Kreditkort i Japan

Valuta i Japan

När du anländer till Tokyos flygplats är det viktigt att komma ihåg att den japanska valutan är Yen (JPY). Japanska Yen används över hela Japan och dess valörer är ¥1, ¥5, ¥10, ¥50, ¥100, ¥500 i mynt, samt ¥1000, ¥2000, ¥5000, och ¥10,000 i sedlar.

Kreditkort som accepteras i Japan

I Japan är globala kreditkort som Visa och Mastercard vanligaste, då man alltid kan betala med dessa kort utomlands, fast det inhemska kortet JCB är mest populärt. Dock kan du stöta på vissa platser, särskilt i mer avlägsna områden, där endast kontanter accepteras, trots kreditkortens ökande popularitet i landet.

JBC kort

JCB, som tidigare hette Japan Credit Bureau, är en av de mest använda kreditkorten i landet och kan användas nästan överallt. Det är viktigt att vara medveten om att många internationella kort inte accepteras på alla ställen i Japan, och kan resultera i höga valutaväxlingsavgifter. 

Var accepteras kreditkort accepteras i Japan?

Valuta i Japan

I Japan accepteras kreditkort på många välbesökta platser och etablerade destinationer. På hotell, framstående restauranger, stormarknader och vid större kollektivtrafik platser kan du oftast använda ditt kort. 

Dock kan du stöta på utmaningar när du försöker betala med kort i små butiker och traditionella matställen. Det är därför klokt att alltid ha lite kontanter till hands.

Platser där kreditkort ofta accepteras i Japan

 • Hotell: De flesta stora hotell och internationella kedjor i Japan accepterar kreditkort, särskilt i större städer som Tokyo, Kyoto och Osaka.
 • Restauranger: Många medelstora till stora restauranger i större städer tar emot kreditkort, men det kan vara mindre vanligt i små lokala restauranger.
 • Stormarknader och varuhus: Stora varuhus som Takashimaya, Isetan och Mitsukoshi samt de flesta stora stormarknader som Aeon och Ito Yokado accepterar kreditkort.
 • Turistattraktioner: De flesta populära turistattraktioner, som museer, temaparker och historiska platser, accepterar kreditkort.
 • Transport: JR (Japan Railways) och andra stora järnvägsbolag accepterar kreditkort för biljettköp, liksom de flesta större buss- och färjebolag.

Platser där kreditkort ofta inte accepteras i Japan

 • Små butiker och bodegor: Många små butiker, speciellt de som ligger utanför turistområdena, kan endast acceptera kontanter.
 • Tempel och helgedomar: Medan några av de större templen och helgedomarna kan acceptera kreditkort för inträdesavgifter, är det vanligt att donationer och mindre avgifter endast tas emot i kontanter.
 • Lokala restauranger och gatustånd: Mindre restauranger, särskilt de som ligger i bostadsområden, samt gatustånd accepterar oftast bara kontanter.
 • Mindre boenden: Traditionella japanska värdshus, kända som ryokan, kanske inte tar kreditkort. Särskilt om de ligger i mer avlägsna områden.
 • Bankomater: Många automater i Japan, särskilt de som inte är kopplade till internationella banker, accepterar inte utländska kreditkort.

Pasmo och Suica kort

Om du planerar att använda kollektivtrafik som buss och tåg i Japan, är det bra att skaffa ett Pasmo- eller Suica-kort. 

Dessa förbetalda kort kan användas på många transportmedel och accepteras på fler ställen än traditionella kreditkort. Du kan enkelt ladda ditt Pasmo- eller Suica-kort med kontanter vid närmaste biljettautomat.

Fördelar med att använda kortet på resan

Att använda kreditkort under resan erbjuder många fördelar som kan göra din upplevelse smidigare och säkrare. Några av fördelarna är:

 • Reseförsäkring: Många kreditkort inkluderar reseförsäkring, vilket ger dig trygghet på resan.
 • Bonus: Med vissa kreditkort får du bonuspoäng vid varje köp, vilket kan användas för att spara pengar på kommande resor.
 • Tillgång till lounger: Vissa kort ger dig även tillgång till lounger på flygplatser, vilket är perfekt för att koppla av och njuta av en kort paus under långa resor.

