Kreditkort utan årsavgift

När man talar om ett gratis kreditkort så menar man ett kreditkort utan årsavgift. Vad detta innebär är att du får ta del av kreditkortets alla fördelar och förmåner, utan att behöva betala en fast årsavgift för detta. Att ha ett kreditkort i hemmet eller i plånboken är på många sätt en trygghet, inte minst då du alltid vet att du har pengar tillgängligt.

Bästa kreditkortet utan årsavgift 2023

5/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

9,74 – 24,74 %

Kreditgräns

120 000 kr

Räntefria dagar

56 dagar

Övriga bra kreditkort utan årsavgift

4.5/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

19.99 %

Kreditgräns

100 000 kr

Räntefria dagar

Upp till 45 dagar
3/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

0 - 17,32 %

Kreditgräns

30 000 kr

Räntefria dagar

60 dagar
4.5/5

Årsavgift

395 kr 0 kr

Ränta

16.90 %

Kreditgräns

150 000 kr

Räntefria dagar

Upp till 50 dagar
3.5/5

Årsavgift

195 kr 0 kr

Ränta

16.90 %

Kreditgräns

100 000 kr

Räntefria dagar

50 dagar
2.5/5

Årsavgift

0 kr

Valutapåslag

0 kr

Uttagsavgift

0 kr

Vad menas med gratis kreditkort?

Ett gratis kreditkort innebär inte att det är kostnadsfritt att använda, utan att det är kostnadsfritt att inneha. Avgifter som räntor, uttagsavgifter, aviseringsavgifter och valutapåslag kan fortfarande tillkomma vid användning av kreditkortet. Avgifterna kan i många fall vara något högre än om man skulle ha ett kreditkort med årsavgift, men om du inte är en frekvent resenär och handlar mycket med ditt kreditkort i utlandet så lönar det sig ofta med ett kreditkort utan årsavgift.

Att ha ett kreditkort tillgängligt är för många en stor trygghet. Man vet inte när stora oförutsedda utgifter som exempelvis ett trasigt kylskåp dyker upp. I dessa fall är det ofta väldigt fördelaktigt att ha ett kreditkort utan årsavgift tillhands.

Med ett gratis kreditkort så tillkommer fortfarande ränta om du väljer att delbetala din kreditkortsräkning, men om du betalar hela din månadsräkning inom dina räntefria dagar så slipper du betala någon ränta. Kortet kan både användas

Fördelar med ett kreditkort utan årsavgift:

Även om gratis kreditkort är kreditkort utan årsavgift, dvs. fasta avgifter, så kan man fortfarande ta del av de många förmåner som korten ger – vilket också är anledningen till att många väljer att införskaffa ett kreditkort utan årsavgift. Här nedan listar vi ett gäng fördelar som man får ta del av när man väljer att skaffa ett kreditkort utan årsavgift:

 1. Reseförsäkring ingår när resan betalas med kreditkortet. Även om kreditkortet inte har några årsavgifter så ingår fortfarande många av de försäkringar som förknippas med ett kreditkort. En vanligt förekommande försäkring, även när man väljer ett kreditkort utan årsavgift är reseförsäkringen. Om utlandsresan eller flygresan betalas med ett kreditkort så aktiveras i de flesta fall en reseförsäkring per automatik. När resor beställs så är det alltså fördelaktigt att göra detta med kreditkortet. Vilka reseförsäkringar som ingår är beroende på vilket kreditkort du väljer, men exempel på försäkringar som kan ingå är avbeställningsskydd, ersättning vid personförsening, olycksfallsförsäkring och ersättning vid förlorat bagage.
 2. Shoppingförsäkring ingår med vissa kreditkort. När du genomför ditt köp på internet med vissa kreditkort (läs. Shoppingkort) så ingår allt som oftast försäkringar som gör dina köp lite säkrare. Typiska försäkringar som kan ingå med ett shoppingkort är prisgarantier, utökade produktförsäkringar och ett förlängt allriskskydd. Shoppingkorten har i många fall ingen årsavgift. 
 1. Generösa bonusprogram/rabattprogram. Ett flertal kreditkort utan årsavgift ger dig tillgång till väldigt generösa bonus- och rabattprogram. Typiska kreditkort som ger dig tillgång till dessa program är bensinkorten och bonuskorten. Genom att använda dessa kreditkort så kan du exempelvis få rabatt på drivmedel, rabatter när du handlar på internet och rabatt på resor. Det är heller inte ovanligt med cashback på alla dina köp, vilket innebär att du får pengar tillbaka när du använder ditt kreditkort.
  För att nämna två exempel så kan man växla in sina intjänade poäng mot flygresor med Bank Norwegian Kreditkort, och med re:member flex så får du tillgång till rabatter i över 300 butiker på internet.
 1. En bättre ekonomisk överblick. Om kreditkortet har använts under den aktuella månaden så anländer en faktura med alla köp som har genomförts med kreditkortet. Köpen på fakturan är specificerade så du ser precis vart du handlat och för hur mycket du har handlat.Om du betalar hela fakturan med en gång så tillkommer inga ränteavgifter och om du väljer att delbetala din kreditkortsfaktura så tillkommer ränta på köpen.
 2. En trygghet att alltid ha en ekonomisk buffert. Många väljer att skaffa ett kreditkort för att ha det som en buffert om något oförutsett skulle ske. När oturen är framme och exempelvis kylskåpet behöver ersättas så har man alltid kreditkortet som en trygghet om man inte skulle ha pengar för att köpa ett nytt.

