Vad är ett bonuskort?
Ett bonuskort (även kallat shoppingkort) är ett kreditkort som ger bonus, vanligtvis i form av bonuspoäng, som sedan kan växlas in mot produkter eller till pengar. När du använder ditt bonuskort så får du poäng på dina köp, ofta 0,5 – 1 poäng per spenderad krona, det är dessa poäng som din bonus sedan baseras på. Ett bonuskort kan alltså komma väl till användning för alla, och resultatet med bonuskortet blir kort och gott en billigare vardag.
Med bonuskortet får du poäng och bonusar på alla köp som görs med kortet, detta är oavsett om du tankar bilen, bokar resor eller handlar kläder med ditt kreditkort.
Vilka bonusar du får är beroende på vilket bonuskort du väljer. Många kreditkortsbolag har samarbeten med olika företag, exempelvis mataffärer, butikskedjor och flygbolag vilket gör att du kan använda dina intjänade bonuspoäng på de ställen som kreditbolaget samarbetar med. I många fall erbjuds även rabatterade priser hos de företag som kreditkortsbolaget samarbetar med.
Andra kreditkort ger dig cashback (återbäring) på dina köp vilket innebär att du får faktiska pengar åter när du använder ditt bonuskort. Dessa pengar sätts sedan antigen in på ditt kreditkortskonto, eller räknas av från din månadsfaktura.
Bonuskort finns i flera olika utföranden, om du till exempel vill ha bonus när du tankar eller är ute och reser så finns det ett brett utbud av resekort och bensinkort att välja bland. Vi vill dock poängtera att ett bonuskort ofta är mer förmånligt än de lite mer nischade varianterna.
Vad är ett kreditkort med cashback?
Kreditkort som ger ut cashback är minst lika populära som bonuskorten. Det som skiljer ett kreditkort som ger cashback och ett bonuskort är att med cashback-kortet får du pengar tillbaka, istället för bonuspoäng. Återbäringen du får med ett cashback-kreditkort betalas antigen ut via ett avdrag på din nästkommande kreditkorts-faktura eller via ditt kreditkonto. I vissa fall kan även din cashback betalas ut i form av en check som du sedan växlar in i butik. Bonusen på cashback-korten ligger vanligtvis mellan 0,3 – 1 % av ditt köpbelopp, oavsett vart du handlar. Värt att poängtera är att bonus ofta inte betalas ut när man handlar hos en konkurrent till kortutgivaren (detta är vanligt bland annat med bensinkort). Hos de flesta kortaktörer får du heller inte bonus när du exempelvis köper spel eller tobak.
Om du exempelvis handlar för 20 000 kr per månad med ditt kreditkort, och du enligt villkoren är berättigad till 1% i cashback så får du 2 400 kr tillbaka årligen (20 000 x 0,01 x12). I de fall man kan ansluta familjemedlemmar till cashback-kortet så rekommenderar vi detta, om ni exempelvis är två som använder kortet så går det att komma upp i betydligt högre summor.
Vad kan bonuspoängen användas till?
Vad bonuspoängen som genereras när du använder ditt bonuskort kan användas till är beroende på vilket kreditkort du väljer. Här kommer några exempel på vilka olika typer av bonusar som finns och vad bonusen kan användas till:
- Cashback eller återbäring – När kortet används så får du cashback på det du handlar för med kortet. Vanligtvis brukar man få 0,3% – 1% i återbäring när kreditkorten används. Återbäringen betalas antigen ut genom en värdecheck som du sedan kan lösa in på exempelvis Pressbyrån eller på ICA, eller så dras pengarna från din nästkommande kreditfaktura. Om du har 1% i återbäring på ditt kort så har du alltså i regel 1% rabatt på allting du handlar.
- Värdecheckar – Om du exempelvis har ett bonuskort från COOP så får du tillgodocheckar att handla för, i andra fall kan man exempelvis få värdecheckar för att tanka eller till specifika flygbolag
- Andra förmåner – Man kan även få en hel del andra förmåner, det kan exempelvis handla om att man får rabatter hos flygbolag eller vid hotellvistelser. Det finns även kreditkort som ger rabatter och tillgodocheckar i klädaffärer, sportbutiker, inredningsbutiker och mycket mera.
Fördelar med bonuskort:
Att använda ett kreditkort för shopping är ofta väldigt förmånligt förutsatt att man betalar av hela sin skuld till kreditbolaget i tid. Några av de tydligaste fördelarna med ett bonuskort är:
Bonus eller cashback på allt du köper
När du använder ditt bonuskort får du automatiskt bonus på allting du köper. Vad du får i bonus och hur bonusen är utformad varierar beroende på vilket kreditkort du väljer, men ofta kan det handla om att man får resor, presentkort eller värdecheckar.