Nackdelar med att använda ditt kreditkort i Japan

 • Valutapåslag: Är en avgift som din bank och kortutgivare tar ut för transaktioner i andra valutor än SEK.
 • Uttagsavgift: Eftersom kontanter fortfarande används flitigt i Japan bör du vara medveten om att de flesta kreditkort tar ut en avgift varje gång du tar ut kontanter.

Reseförsäkring i Japan

Reseförsäkring i Japan

När du använder ditt kreditkort i Japan är det viktigt att se över din reseförsäkring. Sjukvård i landet kan vara dyrt, så en bra reseförsäkring är avgörande. 

Många kreditkort har reseförsäkring som ger dig extra trygghet när du reser. Här är generella krav och villkoren som gäller:

Vanliga grundkrav:

 • Bokning: För att reseförsäkringen ska gälla måste resan vara bokad med det aktuella kreditkortet.
 • Resans längd: Det kan finnas en maximal reslängd för att försäkringen ska gälla, till exempel 45 dagar.
 • Åldersgräns: Vissa försäkringar kan ha en åldersgräns, till exempel att försäkringen endast gäller för personer under 70 år.
 • Självrisken: Det kan finnas en självrisk som måste betalas av kreditkortsinnehavaren innan försäkringen träder in.

Generellt vad försäkringen täcker:

 • Medicinsk vård och behandling vid sjukdom eller skada
 • Evakuering och repatriering
 • Förlorat eller stulet bagage
 • Förseningar eller inställda flyg

Generellt vad försäkringen inte täcker:

 • Sjukdomar eller skador som uppstått på grund av berusning eller droganvändning.
 • Resor till områden som har en officiell resevarning.
 • Riskfyllda aktiviteter som fallskärmshoppning eller dykning utan licens.

Japan är känt för att vara ett väldigt säkert land, stöld och rån är mycket ovanligt men det skadar inte att vara förberedd.

Nackdelar med att använda kortet på resan

När du betalar med ditt kreditkort utomlands finns det alltid ett par nackdelar som du bör vara medveten om. För det första kan valutaväxlingspåslag tillkomma, vilket innebär att du betalar en extra kostnad för att växla svenska kronor till japanska yen.

För det andra kan uttagsavgifter tillkomma när du tar ut kontanter från en bankomat. Därför är det viktigt att hålla koll på sådana avgifter och välja ett kort utan uttagsavgifter för att hålla kostnaderna nere.

Ett kontantbaserat samhälle

japanska pengar

Japan är fortfarande ett kontantbaserat land, i kontrast till Sverige där kortbetalningar är mer vanligt. För svenskar kan det vara krångligt att ta ut pengar i Japan. Det är också dyrt att växla svenska kronor, och istället rekommenderas att ta med valutor som euro, GBP eller dollar om du behöver kontanter.

Att ta ut pengar i en bankomat (ATM)

Närbutiker som är öppna dygnet runt, som Seven-Eleven, är det smidigaste sättet att ta ut pengar med kreditkort i Japan. Men det finns även andra alternativ för att göra uttag med ditt svenska kreditkort.

Postkontor

På japanska postkontor kan du också använda utländska kreditkort för att ta ut pengar. Öppettiderna kan variera, men postkontoren finns på många ställen runt om i landet.

Kom ihåg att det kan finnas avgifter för uttag och både bankomaterna och ditt bankkort kan ha en uttagsgräns. Det är viktigt att känna till dessa begränsningar för att undvika problem under din vistelse i Japan.

Vanliga frågor och svar

❓ Kan man betala med kort i Japan?

Ja, du kan betala med kort i Japan, men det är vanligare med kontanter, speciellt på mindre ställen.

❓ Kan man använda Mastercard i Japan?

Ja, Mastercard accepteras i Japan, men användningen kan vara begränsad i mindre butiker och restauranger.

❓ Kan man använda Visa i Japan?

Ja, Visa-kort accepteras också i Japan, men precis som med Mastercard kan användningen vara begränsad på mindre ställen.

❓ Vad kostar det att ta ut pengar i Japan?

Kostnader för uttag kan variera beroende på din bank och korttyp. Kontrollera avgifter och valutaväxlingskostnader innan du reser.

❓ Kan man hitta bankomater för utländska kort i Japan?

Ja, du kan hitta bankomater som accepterar utländska kort hos postkontor och 7-Eleven-butiker i Japan.

❓ Är JCB kort japanska?

Ja, JCB (Japan Credit Bureau) är ett japansk kreditkortsföretag som utfärdar kort i Japan och runt om i världen.