korten ofta förmåner och bonusar som kan liknas med de man får genom kreditkort.

Du kan välja mellan gratis debetkort med få förmåner eller ett debetkort med en mindre månadsavgift för bättre förmåner såsom reseförsäkringar och cashbacks.

En av de största fördelarna med debetkort är att de är anslutan till smarta ekonomiappar. Dessa appar har utvecklats för att ge dig de redskap du behöver för att ta kontroll över din ekonomi. Med korten från Rocker kan du exempelvis koppla alla dina kort till en kontoöversikt, och de flesta apparna har smarta sparfunktioner så minimerar dina onödiga utgifter.

Eftersom debetkort inte har kreditutrymmen så behöver man heller inte bevisa sin kreditvärdighet genom en kreditupplysning. Du kan alltså ansöka om debetkort även om du har en betalningsanmärkning.

Debetkort eller kreditkort: vad är skillnaden?

Den största skillnaden mellan debet- och kreditkort är att debetkorten saknar kredit. Istället för du över de pengar du vill ha till ditt debetkort från ditt bankkonto. Ett kreditkort har istället ett kreditutrymme som du lånar från kreditgivaren mot löftet att du betalar tillbaka beloppet enligt villkor.

På grund av detta är kreditkort associerad med viss risk och därför inte lämpliga för personer med skulder och ekonomiska svårigheter. För dessa personer är debetkort ett perfekt alternativ. Fast debetkort passar även de som har ordnad ekonomi och är ett smart alternativ till barn, på resor och för de som söker en riktigt smidig ekonomiapp att ta kontroll över ekonomin med.

Använd debetkortet på resan

Debetkort är utmärkta att ta med sig på resan och eftersom de antingen är Visa eller Mastercard kan du använda dem i bankomater och kortterminaler runt hela jorden. Vissa debetkort har låga eller inga avgifter när man använder deras kort utomlands.

Numera finns det även exklusiva debetkort med kompletterande reseförsäkringar om man bokar minst 75% av sina resa på kortet. Tidigare har försäkringar varit uteslutande för kreditkort, men på sistone har vi sett ett stort skifte på marknaden.

Samla poäng med ditt debetkort

De allra flesta debetkorten har någon form av bonussystem eller cashback. Oavsett vilket kort du väljer kan du alltså förvänta dig rabatter och exklusiva erbjudanden i olika butiker och hos utvalda återförsäljare.

Fler av aktörerna på marknaden har flera olika kort och i regel får man bättre bonusar och rabatter ju mer man betalar för sitt kort. De dyraste och mest exklusiva debetkorten har med andra ord alltid bäst bonus.

Debetkort – ett alternativ om man har betalningsanmärkning

En stor andel av alla de som har debetkort är personer som av olika anledningar inte kvalificerar för ett kreditkort. Som du säkert känner till måste man gå igenom en kreditupplysning för att beviljas en kredit, och har man skulder eller en betalningsanmärkning som kommer man med största sannolikhet att nekas.

Debetkort har inte dessa kraven och kan alltså öppnas av alla som är 18 år eller äldre och du riskerar aldrig att bli återbetalningsskyldig för något så länge du betalar månadsavgiften.

För- och nackdelar med debetkort

Fördelar

  • Ger dig verktyg för att hjälpa dig ta kontroll över din ekonomi
  • Tillgängliga för alla, även skuldsatta
  • Erbjuder förmåner som kan liknas vid kreditkort

Nackdelar

  • Begränsade förmåner jämfört med vissa kreditkort
  • Relativt höga månadsavgifter för exklusiva kort
  • Reseförsäkringar ofta mycket begränsade