Om du istället använder ett kreditkort som ger cashback så får du återbäring på allt du köper. Cashbacken varierar vanligtvis mellan 0,3 – 1% och betalas ofta ut nästkommande månad via en värdecheck eller avdrag på kommande faktura.
Med en del av korten får du tillgång till bra försäkringar
Vilken eller vilka försäkringar som ingår i ditt bonuskort är beroende på kortutgivaren. En del kortutgivare inkluderar flera av dessa försäkringar medan andra kortutgivare inte erbjuder någon försäkring. För att se vilka försäkringar som ingår i det kort du är intresserad utav så rekommenderar vi dig att klicka på ”Mer information” i listan ovanför.
Exempel på försäkringar som kan ingå är:
- Leveransförsäkring – En försäkring som är extra bra att ha om man handlar mycket på internet. Om en vara inte skulle levereras eller om varan är defekt vid ankomst så får du ersättning.
- Prisförsäkring – Om du beställer en produkt som visar sig vara billigare i en annan butik så får du tillbaka mellanskillnaden.
- Allriskförsäkring – Ger ersättning om en produkt skulle gå sönder av misstag, likt den drulleförsäkring som ofta ingår i hemförsäkringen. Notera att kreditkortens allriskförsäkring ofta endast gäller vissa produkter och under en begränsad tid från inköp av produkten.
- Reseförsäkring – Reseförsäkringen ingår i regel alltid när resan betalas med kreditkortet. De flesta kreditgivare har en reseförsäkring.
- Förlängd garanti – Om du köper en produkt med ditt kreditkort så ges ofta ett extra garanti-år ut, utöver den garanti som återförsäljaren av produkten ger. Notera att det som regel att en produkt/vara maximalt kan ha 3 garanti-år, detta innebär att om återförsäljaren ger 3 års garanti på en produkt/vara så ges ingen extra försäkring ut av kreditgivaren.
Betalningsfria månader
Många aktörer erbjuder någonting som kallas för betalningsfria månader. Vanligtvis när du handlar med ditt kreditkort och gör inköp under exempelvis perioden 15 januari – 15 februari så får du fakturan i slutet av februari med en månads betalningstid. I vissa fall ingår det även en betalningsfri månad vilket innebär att du kan skjuta upp betalningen en månad. Notera att om man använder sin betalningsfria månad så tillkommer eventuell ränta.
Vad krävs för att få ett kreditkort med bonus?
Att skaffa ett kreditkort med bonus är ofta inga större problem, förutsatt att man uppfyller följande villkor:
- Du har inga betalningsanmärkningar
- Du är myndig (minst 18 år)
- Du har en stadig inkomst
- Ett fåtal kreditgivare kräver att du är fast anställd.
Om du är osäker på om du kan teckna ett kreditkort med bonus så rekommenderar vi dig att ansöka. Ansökan görs hos kreditgivaren och svar får man ofta direkt på skärmen. Villkoren mellan de olika kreditgivarna varierar något, och du kan läsa mer om kreditgivarnas villkor genom att klicka på ”Mer Information” i listan här ovanför.
Bästa bonuskortet 2023
Ett annat kreditkort som sticker ut lite extra är Komplett Bank Kreditkort, vilket är ett bonuskort med cashback som ger upp till 4% i cashback man handlar med kreditkortet. Din ihoptjänade cashback dras av på din nästkommande månadsfaktura.
Komplett Bank Mastercard är ett kreditkort utan årsavgift och har heller inga uttagsavgifter.
Hur mycket man får i cashback när man använder deras kreditkort varierar mellan 1–4% beroende på vart köpet sker:
- 4% cashback när man handlar på Komplett.se (Hemelektronik, datorer, vitvaror, mobiltelefoner mm.).
- 2% cashback på alla köp som sker över internet.
- 1% cashback på alla köp som sker i fysisk butik.
