Kreditkort USA

Den vanligaste betalningsmetoden

Kreditkortets historia börjar i USA, där Diners Club var det första kreditkortet som introducerades. Idag är Visa och Mastercard de mest accepterade kortyperna i USA, och de kan använda i princip överallt.

Förutom dessa vanligt förekommande kort, kan du också använda American Express på de flesta platser.

När du förbereder din resa till USA bör du överväga ett kreditkort med bra förmåner när du reser och det är klokt att välja ett kort med låga avgifter och gynnsamma villkor.

Vanligare i USA än Europa

Kreditkort är betydligt vanligare i USA jämfört med Europa. I USA används kreditkort flitigt för vardagliga utgifter såväl som större inköp. Det finns ett antal stora kortutgivare som är väl etablerade och mycket populära i USA. Här är de största:

 • American Express
 • Diners
 • Discover
 • Visa
 • Mastercard

Svenska kort fungerar även utomlands

Du kan lugnt ta med ditt svenska kort till USA, eftersom du kan betala med svenska kreditkort utomlands. Det innebär att ditt kort kommer att fungera för betalningar och uttag även när du befinner dig utanför landet.

Observera dock att de flesta svenska korten har ett valutapåslag som är en avgift för alla transaktioner i utländsk valuta. Avgiften ligger i regel på ett par procent och kan därmed innebära en ganska stor kostnad.

Med rätt kreditkort och rätt strategi går det dock att undvika valutapåslag helt, och det är något vi rekommenderar om du ska resa länge.

Betala med kreditkort i USA

betala med kort i usa

I USA är det vanligt att betala med kreditkort och kort accepteras nästan överallt, från restauranger till butiker och hotell. Även om kontanter fortfarande används vid betalningar, har kreditkort blivit den mest föredragna betalningsmetoden.

Du kan med andra ord räkna med att kunna betala med ditt kort nästa överallt, även om det också är bra att ha lite kontanter på sig.

Innan avresa är det klokt att granska avgifter och villkor för ditt kort genom att kontakta din bank.

Ta ut pengar i bankomat

Om du tar ut pengar med ditt kreditkort i USA kommer du att få betala en uttagsavgift. Denna avgift ligger oftast på 3-4 % av det uttagna beloppet, med en lägsta avgift omkring 40 kr.

För att undvika onödiga avgifter när du tar ut pengar i USA bör du ta ut större summor pengar vid enstaka uttag, istället för flera mindre uttag.

Fördelar och nackdelar med att använda kort i USA

Att använda ett kreditkort utomlands har flera fördelar och nackdelar. Här är några punkter att tänka på.

Fördelar:

 • Bekvämlighet: Du kan betala snabbt och enkelt på de flesta ställen, inklusive hotell, restauranger och butiker.
 • Säkerhet: Om ditt kort skulle bli stulet eller försvinna, behöver du inte oroa dig lika mycket för stora förluster jämfört med att ha mycket kontanter på dig.
 • Bonusar och återbäring: Vissa kreditkort erbjuder bonusar, rabatter eller återbäring på inköp, vilket kan hjälpa dig att spara pengar när du handlar i USA.

Nackdelar:

 • Avgifter för utländska transaktioner: När du använder ditt kort i USA kan det tillkomma avgifter för utländska valutatransaktioner som kan göra ditt köp dyrare.
 • Täckning: Även om de flesta ställen accepterar kreditkort, kan det finnas några mindre butiker eller tjänster som endast tar emot kontanter.
 • Kreditkortstöld och bedrägerier: Risken för kreditkortsstöld och bedrägerier ökar när du reser, särskilt i turistområden. Det är viktigt att vara vaksam och skydda ditt kort och personliga uppgifter.

Håll dessa fördelar och nackdelar i åtanke när du använder ditt kreditkort i USA. Genom att välja rätt kort för dina behov och använda det på ett ansvarsfullt sätt kan du maximera fördelarna och minimera nackdelarna.

Välj rätt kreditkort för USA

bästa kreditkortet i usa

När du letar efter det bästa kreditkortet för att använda i USA finns det några viktiga faktorer att tänka på. Dessa inkluderar reseförsäkring, bonuspoäng, valutapåslag, lounge access och möjlighet att hyra bil.

 • Reseförsäkring: Bokar du din resa med kreditkortet får du en kompletterande reseförsäkring. Däremot kan försäkringsvillkoren i USA skilja sig från resten av världen, så dubbelkolla vad som gäller med din kreditgivare.
 • Bonuspoäng: Vissa kreditkort belönar dig med bonuspoäng för varje inköp du gör. Dessa poäng kan sedan användas för att få rabatter på hotell, flygbiljetter och andra reseutgifter. Välj ett kort som erbjuder generösa bonuspoäng och passar dina resvanor.
 • Valutapåslag: När du handlar i utlandet eller tar ut pengar kan det tillkomma valutapåslag från banken. Jämför kreditkort och välj ett som erbjuder inga valutapåslag eller så lågt påslag som möjligt, för att spara pengar på dina transaktioner i USA.
 • Lounge Access: Om du reser ofta kan lounge access ge dig möjlighet att koppla av i en lugn och bekväm miljö mellan flygresorna. Kontrollera vilka kort som erbjuder denna förmån och hur ofta du kan nyttja den.
 • Hyra bil: Biluthyrning är vanligt i USA, och vissa kreditkort erbjuder förmåner som till exempel ytterligare försäkringsskydd eller rabatter på bilhyra. Om du planerar att hyra bil under din resa, välj ett kort med dessa fördelar.

Genom att överväga dessa faktorer och jämföra kreditkort kan du hitta det bästa kortet för dina behov och få ut det mesta av din resa till USA.

Tips att tänka på innan du reser till USA

Innan du beger dig till USA finns det några viktiga saker att ha i åtanke för att göra din resa så smidig som möjligt. Här är några tips att tänka på innan du reser till USA:

Amerikansk dollar (USD) – Valutan i USA

Se till att växla in dina pengar i amerikanska dollar (USD) innan du åker till USA. Det är alltid bra att ha kontanter på hand eftersom vissa platser kanske inte accepterar kortbetalningar.

Visum (ESTA)

För att resa till USA behöver du ansöka om ett visum eller ett ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Se till att ha detta klart innan du börjar din resa.

Kontakta din bank

Innan du reser till USA bör du kontakta din bank för att kontrollera avgifter och begränsningar kring ditt kreditkort. Vissa kort kan ha höga avgifter vid användning i utlandet.

Se också till att ditt kort är öppnat för internationella transaktioner innan avfärd.

Vanliga frågor och svar

❓ Vad behövs för att resa till USA?

För att resa till USA behöver du ett giltigt pass och ett ESTA-tillstånd eller visum, beroende på din resa och nationalitet.

❓ Hur mycket dollar får man ta in i USA?

Du får ta med dig upp till 10 000 dollar i kontanter utan att deklarera. Om du tar med dig mer än detta måste du deklarera det vid tullen.

❓ Måste man ha kreditkort för att hyra bil i USA?

Ja, det är oftast nödvändigt att ha ett kreditkort för att hyra bil i USA.

❓ Fungerar Mastercard i USA?

Ja, du kan betala med Mastercard i USA. Mastercard accepteras nästan alltid när du betalar för varor och tjänster.

❓ Kan jag betala med Visa i USA?

Ja, du kan betala med Visa i USA. Visa är vanligt accepterat och används flitigt för betalningar över hela landet.