Kreditkort utan valutapåslag

Ett kreditkort utan valutapåslag lämpar sig bäst för personer som antigen semestrar eller arbetar utomlands under längre perioder. Om ett kreditkort tillämpar ett valutapåslag som motsvarar 1.5 % medför det att dina inköp blir 1.5 % mer kostsamma. I den lista som återfinns nedan finner du kreditkort som varken har valutapåslag eller uttagsavgift.

Kreditkort som saknar valutapåslag

4.5/5

Årsavgift

195 kr

Ränta

17,25 %

Kreditgräns

100 000 kr

Räntefria dagar

56 dagar
4/5

Årsavgift

225 kr

Ränta

12,99 %

Kreditgräns

80 000 kr

Räntefria dagar

Upp till 56 dagar

Vad är valutapåslag?

Valutapåslag, eller valutaväxlingspåslag, är en procentuell avgift som påförs samtliga köp som sker med ditt kreditkort utomlands. En vanlig valutapåslagsavgift motsvarar i regel 1–2 %, även om högre nivåer existerar.

Om du handlar för 20 000 kronor innebär ett valutapåslag om 2 % att du tvingas betala en extra avgift om 400 kronor (20 000 * 0,02). Semestrar eller arbetar du utomlands under en eller några korta perioder årligen är valutapåslaget knappt märkbart. Men om du använder kortet ofta, och handlar för större summor, kan valutaväxlingsavgiften motsvara hundra- och ibland tusentals kronor.

Du bör därför se till att använda ett kreditkort utan valutapåslag. Om du gör så håller du nere på kostnaderna, samtidigt som du får ta del av kostnadsfria bonusar samt försäkringar.

Varför använda ett kreditkort utan valutapåslag?

Med ett kort utan valutaväxlingspåslag eller uttagsavgift undviker du potentiellt höga merkostnader, som efter en längre utlandsvistelse kan bli omfattande.

Exempel: Så här mycket sparar du med ett kreditkort som inte har valutapåslag.

  • Du betalar ett inköp för 5 000 kronor, med 1 % valutapåslag: den totala avgiften: 50 kr
  • Du betalar ett inköp för 5 000 kronor, med 2 % valutapåslag: den totala avgiften: 100 kr
  • Du betalar ett inköp för 5 000 kronor, med 3 % valutapåslag: den totala avgiften: 150 kr

Om inköpen motsvarar högre belopp ökar valutapåslaget successivt:

  • Du betalar ett inköp för 10 000 kronor, med 2 % valutapåslag: den totala avgiften: 200 kr
  • Du betalar ett inköp för 20 000 kronor, med 2 % valutapåslag: den totala avgiften: 400 kr
  • Du betalar ett inköp för 50 000 kronor, med 2 % valutapåslag: den totala avgiften: 1 000 kr
  • Du betalar ett inköp för 100 000 kronor, med 2 % valutapåslag: den totala avgiften: 2 000 kr

Tre exempel på kreditkort utan valutaväxlingspåslag

Collector Easyliving

Easyliving, som ges ut av Collector Bank, har inget valutapåslag – men däremot en uttagsavgift om 3 % (minst 45 kr). En reseförsäkring aktiveras om du betalar din resa med kreditkortet, och utöver det inkluderas ett flertal shoppingförsäkringar. Mer specifikt är Collector Easyliving ett bra kreditkort för resor, men det bör även betraktas som ett utmärkt shoppingkort.

Betalkortet P.F.C

P.F.C är ett så kallat ”Prepaidkort”, som du måste ladda på i förväg via Swish. Kortet tillämpar ingen årsavgift, och utöver det är varken valutapåslag eller uttagsavgift aktuellt. Reseförmånerna är dock relativt sparsmakade.

Santander Mitt Kort+

Santander Consumer Bank utfärdar Mitt Kort+ är ett kreditkort utan valutapåslag. Uttagsavgiften är på 3,00 % (dock lägst 35 kr).
Kreditkortet ger dig ett flertal resefördelar, likt reseförsäkring, olycksfallsförsäkring samt självriskskydd för hyrbil.

ResekortValutapåslag (%)
Collector Easyliving0,00
Forex Visa0,00
Santander Mitt Kort+0,00
ICA Banken1.25
Marginalen Traveller1,65
Norwegian Kreditkort1.75
Komplett Bank Kreditkort1,75
Coop Mastercard Mer1,75
Supreme Card Classic1,97
Supreme Card Gold1,97
American Express Eurobonus2,00
Amex Eurobonus Classic2,00
Preem Mastercard2,50

När passar ett kreditkort med valutapåslag?

Ett kreditkort med valutapåslag kan lämpa sig väl för personer som befinner sig utomlands under kortare perioder, och enbart utför ett fåtal inköp för lägre belopp. Men om du exempelvis pluggar eller arbetar utomlands bör du nyttja ett kreditkort som är befriat från valutapåslag.

