Vilket kreditkort ska man ha utomlands?

Att ha fel kredit- eller bankkort med sig när man reser utomlands kan bli dyrt. Vid användning av kreditkort utomlands tillkommer det i de flesta fall avgifter som valutapåslag och uttagsavgifter. I denna artikel kommer vi gå genom vilket som är det bästa kortet att ha med sig utomlands.

Bästa kreditkortet utomlands 2023

5/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

9,74 – 24,74 %

Kreditgräns

120 000 kr

Räntefria dagar

56 dagar

Andra bra kreditkort utomlands

4.5/5

Årsavgift

395 kr 0 kr

Ränta

16.90 %

Kreditgräns

150 000 kr

Räntefria dagar

Upp till 50 dagar
4/5

Årsavgift

1068 kr

Ränta

17,32 %

Kreditgräns

200 000 kr

Räntefria dagar

Upp till 60 dagar
4.5/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

19.99 %

Kreditgräns

150 000 kr

Räntefria dagar

Upp till 45 dagar
3.5/5

Årsavgift

0 kr

Valutapåslag

1 kr

Uttagsavgift

9 kr inom EU kr

kreditkort utomlands

Bästa kreditkortet utomlands 2023

När man reser eller arbetar utomlands är det vanligt att ha med sig ett kreditkort, därför tänkte lista bäst kreditkort utomlands i följande guide.

Vid kortbetalning i utlandet är det i regel säkrare att betala med ett kreditkort än ett vanligt bankomatkort. Anledningen till detta är för att man med enkelhet kan bestrida eventuella köp- eller avgifter som inte stämmer. Andra fördelar som kreditkortsinnehavare kan ta del av är den kompletterande reseförsäkringen och bonuspoäng på köp som görs med kreditkortet.

Vid utlandsresor kan det dock tillkomma flera kortavgifter som kreditgivarna inte alltid skyltar så bra med. I denna artikel kommer vi gå genom vilka kortavgifter som tillkommer vid användning av kreditkortet utomlands, samt vilket som är det bästa kreditkortet att ha med sig utomlands.

Avgifter som tillkommer för kreditkort utomlands

– Valutaväxlingsavgift (valutapåslag):

Vid användning av ett kreditkort utomlands tillkommer valutapåslag på alla köp som görs med kortet. Vad detta innebär är att kreditgivaren tar ut en avgift för att dom växlar pengarna till en annan valuta. Vanligtvis ligger denna avgift mellan 1–2 % av transaktionsbeloppet.

Om man arbetar i utlandet en längre period, eller reser en längre period så är det alltså viktigt att ha ett kreditkort med lågt valutapåslag.

Räkneexempel:  Anna-Karin arbetar utomlands och kommer göra det under ett års tid. Samtliga köp har Anna-Karin tänkt att betala med sitt kreditkort. Under ett års tid spenderar Anna-Karin 250 000 kr med sitt kreditkort utomlands. Valutapåslaget för Anna-Karins kort är 1,5 %. Kostnaden i rena valutapåslag under ett års tid för Anna-Karin blir: 3 750 kr.

Hade hon istället valt ett kreditkort utan valutapåslag hade denna avgift inte tillkommit.

– Uttagsavgift:

Vid betalning i utlandet är det vanligt att man betalar med kontanter. Vid kontantuttag både i Sverige och utomlands tillkommer en avgift för kontantuttaget. Denna avgift kallas för uttagsavgift. Vanligtvis ligger denna avgift mellan 2–3 % av det uttagna beloppet, med en lägsta kostnad på 20–35 kronor per uttag.  Vid kontantuttag är det alltså bra att ta ut lite större belopp med en gång, inte minst eftersom ett kontantuttag på 100 kr skulle resultera i en avgift á 35 %.

En annan avgift som berör kontantuttag är räntan på det uttagna beloppet. Vanligtvis har kreditkort räntefria dagar på alla köp som görs med kortet. Viktigt att känna till är att de räntefria dagarna inte alltid gäller på kontantuttag, utan räntan tickar från när uttaget gjordes.

Att använda kreditkortet för kontantuttag är alltså inte det bästa, även om det i vissa fall är oundvikligt. Det gäller att hitta en bra balans på hur mycket pengar som behöver tas ut, eftersom ett mindre kontantuttag kan resultera i en större uttagsavgift, och ett större kontantuttag kan resultera i en större räntekostnad för uttaget.

Vid längre utlandsvistelse rekommenderar vi ett kreditkort utan uttagsavgift, alternativt ett kreditkort där kontantuttaget ingår i de räntefria dagarna.

Räkneexempel: Anna-Karin befinner sig på semester i utlandet och behöver ta ut pengar med sitt kreditkort. Summan Anna-Karin tar ut är 5 000 kr. Förutsatt att uttagsavgiften är 3 % av uttaget belopp resulterar detta i en extra kostnad á 150 kr i uttagsavgift. Utöver detta tillkommer även ett valutapåslag på 1,5 % (75 kr). Total kostnad för uttaget blir i detta exempel 225 kr.

