Kreditkort i Grekland

När du reser till Grekland är det viktigt att ha både kontanter och kreditkort tillgängliga. De mest populära kreditkorten i Grekland är Mastercard och Visa. Dessa kort accepteras generellt i större butiker, på hotell och i mer etablerade restauranger.

Kreditkort i grekland

Är kontanter eller kreditkort bäst att använda?

Förbered dig inför resan genom att ta med både kontanter och ett eller flera kreditkort. Växla dina svenska kronor till euro (valutan i Grekland) innan avgång för att slippa höga avgifter som kan tillkomma om du växlar på plats. 

Eftersom kontantbetalning är vanligare i Grekland än i många andra länder i Europa, är det klokt att ha både kort och kontanter till hands.

Betala med kort i Grekland

I Grekland är kontanter fortfarande mycket mer vanliga än kreditkort, och det är viktigt att ha med sig kontanter som en backup när du reser. Å andra sidan accepteras de mest populära kreditkorten i många större städer och turistområden. 

Men eftersom du inte alltid kan betala med ditt kort utomlands bör du alltid ha tillgång till kontanter.

Ta ut pengar i Grekland

När du är i Grekland och vill ta ut pengar med ditt kreditkort, använd bankomater från de största grekiska bankerna som Alfa, National Bank of Greece, Piraeus Bank och Eurobank. De ger en bättre växelkurs än de små växlingskontoren som finns. När du tar ut pengar, välj ”No Conversion” för att undvika sämre kurs på svenska kronor.

Avgifter som tillkommer när du använder kreditkort på resan

Betala med kort i grekland

När du tar med dig ditt kreditkort utomlands bör du vara medveten om de extra avgifter som kan tillkomma. Det är viktigt att förstå dessa avgifter så att du kan planera din resa och budget på bästa sätt.

  • Valutapåslag: En avgift som ofta tillkommer när du använder ditt kreditkort utomlands är valutapåslag, som är en kostnad för att växla pengarna till en annan valuta. Denna avgift varierar mellan olika kort, men det finns också kreditkort utan valutapåslag.
  • Uttagsavgifter: När du tar ut pengar med ett kreditkort från en bankomat i Grekland kan det tillkomma uttagsavgifter. Dessa avgifter skiljer sig åt mellan olika kreditkort och banker. Det är värt att notera att sedan juli 2018 tar alla grekiska banker ut en avgift på omkring 3 euro för varje kontantuttag med kort som inte är utfärdade av dem själva.
  • Ränta: Om du inte betalar av ditt kreditkorts saldo i sin helhet kan det tillkomma ränta på det belopp som du har spenderat. Räntan varierar beroende på vilket kreditkort du använder, så det är viktigt att ha koll på räntesatsen för ditt specifika kort.

Undersök villkoren för ditt kort och välj ett med låga eller inga avgifter för valutaväxling, uttagsavgifter och ränta. Genom att välja rätt kreditkort kan du spara betydande summor pengar under din resa.

Förberedelser innan resan

För att undvika komplikationer när du ska använda ditt kreditkort på resan, är det viktigt att du kontaktar din bank eller kortutgivare i förväg. Genom att göra detta kan du be dem att tillfälligt lyfta regionspärren, så du slipper risken med att ditt kreditkort blir oväntat spärrat för användning. 

Det är alltid rekommenderat att göra detta några dagar innan avresa för att säkerställa en smidig användning av ditt kort under resan.

Har du tillräcklig kreditgräns?

Se över din kreditgräns innan resan. Det är bra att ha en tillräcklig kreditgräns så att du kan hantera eventuella oförutsedda utgifter under resan. Om din kreditgräns behöver justeras kan du kontakta din bank för att höja den.

Fördelar med att använda kort på resa i Grekland

Kort eller kontanter i Grekland

Att använda kreditkort på din resa till Grekland kan ge dig flera fördelar både före och under resan. Här är några förmåner som du kan nyttja när du bokar resan med ditt kreditkort.

  • Reseförsäkring: Kreditkort som har reseförsäkring aktiveras när du betalar en viss procent av resan med kortet. Det innebär att du får ett extra skydd för eventuella oförutsedda händelser under din semester, som sjukdom, olyckor eller stöld av personliga tillhörigheter.
  • Bonus: Genom att betala resan med ditt kreditkort kan du samla in bonuspoäng som du sedan kan använda för att spara pengar på framtida resor, inköp eller andra tjänster. Många bonuskort har också samarbeten med flygbolag, hotell och andra företag, vilket kan ge dig extra förmåner, rabatter och erbjudanden.
  • Lounge Access: Vissa kreditkort ger dig tillgång till exklusiva lounger på flygplatser runt om i världen, inklusive Grekland. Detta ger dig möjlighet att koppla av och njuta av bekvämligheterna i loungen, vilket är en stor fördel vid långa flygresor.
  • Extra säkerhet: När du betalar med ditt kreditkort får du extra säkerhet på dina köp och betalningar genom att kortföretagen har strikta säkerhetsåtgärder. Om ditt kort skulle bli stulet eller missbrukat är det också enklare att spärra och skydda dina pengar än om du skulle förlora kontanter.

Så, när du planerar din nästa resa till Grekland, överväg att använda ditt kreditkort för att dra nytta av dessa fördelar och få en smidigare och tryggare semesterupplevelse.

Alternativa betalningsmetoder

Utöver traditionella kreditkort accepterar många företag i Grekland även alternativa betallösningar som. I större städer kan det finnas möjlighet att använda en digital plånbok, fast det är mer ovanligt än hemma i Sverige.

Debitkort

Precis som med kreditkort är debitkort ett populärt betalningsmedel i Grekland. Många turister och resenärer föredrar att använda debitkort eftersom pengarna dras direkt från deras bankkonto, vilket ger dem en bättre översikt över sina utgifter.

Åtgärder vid förlorat eller stulet kort

Om du märker att ditt kreditkort är förlorat eller stulet i Grekland måste du agera snabbt. Kontakta din bank omedelbart för att spärra kortet. Detta förhindrar obehöriga köp och skyddar dig mot bedrägeri. För ytterligare säkerhet, gör även en polisanmälan om kortet stulits.

Vanliga frågor och svar

❓ Vilka uttagsavgifter gäller för bankomater i Grekland?

Uttagsavgifter varierar mellan olika banker och korttyper. Kontrollera ditt kortavtal för specifika avgifter för uttag i Grekland.

❓ Är det bättre att betala med kort i Grekland?

Att betala med kort är oftast smidigt och säkert. Dock kan vissa mindre butiker och taxibilar föredra kontanter. Ha både kontanter och kort tillgängliga.

❓ Kan man betala med svenskt kreditkort i Grekland?

Ja, de mest populära kreditkorten i Grekland är Mastercard, Visa och American Express. Dessa fungerar utan begränsningar i de flesta butiker och restauranger.

❓ Finns Swish i Grekland?

Nej, Swish är en svensk betaltjänst och finns inte i Grekland. Använd istället kort, kontanter eller internationella överföringstjänster för betalningar.