Nedan ger vi konkreta råd gällande vid vilka tillfällen ett kreditkort utan valutapåslag kan vara en bra idé:

Du använder endast ditt kreditkort under resan

Den medföljande reseförsäkring som inkluderas för nästan samtliga kreditkort är i regel generös. Reseförsäkringen kan minska risken för bedrägeri samt dämpa eventuella självriskkostnader som kan uppstå, och utöver det ge ersättning vid olycksfall.

Men om du bara använder ditt kreditkort under resan, för att under resten av året nyttja ett annat betal- eller kreditkort, bör du välja ett kreditkort med låga avgifter utomlands.

Du använder ditt kreditkort vid långa utlandsvistelser

Även om valutapåslaget endast skulle motsvara en procent så kan den sammanlagda kostnaden stor. Om du befinner dig utomlands under stora delar av året; teckna dig för ett resekort utan valutapåslag.

Exempel: Du studerar utomlands under ett halvår och handlar för 100 000 kr, med ett kreditkort som tillämpar ett valutapåslag om 1,5 %. Den totala avgiften motsvarar i detta fall 1 500 kronor. Det är en ansenlig avgift, även om den inte är astronomiskt stor.

Du använder ditt kreditkort vid korta utlandsvistelser

Valutapåslaget är inte så högt som många tror om du använder ett kort med valutapåslag under en kortare semester.

Exempel: Du åker till Cypern i två veckor och utför inköp för 20 000 kronor, med ett kreditkort som tillämpar ett valutapåslag om 1,5 %. Vid detta tillfälle kostar valutapåslaget 300 kronor, och om du gör tre bankomatuttag blir en meravgift om cirka 100 kronor aktuell.

Dryga 400 kronor kan verka mycket, men denna summa bör du väga mot de resefördelar som du får ta del av, innan du beslutar för huruvida ett kreditkort med valutaavgift kan bli aktuellt för dig eller inte.

Välj rätt kreditkort utan valutapåslag

Har kreditkortet någon uttagsavgift?

Även om kontantlösa betalningar är den rådande normen i Sverige kan det vara svårt att betala med kort utomlands. I Sydamerika, Afrika samt Asien är det fortfarande mest populärt att handla med kontanter, vilket kan vara negativt för dig om ditt kreditkort tillämpar en uttagsavgift.
Att betala en avgift om cirka 40 kronor eller 3 % av uttagssumman kan visa sig blir kostsamt i längden.

Kontrollera om du kan växla pengar själv

Om ditt kreditkort erbjuder en app vari du kan växla dina kronor till den lokala valutan, kan du tjäna pengar. Revolut kreditkort erbjuder en app vari du kan växla pengar själv, vilket innebär att alla betalningar kan ske i den lokala valutan.
Besparingen är dock marginell i jämförelse med de växlingsavgifter som Visa samt Mastercard tillämpar, men du kan dock tjäna en mindre summa pengar om du nyttjar kreditkortsappen för att genomföra dina valutaväxlingar.

Hur många och hur dyra är utlandsköpen?

Ett flertal kreditkortsinnehavare tecknar sig för ett kreditkort utan valutapåslag för att spara pengar, och tänker: ”Kreditkortet är ju gratis utomlands, det här var en sund investering.”

De tankegångarna är logiska, men du bör samtidigt jämföra kreditkorten noga, och du behöver nödvändigtvis inte avstå från ett kreditkort bara för att en procentuell valutaväxlingsavgift tillämpas.

Om du exempelvis bokar en all inclusive-resa är behovet för att handla med ditt kreditkort minimalt, och även om du skulle shoppa för ett par tusenlappar förblir valutapåslaget minimalt.

Det kan därför vara en god idé att använda ditt nuvarande kreditkort, istället för att teckna dig för ett kort utan valutapåslag för att spara cirka 200 – 300 kronor.

Om du har svårt att bestämma dig huruvida ett kreditkort med eller utan valutapåslag är det bästa kredkitkortsvalet, väg fördelarna mot nackdelarna och se till helhetserbjudandet, inklusive medföljande försäkringar samt förmåner.

Vanliga frågor och svar om Kreditkort utan valutapåslag

💳 Kan man teckna kreditkort utan valutapåslag och uttagsavgift?

Ja, men majoriteten av de kreditkort som existerar på den svenska marknaden har valutapåslag samt uttagsavgift. De kreditkort som är helt avgiftsfria utomlands erbjuder i regel dåligt utformade resefördelar. Vi rekommenderar dig istället att se helheten och välja ett resekort som inkluderar en väl utformat reseförsäkring och andra bonusar samt förmåner.

💳 När uppstår ett valutapåslag?

Ett valutapåslag tillkommer när inköp sker i utländsk valuta. Valutapåslag är dessutom aktuellt i samband med att du handlar i utländska e-butiker likt Amazon.com samt Aliexpress.com.

💳 Vad kostar ett valutapåslag?

En typisk kostnad för ett valutapåslag motsvarar mellan 1 till 2 %. Om du gör ett inköp för 20 000 kronor, och valutapåslaget motsvarar 2 %, blir den totala kostnaden 400 kronor.