Finns det kreditkort utomlands utan uttags- & valutaväxlingsavgift?

Det korta svaret är nej. Dessvärre finns det kreditkort som både saknar uttagsavgift och valutaväxlingsavgift. Vi rekommenderar dig istället att kombinera två olika kreditkort – ett utan valutaväxlingsavgift och ett utan uttagsavgift. På detta sätt kan du använda ett kreditkort vid köp med kortet, och ett kreditkort vid kontantuttag.

Kreditkort utan valutapåslag:

Flera kreditgivare erbjuder kreditkort utan valutapåslag. Gemensamt för de kreditkort som inte har valutapåslag är att man istället får betala en årsavgift för kreditkortet. Fördelen med ett kreditkort med årsavgift är bland annat att även försäkringar och andra villkor brukar vara mer generösa.

4/5

Årsavgift

225 kr

Ränta

12,99 %

Kreditgräns

80 000 kr

Räntefria dagar

Upp till 56 dagar

Kreditkort utan uttagsavgift:

Uttagsavgiften gäller som sagt både vid kontantuttag i Sverige samt utomlands. Flera kreditgivare erbjuder kreditkort utan uttagsavgift, och det finns en hel del kreditkort utan årsavgift att välja bland.

4.5/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

21.40 %

Kreditgräns

50 000 kr

Räntefria dagar

50 dagar
4.5/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

19.99 %

Kreditgräns

150 000 kr

Räntefria dagar

Upp till 45 dagar

Viktigt att tänka på vid val av kreditkort utomlands:

Fördelarna med att använda ett kreditkort utomlands väger tyngre än nackdelarna. Om majoriteten av resan betalas med kortet ingår till exempel en ofta generös reseförsäkring. Vad reseförsäkringen innehåller är beroende på vilket kort man använder, men gemensamt för många av kreditkorten är att reseförsäkringen innehåller försäkringar som bagageförsäkring, hyrbilsförsäkring och olycksfallsförsäkring. Försäkringen ska ses som ett komplement till din ordinarie hemförsäkring.

Att använda ett kreditkort utomlands gör även att du bestrida eventuella transaktioner som inte stämmer. Kostnaden för ett resekort (kreditkort som lämpar sig väl för resor) varierar även den beroende på vilket kort du väljer.

Frågan man måste ställa sig vid val av kreditkort är vad som är viktigt för dig. Är det att få bonus på alla dina köp som görs med kortet? Eller vill du få tillgång till en stark reseförsäkring och flygplatslounger? Om det sistnämnda är viktigt för dig så rekommenderar vi dig ett premiumkort. Om bonus är viktigt för dig så rekommenderar vi dig istället ett Shoppingkort.

Notera även att det finns kort som är framtagna för att ha med på resan. Kreditkort av denna sort kallas för resekort och har ofta bättre resefördelar än andra kreditkort, såsom en stark reseförsäkring, låga eller icke existerade valutapåslag och som ger dig gratis flygresor när du samlar poäng och använder kortet.

Även vissa debetkort är bra utomlands

Om du inte kan eller vill ansöka om ett kreditkort, kanske på grund av en betalningsanmärkning, kan vi rekommendera att du tar en titt på debetkort. Dessa kort är betalkort utan kreditutrymme som du själv för över pengar till. Korten ges ut antingen av Visa eller Mastercard och är därmed väldigt säkra att använda. Dessutom är de i regel betydligt billigare att använda än ett traditionellt kreditkort.

För bara ett par år sedan var förmånerna som debetkort erbjöd ganska dåliga men det har förändrats och numera finns det två riktigt bra debetkort att använda utomlands. Följande två kort har nämligen kompletterande reseförsäkring och varken valutapåslag eller uttagsavgifter.

3.5/5

Årsavgift

0 kr

Valutapåslag

1 kr

Uttagsavgift

9 kr inom EU kr
3/5

Årsavgift

348 kr

Ränta

0%

Kreditgräns

0 kr

Räntefria dagar

0 dagar

Vanliga frågor och svar om Vilket kreditkort ska man ha utomlands?

När man tar ut pengar med ett kreditkort tillkommer ofta en uttagsavgift. Uttagsavgiften är en procentuell avgift av den summa som tas ut med kreditkortet. Oftast är uttagsavgiften mellan 1-3 % av det uttagna beloppet.

Valutapåslaget är en procentuell avgift som tillkommer när man använder sitt kreditkort i utlandet. Oftast är valutapåslaget mellan 1-3 % av köpesumman. Om du är en frekvent resenär så rekommenderar vi ett kreditkort utan valutapåslag.

Det bästa kreditkortet utomlands är det kreditkort som är säkrast och billigast att använda när man reser. För att vara bra utomlands ska kortet ha en kompletterande reseförsäkring samt lågt (eller inget) valutapåslag eller uttagsavgift.

Baserat på detta anser vi att Bank Norwegians kreditkort är det bästa kreditkortet utomlands just nu.