Undvika valutaväxlingspåslag

Vad är valutapåslag?

Valutapåslag även kallat valutaväxlingspåslag och valutaväxlingsavgift är en avgift som tas ut av din bank när de växlar dina svenska kronor för ett kontantuttag eller kortköp i utländsk valuta.

Avgiften tas dels ut av din bank eller kreditgivare samt av kortutgivarna, däribland Visa och Mastercard. Anledningen till att avgiften finns är för att banken ska skydda sig mot volatila valutaförhållanden.

Hur du kan undvika valutaväxlingspåslag

För att slippa avgifterna är den bästa lösningen att välja ett kreditkort utan valutapåslag, men det finns även andra saker att ha i åtanke för att undvika avgiften såsom att betala i lokala valutan istället för i svenska kronor.

Att undvika valutapåslaget är viktigast för dig som reser mycket och framför allt dig som reser under långa perioder.

Växla pengar utan avgift

För att växla pengar utan extra avgifter finns det flera metoder att överväga. Här är några konkreta tips och de tjänster du kan använda:

Digitala valutaväxling tjänster utan valutaväxlingspåslag

Använd dig av appar som: 

Dessa tjänster erbjuder realtidskurser utan påslag och ofta utan extra avgifter.

Bankkonto utan valutaväxlingsavgifter

Öppna ett konto hos en bank som N26 som inte tar ut avgifter för valutaväxling. Där kan du växla pengar direkt genom din internetbank utan valutaväxlingsavgifter.

Bankers avgifter när det gäller valutaväxlingspåslag

Hur undviker man valutaväxlingspåslag

Swedbank

Swedbank tillämpar valutaväxlingsavgifter för transaktioner i utländsk valuta.

  • 1,65 % på valutakursen.

Nordea och Handelsbanken

Både Nordea och Handelsbanken erbjuder verktyg för att räkna ut valutaväxlingsavgifter. Handelsbanken har till exempel en valutaväxlingskalkylator. Men avgifterna kan variera, så se till att kontrollera för just ditt konto eller kort.

  • Nordea: Valutaväxlingspåslag på 1,55 % av beloppet
  • Handelsbanken: 1,65 % valutaväxlingsavgift på köp och uttag utomlands.

SEB

Även SEB har en avgift för valutaväxling. Undersök möjligheten att skaffa ett kort med lägre eller inga avgifter när du reser utomlands för att undvika dessa kostnader.

  • Valutaväxlingspåslag på 1,65 procent av köpesumman.

Santander och Klarna

Santander och Klarna är exempel på företag som erbjuder kreditkort med slopad avgift för valutaväxling, vilket innebär att inget valutaväxlingspåslag tillkommer när du betalar i lokal valuta.

  • Santander Mitt Kort +: 0% i valutapåslag.
  • Klarnakortet: Inga avgifter för valutaväxling.

Revolut

Revolut är en digital bank som låter sina användare växla valutor utan traditionella påslag. Det erbjuder ett alternativ till traditionella banker för att undvika valutaväxlingsavgifter.

  • 0% i valutaväxlingspåslag.

ICA Banken

ICA Banken har konkurrenskraftiga avgifter när det gäller valutaväxling, vilket gör det till ett bra alternativ för den som ofta handlar i utländsk valuta.

  • Valutaväxlingspåslag på 1,5 % av transaktionsbeloppet.

Vanliga frågor och svar

❓ Vilka kort har inte valutaväxlingspåslag?

Kreditkort utan valutaväxlingspåslag inkluderar Bank Norwegian och vissa premiumkort från Nordea och SEB. Dessa kort erbjuder kostnadsfria internationella transaktioner.

❓ Vilket kort har lägst valutapåslag?

Revolut och Wise kort har vanligtvis lägst valutapåslag, eftersom de använder den verkliga växelkursen utan några extra avgifter.

❓ Hur fungerar valutaväxlingspåslag?

Valutaväxlingspåslag är en extra avgift som banker och kreditkortsföretag tar ut när du gör en transaktion i en annan valuta än ditt kortvaluta. Avgiften är ofta en procentandel av transaktionsvärdet.

Källor