Debetkort – Bästa debetkorten 2023
Debetkort blir allt mer populära i Sverige och vi förstår helt. Korten som delar vissa likheter med kreditkort erbjuder fina förmåner och bonusar utan kredit. Man använder alltså sina egna pengar men får trots det fina fördelar och har möjlighet att ansöka om kort med skulder och betalningsanmärkningar.
Det finns idag flera aktörer med debetkort på den svenska marknaden och vi har granskat alla i detalj. Dessutom har vi satt ihop en heltäckande guide till debetkort och varför man bör överväga att äga ett.
Bästa debetkorten 2023
- Inget valutapåslag
- Ingen månads- eller årsavgift
- 0 % i uttagsavgift (max 3 000 kr/mån)
- Upp till 10% cashback & reseförsäkring
- Fingeravtrycksläsare för ökad säkerhet
- Tillgängligt även med betalningsanmärkning
- Upp till 5% cashback på alla köp
- Kompletterande reseförsäkring
- Smart ekonomiapp på köpet
Vad är ett debitkort?
Debetkort, debitkort, betalkort, kärt barn har många namn brukar man säga…
Oavsett vad du kallar korten är det en sorts kort som lite fungerar som en kombination av ett kreditkort och ett traditionellt bankkort. Dagens debetkort är antingen Visa eller Mastercard och ges ut av pålitliga fintechbolag och banker. Korten har inget kreditutrymme utan du ansvarar själv över att föra över pengar till ditt konto. Däremot ger korten ofta förmåner och bonusar som kan liknas med de man får genom kreditkort.
Du kan välja mellan gratis debetkort med få förmåner eller ett debetkort med en mindre månadsavgift för bättre förmåner såsom reseförsäkringar och cashbacks.
En av de största fördelarna med debetkort är att de är anslutan till smarta ekonomiappar. Dessa appar har utvecklats för att ge dig de redskap du behöver för att ta kontroll över din ekonomi. Med korten från Rocker kan du exempelvis koppla alla dina kort till en kontoöversikt, och de flesta apparna har smarta sparfunktioner så minimerar dina onödiga utgifter.
Eftersom debetkort inte har kreditutrymmen så behöver man heller inte bevisa sin kreditvärdighet genom en kreditupplysning. Du kan alltså ansöka om debetkort även om du har en betalningsanmärkning.
Debetkort eller kreditkort: vad är skillnaden?
Den största skillnaden mellan debet- och kreditkort är att debetkorten saknar kredit. Istället för du över de pengar du vill ha till ditt debetkort från ditt bankkonto. Ett kreditkort har istället ett kreditutrymme som du lånar från kreditgivaren mot löftet att du betalar tillbaka beloppet enligt villkor.
På grund av detta är kreditkort associerad med viss risk och därför inte lämpliga för personer med skulder och ekonomiska svårigheter. För dessa personer är debetkort ett perfekt alternativ. Fast debetkort passar även de som har ordnad ekonomi och är ett smart alternativ till barn, på resor och för de som söker en riktigt smidig ekonomiapp att ta kontroll över ekonomin med.
Använd debetkortet på resan
Debetkort är utmärkta att ta med sig på resan och eftersom de antingen är Visa eller Mastercard kan du använda dem i bankomater och kortterminaler runt hela jorden. Vissa debetkort har låga eller inga avgifter när man använder deras kort utomlands.
Numera finns det även exklusiva debetkort med kompletterande reseförsäkringar om man bokar minst 75% av sina resa på kortet. Tidigare har försäkringar varit uteslutande för kreditkort, men på sistone har vi sett ett stort skifte på marknaden.
Vill du skaffa ett debetkort som ger dig kompletterande rese- och bagageförsäkring har du numera ett par olika val att välja mellan. Du kan till exempel beställa Rocker Plus eller Rocker Premium, eller Lunars nya exklusiva Lunar Pro.
Samla poäng med ditt debetkort
De allra flesta debetkorten har någon form av bonussystem eller cashbach. Oavsett vilket kort du väljer kan du alltså förvänta dig rabatter och exklusiva erbjudanden i olika butiker och hos utvalda återförsäljare.
Fler av aktörerna på marknaden har flera olika kort och i regel får man bättre bonusar och rabatter ju mer man betalar för sitt kort. De dyraste och mest exklusiva debetkorten har med andra ord alltid bäst bonus.
Det debetkort som just nu ger bäst bonus är, utan tvekan, Rocker Premium. Med upp till 10% cashback kan du samla bonusar på alla dina inköp, oavsett om du använder det till att shoppa, köpa bensin eller för vardagliga utgifter.
Ett alternativ om man har en betalningsanmärkning
En stor andel av alla de som har debetkort är personer som av olika anledningar inte kvalificerar för ett kreditkort. Som du säkert känner till måste man gå igenom en kreditupplysning för att beviljas en kredit, och har man skulder eller en betalningsanmärkning som kommer man med största sannolikhet att nekas.
Debetkort har inte dessa kraven och kan alltså öppnas av alla som är 18 år eller äldre och du riskerar aldrig att bli återbetalningsskyldig för något så länge du betalar månadsavgiften.
För- och nackdelar med debetkort
Fördelar
- Ger dig verktyg för att hjälpa dig ta kontroll över din ekonomi
- Tillgängliga för alla, även skuldsatta
- Erbjuder förmåner som kan liknas vid kreditkort
Nackdelar
- Begränsade förmåner jämfört med vissa kreditkort
- Relativt höga månadsavgifter för exklusiva kort
- Reseförsäkringar ofta mycket begränsade
Vanliga frågor och svar om Debetkort
Ett debetkort är ett kort du kan använda för att betala för tjänster och produkter i fysiska butiker samt online. Korten är Visa eller Mastercard och ges ut av pålitliga aktörer på den svenska marknaden. Ett debetkort saknar kredit och istället är det du som fyller på kortet med pengar du vill använda. För detta ger företaget dig vissa förmåner, däribland bonuspoäng och rabatter. Det finns exklusiva debetkort som har reseförsäkringar och mycket mer.
Eftersom debetkort saknar kredit kan man ansöka om dem även om man har skulder eller betalningsanmärkningar. De går också att använda som gemensamma konton.
Det beror på vad du ska använda korten till. Fast har du en ordnad ekonomi och sunda ekonomiska vanor är ett kreditkort bäst. Kreditkort ger dig betydligt bättre förmåner på flera plan. Ett debetkort passar bäst för särskilda användningsområden och i de fall där kredit inte är ett alternativ.
Egentligen anser vi att man bör kombinera de två olika korten då man på så sätt får bäst förmåner. Exempelvis är det billigare att ta ut pengar med ett debetkort än ett kreditkort, både i Sverige och utomlands.