Fördelarna med Komplett Bank Kreditkort är:
- Ingen årsavgift
- Kreditkortet ger dig upp till 50 dagars räntefri kredit
- Flera försäkringar (reseförsäkring, köpskydd och ID-kapningsförsäkring) ingår
Nackdelarna med Komplett Bank Kreditkort är:
- Högt valutapåslag vid utlandsköp (1,75%)
- Maxgräns på 500 kr i bonus per månad och 2 000 kr per år
Bonuskort när man reser
Om du gillar att resa och ett resekort inte faller dig i smaken så kan vi rekommendera dig att använda ett bonuskort istället. Det bästa bonuskortet för att resa 2023 anser vi för närvarande vara Bank Norwegian Kreditkort som förvisso även klassas som ett resekort – men ger bonus på alla köp du gör. Kreditkortet från Norwegian har många fördelar för dig som gillar att resa:
- 0,5 % av köpbeloppet i CashPoints (Norwegians bonussystem)
- Avbeställningsskydd och reseförsäkring ingår när du betalar din resa med kreditkortet
- Ingen årsavgift, du betalar endast när du väljer att delbetala din faktura
- Upp till 45 dagars räntefri kredit på alla köp som görs med kreditkortet
- 4–10 % av bokningsvärdet i CashPoints. När du bokar LowFare-biljetter hos Norwegian så får du 4 % av bokningsvärdet åter i CashPoints, om du bokar Flex-biljetter får du 10 % av bokningsvärdet åter
- Genom samarbeten kan du tjäna CashPoints när du exempelvis bokar hotell hos Hotels.com vid Norwegians hemsida
- Inga uttagsavgifter
Nackdelar med Norwegian kreditkort:
- Valutapåslagsavgift om 1,75% vilket får anses som relativt högt jämfört med andra kreditkort.
Bonuspoängen (CashPoints) du tjänar in via Norwegian-kortet kan användas vid köp av flygbiljetter, köp på flygplanet och andra reserelaterade tjänster som man finner på deras hemsida.
Bästa shoppingkortet 2023
Eftersom bonuskortet ger dig bonus eller cashback på alla dina köp så kan det vara en god idé att använda kortet även när man handlar mat, tankar eller exempelvis handlar heminredning.
När man använder sitt kreditkort som shoppingkort så är det i vår mening alltid trevligt att samtidigt som man samlar på sig bonusar och cashback även få rabatt när man handlar på internet. Ett exempel på ett kort som lämpar sig väl som ett shoppingkort är Remember Flex. Som kund hos Remember får man tillgång till Remember Reward, där företaget genom samarbeten samlat ihop ett stort antal rabatter som är exklusiva för deras kunder.
Fördelar med Remember Flex Kreditkort:
- Ingen årsavgift
- Tillgång till Remember Reward vilket ger dig rabatt hos ca 300 e-butiker
- Upp till 56 dagars räntefri kredit
- Ett stort antal försäkringar ingår (Reseförsäkring, Avbeställningsskydd, Självriskreducering, Betalningsskydd, Prisgaranti och Allriskförsäkring)
- Hög kreditgräns (upp till 100 000 kr)
Nackdelar med Remember Flex Kreditkort:
- Kreditkortet lämpar sig inte väl för kontantuttag. Vid kontantuttag tillkommer en uttagsavgift om 3% (minst 35 kr).
- Valutapåslag om 1,75 %
Sammanfattningsvis – vilket bonuskort rekommenderas?
Likt andra kreditkort, så är det alltid bra att jämföra kreditkort för att hitta det bästa bonuskortet. En viktig parameter att ta hänsyn till när man ska hitta ett kreditkort är att titta på vilken ränta och vilka avgifter de olika korten har. Utöver detta behöver man även fundera över vad man ska använda kreditkortet till.
Om du gillar att resa och vill ha ett kreditkort för resan så rekommenderar vi dig även att titta på faktorer som valutapåslag och uttagsavgifter i utlandet. Använder du ditt bonuskort när du bokar din resa så ingår dessutom en extra reseförsäkring, vilket alltid är positivt.
Är du mer intresserad utav ett shoppingkort så rekommenderar vi dig kort som både ger bra rabatter och som har någon form av bonusprogram knutet till sig, det kan både handla om ett vanligt bonusprogram eller att du får cashback på alla dina köp. Allt som oftast ingår det även någon form av försäkring när det gäller konsumentvaror i kreditkortet. Vilka försäkringar som ingår varierar beroende på vilket kreditkort du väljer.
För dig som vill ha ett kreditkort när du tankar bilen så brukar bensinkorten vara mer förmånliga, förutsatt att du brukar tanka på en och samma bensinstation. Bensinkortet ger dig nämligen både rabatt per tankad liter och i många fall bonus på dina köp. Bonus och rabatter ges dock inte ut om du tankar hos konkurrerande bensinstationer med ditt bensinkort, så om du brukar tanka på olika stationer så rekommenderar vi dig istället ett bonuskort.
Vilket kreditkort som är bäst för dig är alltså beroende på vad du handlar och hur du handlar.