Vad är valutapåslag?
Valutapåslag, eller valutaväxlingspåslag, är en procentuell avgift som påförs samtliga köp som sker med ditt kreditkort utomlands. En vanlig valutapåslagsavgift motsvarar i regel 1–2 %, även om högre nivåer existerar.
Om du handlar för 20 000 kronor innebär ett valutapåslag om 2 % att du tvingas betala en extra avgift om 400 kronor (20 000 * 0,02). Semestrar eller arbetar du utomlands under en eller några korta perioder årligen är valutapåslaget knappt märkbart. Men om du använder kortet ofta, och handlar för större summor, kan valutaväxlingsavgiften motsvara hundra- och ibland tusentals kronor.
Du bör därför se till att använda ett kreditkort utan valutapåslag när det är möjligt. Om du gör så håller du nere på kostnaderna, samtidigt som du får ta del av kostnadsfria bonusar samt försäkringar.
OBS! Valutapåslag gäller varje gång man använder sitt kreditkort i en annan valuta än SEK. Därför betalar du även valutapåslag om du handlar varor online i andra valutor. Ett kreditkort utan valutapåslag är därför även att rekommendera för de som ofta handlar på nätet via utländska butiker.
Varför bör man använda ett kreditkort utan valutapåslag?
Med ett kort utan valutaväxlingspåslag eller uttagsavgift undviker du potentiellt höga merkostnader, som efter en längre utlandsvistelse kan bli omfattande.
Exempel: Så här mycket sparar du med ett kreditkort som inte har valutapåslag.
- Du betalar ett inköp för 5 000 kronor, med 1 % valutapåslag: den totala avgiften: 50 kr
- Du betalar ett inköp för 5 000 kronor, med 2 % valutapåslag: den totala avgiften: 100 kr
- Du betalar ett inköp för 5 000 kronor, med 3 % valutapåslag: den totala avgiften: 150 kr
Om inköpen motsvarar högre belopp ökar valutapåslaget successivt:
- Du betalar ett inköp för 10 000 kronor, med 2 % valutapåslag: den totala avgiften: 200 kr
- Du betalar ett inköp för 20 000 kronor, med 2 % valutapåslag: den totala avgiften: 400 kr
- Du betalar ett inköp för 50 000 kronor, med 2 % valutapåslag: den totala avgiften: 1 000 kr
- Du betalar ett inköp för 100 000 kronor, med 2 % valutapåslag: den totala avgiften: 2 000 kr
Tre exempel på kreditkort utan valutapåslag
Rockerkortet
Rocker har tre olika debetkort utan valutapåslag. Trots att Rocker erbjuder betalkort så delar korten mycket med traditionella kreditkort utan valutapåslag. Däribland får man cashback på alla köp med Rocker, två av korten har kompletterande reseförsäkring, med mera. Därför rekommenderar vi Rockers tre debetkort som utmärkta alternativ till kreditkort utan valutapåslag.
- Upp till 10% cashback & reseförsäkring
- Fingeravtrycksläsare för ökad säkerhet
- Tillgängligt även med betalningsanmärkning
- Upp till 5% cashback på alla köp
- Kompletterande reseförsäkring
- Smart ekonomiapp på köpet
- Helt kostnadsfritt
- Cashback på alla köp
- Även för de med betalningsanmärkning
Collector Easyliving
Easyliving, som ges ut av Collector Bank, har inget valutapåslag – men däremot en uttagsavgift om 3 % (minst 45 kr). En reseförsäkring aktiveras om du betalar din resa med kreditkortet, och utöver det inkluderas ett flertal shoppingförsäkringar. Mer specifikt är Collector Easyliving ett bra kreditkort för resor, men det bör även betraktas som ett utmärkt shoppingkort.
Santander Mitt Kort+
Santander Consumer Bank utfärdar Mitt Kort+ är ett kreditkort utan valutapåslag. Uttagsavgiften är på 3,00 % (dock lägst 35 kr).
Kreditkortet ger dig ett flertal resefördelar, likt reseförsäkring, olycksfallsförsäkring samt självriskskydd för hyrbil.
Resekort | Valutapåslag (%) |
---|---|
Collector Easyliving | 0,00 |
Forex Visa | 0,00 |
Santander Mitt Kort+ | 0,00 |
ICA Banken | 1.25 |
Marginalen Traveller | 1,65 |
Norwegian Kreditkort | 1.75 |
Komplett Bank Kreditkort | 1,75 |
Coop Mastercard Mer | 1,75 |
Supreme Card Classic | 1,97 |
Supreme Card Gold | 1,97 |
American Express Eurobonus | 2,00 |
Amex Eurobonus Classic | 2,00 |
Preem Mastercard | 2,50 |
När passar ett kreditkort med valutapåslag?