Vanligt förekommande kostnader med ett ”gratis kreditkort”

När man sonderar terrängen och letar efter ett gratis kreditkort så är det några begrepp som är bra att hålla koll på:

 • Årsavgiften är den fasta avgift som kreditkortsbolagen tar för att du ska ha kreditkortet. Årsavgiften är precis vad det låter, en avgift som dom tar ut en gång per år via kreditkortsfakturan. När man pratar om gratis kreditkort så är det i regel denna avgift man pratar om. Genom att välja ett kreditkort utan årsavgift så kan man spara många hundralappar, om inte tusenlappar per år.
 • Aviavgiften (även kallad fakturaavgiften) är den avgift som kreditkortsbolaget tar ut för pappersfakturor. Avgiften varierar från 15 till 40 kr per faktura. Denna avgift går ofta att komma undan genom att istället välja autogiro eller e-faktura.
 • Ränteavgiften är den avgift som kreditkortsbolaget tar ut när kortet används, och köpen sedan delbetalas. Samtliga kreditkort har någonting som kallas för räntefria dagar, vilket innebär att om du betalar ditt köp inom den räntefria perioden så kostar det dig ingenting i ränta. De räntefria dagarna varierar från 20 dagar upp till 60 dagar – beroende på vilket kreditkort du väljer. Om man vill delbetala sitt köp så är detta oftast inga problem, då tillkommer dock ränta på dina köp.
 • Valutapåslag är den avgift som tillkommer vid köp i utlandet. Valutapåslaget varierar beroende på vilket kort du väljer, men ligger vanligtvis runt 2% av köpesumman. För att hitta ett kreditkort utan valutapåslag så rekommenderar vi dig istället ett resekort.
 • Uttagsavgiften är den avgift som tillkommer vid uttag av kontanter i bankomaten. Även uttagsavgiften varierar beroende på vilket kreditkort du väljer men brukar ligga mellan 2-3% av det uttagna beloppet.

Kan man skaffa ett gratis kreditkort med betalningsanmärkningar?

Alla kan ansöka om ett kreditkort utan årsavgift, och förutsatt att du möter de krav som kreditbolaget ställer så kommer du med största sannolikhet bli beviljad en kredit hos företaget.

Kraven som ställs varierar beroende på vilket kreditkort du ansöker om, men i regel behöver man en årsinkomst på minst 100 000 kr, och inga anmärkningar hos Kronofogden för att bli beviljad ett kreditkort. Vi vill dock poängtera att det inte är omöjligt att bli beviljad ett kreditkort även om man har en anmärkning hos Kronofogden.

För att bli beviljad ett kreditkort om man har hamnat hos Kronofogden så krävs det ofta att ett personligt möte tar plats, där den sökande bevisar att den ekonomiska situationen är hållbar över tid.

Många kreditkortsföretag gör en automatisk kontroll mot UC, som nekar alla ansökande som har en betalningsanmärkning eller skulder till Kronofogden – så om du får avslag på din ansökan så rekommenderar vi dig att kontakta kreditkortsföretaget i fråga och ta upp dialogen kring vad som krävs för ett beviljande.

Välj ett debetkort om du har betalningsanmärkning

Ett debetkort är ett betalkort med mycket lägre krav än kreditkort och många är så kallade betalkort utan avgift. Många av de bästa debetkorten har dessutom ingen årsavgift och är därför utmärkta alternativ till kreditkort utan årsavgift. Vidare har dagens debetkort många fina förmåner, men de debetkort som är gratis att äga har ofta begränsade förmåner jämfört med debetkort med årsavgift.

Baserat på många timmars efterforskning och jämförelser anser vi att följande kort är de bästa gratis debetkorten utan årsavgift:

2.5/5

Årsavgift

0 kr

Valutapåslag

0 kr

Uttagsavgift

0 kr
3.5/5

Årsavgift

0 kr

Valutapåslag

1 kr

Uttagsavgift

9 kr inom EU kr
3/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

0%

Kreditgräns

0 kr

Räntefria dagar

0 dagar

 

Vem bör beställa ett gratis kreditkort utan årsavgift?

Gratis kreditkort utan årsavgift har som tidigare nämnt inte årsavgifter. Kreditkorten rekommenderas till alla som inte använder sitt kreditkort i särskilt stor utsträckning men fortfarande vill ha ett kort tillgängligt för exempelvis oförutsedda utgifter, eller som en extra buffert. Kreditkort utan årsavgift kostar ingenting att ha liggandes hemma – vilket innebär att man har väldigt lite att förlora på att ha ett gratis kort hemma.

