Använda kreditkort i Tyskland

Kontanter är vanligare än kreditkort

I Tyskland är kontanter fortfarande den mest föredragna betalningsmetoden. Trots den globala trenden mot digitala betalningar och att det blir allt vanligare att man kan betala med kort utomlands, prioriterar tyskarna fortfarande kontanter.

Euro är landets officiella valuta, och det är smart för dig att ha kontanter till hands, särskilt om du ska besöka mindre städer eller landsbygden.

Ta ut pengar

ta ut pengar i tyskland

Om du ska ta ut pengar med kreditkortet på resan så finns det saker som du bör ha i åtanke.

 • Bankomater: Tyskland har ett omfattande nätverk av bankomater, kända som ”Geldautomaten”. De flesta av dessa maskiner accepterar internationella kort, inklusive Visa, Mastercard och Maestro. Det är dock alltid en bra idé att kolla maskinens logotyper för att säkerställa kompatibilitet med ditt kort.
 • Avgifter: När du tar ut pengar från en bankomat i Tyskland kan det tillkomma avgifter. Dessa avgifter varierar beroende på din banks policy och den tyska bankens avgifter. Det är rekommenderat att kolla med din bank innan resan för att undvika oväntade avgifter.
 • Valutaväxling kurser: När du tar ut pengar i euro kan din bank använda en valutaväxlingskurs som kan vara högre än den aktuella marknadskursen. Vissa bankomater erbjuder en tjänst kallad dynamic currency conversion där du kan välja att se beloppet i din egen valuta, men detta kan komma med en högre växlingskurs.
 • Maximala uttag: De flesta bankomater i Tyskland har en daglig gräns för hur mycket du kan ta ut. Denna gräns varierar, men ligger ofta runt 500-1000 euro.

Betala med kreditkort i Tyskland

När du besöker Tyskland som svensk finns det några saker att ha i åtanke gällande betalning med kreditkort. Mastercard och Visa är de vanligaste korten som accepteras i landet. Däremot är användningen av American Express mer begränsad och endast möjlig på vissa ställen.

– Läs mer om de bästa kreditkorten utomlands.

Debetkort över kreditkort

Även om kontanter är det som används mest, är debetkort också populära och har en större acceptans än kreditkort. Många affärer och restauranger accepterar inte kreditkort, men tar gärna emot betalning via debetkort.

Ställen som accepterar kreditkort

Även om kontanter är att föredra, framför allt i mindre butiker och för vardagsutgifter, kan du räkna med att kunna använda ditt kreditkort i större städer och för större utgifter, exempelvis:

 • Hotell: De flesta hotell, särskilt kedjor och större etableringar, accepterar kreditkort som betalningsmetod. Det är dock alltid en bra idé att kolla deras betalningsalternativ i förväg.
 • Restauranger: Många restauranger, särskilt de i större städer och turistområden, accepterar kreditkort. Vissa mindre restauranger och lokala ställen kan dock fortfarande föredra kontanter, så det är bra att vara förberedd.
 • Varuhus och butiker: I stora varuhus och butikskedjor kan du oftast betala med kreditkort, men det finns mindre butiker som kanske inte accepterar dem. Tänk också på att vissa ställen kan ha en lägsta gräns för kortbetalningar.
 • Turistattraktioner: De flesta turistattraktioner och museer accepterar kreditkort, men det kan finnas särskilda biljettkassor för kontantbetalning och kortbetalning. Var medveten om detta för att undvika onödiga köer.
 • Transport: Längre tåg- och busslinjer, samt taxi brukar oftast acceptera kreditkort. För korta resor och kollektivtrafik kan kontanter fortfarande vara nödvändigt i vissa fall.

För- och nackdelar med att betala med kreditkort i Tyskland

Om du ska resa med ditt kreditkort finns det både fördelar och nackdelar att ta hänsyn till.

Fördelar:

 • Säkerhet: Om ditt kreditkort skulle bli stulet eller tappas bort kan du enkelt spärra det och skydda dig från obehöriga köp.
 • Bekvämlighet: Många butiker och tjänster i Tyskland accepterar kreditkort som betalning, vilket gör det enkelt att genomföra köp utan att behöva hantera kontanter.
 • Resurs för nödsituationer: Kreditkort kan fungera som en nödfond för pengar ifall du hamnar i en oväntad situation och behöver tillgång till kontanter snabbt.

Nackdelar:

 • Avgifter: När du använder ditt kreditkort i Tyskland kan det tillkomma avgifter såsom valutapåslag och uttagsavgifter, vilket kan göra det dyrare att använda ditt kort jämfört med att betala med kontanter. Använd istället kreditkort som inte har valutapåslag.
 • Acceptans: Trots att många butiker och tjänster i Tyskland accepterar kreditkort kan det finnas ställen som endast tar emot kontanter, vilket kan innebära att du måste ha tillgång till kontanter trots allt.

När du reser till Tyskland är det viktigt att väga dessa fördelar och nackdelar mot varandra för att avgöra hur du bäst använder ditt kreditkort under din vistelse. 

Öppna upp kreditkortet för utlandsbetalningar

Resa till tyskland

När du reser till Tyskland och vill använda ditt svenska kreditkort är det viktigt att öppna upp kortet för utlandsbetalningar. Detta görs enkelt via din bank-app eller nätbank.

När ditt kreditkort är öppet för utlandsbetalningar kan du använda det på i stort sett alla platser där kortbetalningar accepteras.

Vanliga frågor och svar

❓ Är det vanligt att betala med kreditkort i Tyskland?

Ja, kreditkort accepteras i stor utsträckning i Tyskland, men kontanter är mer vanligt att betala med.

❓ Vilka korttyper accepteras oftast i Tyskland?

Visa, Mastercard, och American Express är vanligtvis accepterade korttyper i Tyskland, men kontrollera alltid med affärer eller tjänster först.

❓ Finns det några avgifter att använda kreditkort i Tyskland?

Det kan tillkomma valutaväxlingspåslag när du betalar med kreditkort i en annan valuta än svenska kronor.

❓ Är det rekommenderat att ha kontanter när man reser till Tyskland?

Ja, det är bra att ha en lagom summa kontanter på sig i Tyskland då kontanter fortfarande kan användas i vissa situationer.

❓ Hur fungerar valutaväxling när man använder kort i Tyskland?

Valutaväxlingen sker via din kortutgivare, där valutaväxlingspåslag ingår. Det är vanligtvis bäst att betala i den lokala valutan.

❓ Är kontaktlösa betalningar populära i Tyskland?

Kontaktlösa betalningar blir mer populära i Tyskland, men det är inte fullt så utbrett som i vissa andra länder exempelvis i Sverige.