Ett kreditkort med valutapåslag kan lämpa sig väl för personer som befinner sig utomlands under kortare perioder, och enbart utför ett fåtal inköp för lägre belopp. Men om du exempelvis pluggar eller arbetar utomlands bör du nyttja ett kreditkort som är befriat från valutapåslag.
Nedan ger vi konkreta råd gällande vid vilka tillfällen ett kreditkort utan valutapåslag kan vara en bra idé:
Du använder endast ditt kreditkort under resan
Den medföljande reseförsäkring som inkluderas för nästan samtliga kreditkort är i regel generös. Reseförsäkringen kan minska risken för bedrägeri samt dämpa eventuella självriskkostnader som kan uppstå, och utöver det ge ersättning vid olycksfall.
Men om du bara använder ditt kreditkort under resan, för att under resten av året nyttja ett annat betal- eller kreditkort, bör du välja ett kreditkort med låga avgifter utomlands.
Du använder ditt kreditkort vid långa utlandsvistelser
Även om valutapåslaget endast skulle motsvara en procent så kan den sammanlagda kostnaden stor. Om du befinner dig utomlands under stora delar av året; teckna dig för ett resekort utan valutapåslag.
Exempel: Du studerar utomlands under ett halvår och handlar för 100 000 kr, med ett kreditkort som tillämpar ett valutapåslag om 1,5 %. Den totala avgiften motsvarar i detta fall 1 500 kronor. Det är en ansenlig avgift, även om den inte är astronomiskt stor.
Du använder ditt kreditkort vid korta utlandsvistelser
Valutapåslaget är inte så högt som många tror om du använder ett kort med valutapåslag under en kortare semester.
Exempel: Du åker till Cypern i två veckor och utför inköp för 20 000 kronor, med ett kreditkort som tillämpar ett valutapåslag om 1,5 %. Vid detta tillfälle kostar valutapåslaget 300 kronor, och om du gör tre bankomatuttag blir en meravgift om cirka 100 kronor aktuell.
Dryga 400 kronor kan verka mycket, men denna summa bör du väga mot de resefördelar som du får ta del av, innan du beslutar för huruvida ett kreditkort med valutaavgift kan bli aktuellt för dig eller inte.
Välj rätt kreditkort utan valutapåslag
Har kreditkortet någon uttagsavgift?
Även om kontantlösa betalningar är den rådande normen i Sverige kan det vara svårt att betala med kort utomlands. I Sydamerika, Afrika samt Asien är det fortfarande mest populärt att handla med kontanter, vilket kan vara negativt för dig om ditt kreditkort tillämpar en uttagsavgift.
Att betala en avgift om cirka 40 kronor eller 3 % av uttagssumman kan visa sig blir kostsamt i längden.
Kontrollera om du kan växla pengar själv
Om ditt kreditkort erbjuder en app vari du kan växla dina kronor till den lokala valutan, kan du tjäna pengar. Revolut kreditkort erbjuder en app vari du kan växla pengar själv, vilket innebär att alla betalningar kan ske i den lokala valutan.
Besparingen är dock marginell i jämförelse med de växlingsavgifter som Visa samt Mastercard tillämpar, men du kan dock tjäna en mindre summa pengar om du nyttjar kreditkortsappen för att genomföra dina valutaväxlingar.
Hur många och hur dyra är utlandsköpen?
Ett flertal kreditkortsinnehavare tecknar sig för ett kreditkort utan valutapåslag för att spara pengar, och tänker: ”Kreditkortet är ju gratis utomlands, det här var en sund investering.”
De tankegångarna är logiska, men du bör samtidigt jämföra kreditkorten noga, och du behöver nödvändigtvis inte avstå från ett kreditkort bara för att en procentuell valutaväxlingsavgift tillämpas.
Om du exempelvis bokar en all inclusive-resa är behovet för att handla med ditt kreditkort minimalt, och även om du skulle shoppa för ett par tusenlappar förblir valutapåslaget minimalt.
Det kan därför vara en god idé att använda ditt nuvarande kreditkort, istället för att teckna dig för ett kort utan valutapåslag för att spara cirka 200 – 300 kronor.
Om du har svårt att bestämma dig huruvida ett kreditkort med eller utan valutapåslag är det bästa kredkitkortsvalet, väg fördelarna mot nackdelarna och se till helhetserbjudandet, inklusive medföljande försäkringar samt förmåner.