kortutgivare

Vad är en kortutgivare?

En kortutgivare är en bank eller finansiell institution som ger ut betal- eller kreditkort till konsumenter. Kortutgivaren är ansvarig för att godkänna eller neka transaktioner när kortet används, baserat på flera faktorer som tillgängligt saldo eller kreditgräns.

De hanterar också räntebetalningar på kreditkortsskulder, avgifter, och andra aspekter av kortadministration. Kortutgivare som är kopplade kortvarumärken som VISA och måste följa specifika formkrav för att deras kort ska godkännas internationellt.

Vad är ett kortvarumärke?

I kontrast till detta står kortvarumärket, som fungerar som en identitet och ett ansikte utåt för kortet. Kortvarumärket, ofta representerat genom ett namn eller en logotyp, gör det lättare för konsumenter att känna igen och associera kortet med en viss standard eller servicekvalitet. Välkända exempel på kortvarumärken inkluderar Visa, Mastercard och Diners Club.

Vad är skillnaden på dessa?

Skillnaden mellan en kortutgivare och ett kortvarumärke ligger i deras roller. Medan en kortutgivare är det företag som faktiskt hanterar utfärdande och administration av kortet, är ett kortvarumärke mer inriktat på identitet och marknadsföring av kortet. Kort sagt, kortutgivaren är den som sköter den praktiska hanteringen och tjänsterna kopplade till kortet, medan kortvarumärket fokuserar på varumärkesaspekten och kundupplevelsen.

Lista på kortutgivare

Kortutgivare 🏦💳 Antal kort
Entercard20 st
American Express8 st
Revolut6 st
Nordea6 st
SEB – Skandinaviska Enskilda Banken5 st
Eurocard4 st
Danske Bank3 st
Marginalen Bank3 st
Swedbank3 st
Resurs Bank3 st
Handelsbanken2 st
Bank Norwegian1 st
ICA Banken1 st
Collector Bank1 st
Länsförsäkringar Bank1 st
OKQ81 st
Cirkel K1 st
Ikano Bank1 st
Everydaycard1 st
Preem1 st
Santander Consumer Bank1 st
Shell1 st
Morrowbank (Komplett bank)1 st

Vanliga frågor och svar

❓ Vad är en kortutgivare?

En kortutgivare är en bank eller annan finansiell institution som utfärdar betalkort, såsom kreditkort eller bankkort, till konsumenter. De ansvarar för att fastställa kreditgränser, utfärda kortet och hantera konton relaterade till kortet.

❓ Vem är min kortutgivare?

Din kortutgivare är det företag som har utfärdat ditt kreditkort. Det kan vara en bank, som Nordea, Swedbank eller SEB, eller det kan vara ett kreditkortsföretag som American Express eller Bank Norwegian.

❓ Hur ser jag vem som är utgivaren till mitt kort?

Du kan oftast hitta din kortutgivares namn på själva kortet eller på fakturor och utdrag från kortet.