Kreditkorten ger dig även tillgång till en stor del förmåner, som exempelvis reseförsäkringar och shoppingförsäkringar.

Om man är en mer frekvent användare av sitt kreditkort så är det istället viktigt att se till kreditkortets förmåner och jämföra kreditkorten mot varandra. Många av de kreditkort som har en årsavgift har bättre förmåner än de korten utan årsavgift, vilket gör att det inte är så viktigt om kortet kostar 0 kr eller 200 kr per år – utan det är pengar man kan tjäna in relativt snabbt med rätt kreditkort.

Gratis kreditkort eller bonuskort utan årsavgift?

Att välja rätt kreditkort kan vara svårt och det är många faktorer som bör vägas in innan man väljer vilket kreditkort man skall använda sig utav. Årsavgiften är en av dessa faktorer, som tidigare nämnt i denna artikel så lämpar sig ett kreditkort utan årsavgift väl för personer som inte använder kreditkortet särskilt ofta – men som fortfarande vill ha tryggheten av att alltid ha en buffert.

Andra faktorer som är viktiga att väga in är räntan, vilka bonusar som ingår med kreditkortet, förmåner som försäkringar och eventuell bonusnivå.

Om du vet med dig att du kommer använda ditt kreditkort ofta så kan med andra ord ett kreditkort som har årsavgift men ger en högre bonus/cashback vara mer lönsamt för dig som konsument än ett kreditkort utan årsavgifter. Kreditkorten som har en årsavgift ger ofta en högre bonus/cashback än de kreditkort som inte har någon årsavgift.

Om du skaffar ett kreditkort med en årsavgift (ex. 195 kronor) och en högre bonus/cashback så kan detta bli en vinstaffär för dig. Lek med tanken att kortet används för inköp av mat och bensin, och att du har en bonus på 2%. Varje månad sker inköp av mat med kortet för 4 000 kronor, och bilen tankas med kortet för 1 500 kronor per månad. På årsbasis ger cashbacken dig 1 320 kronor tillbaka (66 000 x 0,02). Om man räknar bort årsavgiften så blir det ett netto på 1 125 kronor.

Det är alltså viktigt att jämföra kreditkorten mot varandra och fundera över hur kreditkortet ska användas innan du ansöker om kreditkortet.
Utöver eventuell bonus/cashback så tillkommer ofta försäkringar och andra förmåner som i många fall är mer förmånliga om kreditkortet har en årsavgift, än att det är ett kreditkort utan årsavgift.

Fördelar med bonuskort (kreditkort med avgift):

 • Kreditkort som har en årsavgift ger ofta generösare bonusar/cashback än kreditkort som inte tillämpar någon årsavgift.
 • Kreditkort som har en årsavgift ger fler förmåner i form av lounge service, rabatterade/gratis flygresor, samt mer förmånliga försäkringar än kreditkort som inte tillämpar någon årsavgift.

Nackdelar med bonuskort (kreditkort med avgift):

 • Årsavgiften kan anses som hög för personer som inte använder sitt kreditkort, utan enbart har det som en säkerhet.

Betala räkningar med ett kreditkort utan avgift

Att ha ett kreditkort hemma är för många en trygghet vid oförutsedda utgifter. Om du får hem en oväntat hög faktura som behöver betalas så kan kreditkortet med fördel användas till detta. Det är dock långt ifrån alla aktörer som erbjuder denna service.

En av de aktörer som gör det är Bank Norwegian Kreditkort. Genom att logga in på deras hemsida kan du betala räkningar och föra över pengar till ditt ordinarie bankkonto, vilket sedan belastar din kredit. Notera att inga CashPoints ges när man ska betala räkningar med kreditkortet eller när man för över pengar till det ordinarie kontot.

Det är även viktigt att känna till att Bank Norwegian tar ut ränta från dag 1 på det belopp som förs över till ordinarie bankkonto eller som använts för att betala räkningar.

Exempel på kreditkort som inte har någon årsavgift

Nedan kommer ett urval av de kreditkort som finns listade högst upp på denna sida. Gemensamt för korten är att de inte har någon årsavgift men fortfarande ger bra förmåner för dig som användare av kreditkortet.

Re:member Flex är ett kreditkort där räntan sätts individuellt och där du får möjligheten att köpa till ett stort antar försäkringar. Kortet ger dig dessutom rabatt hos ca 300 butiker på internet.

5/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

9,74 – 24,74 %

Kreditgräns

120 000 kr

Räntefria dagar

56 dagar

Komplett Mastercard är ett kreditkort som ger bonus på alla köp som görs med kortet. Om du handlar i en fysisk butik så får du 1% cashback tillbaka på dina köp, om du handlar på internet får du 2% cashback tillbaka på dina köp och om du handlar på Komplett.se (ingår i samma koncern som Komplett Bank) så får du hela 4% i cashback på dina köp.

4.5/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

21.40 %

Kreditgräns

50 000 kr

Räntefria dagar

50 dagar

Bank Norwegian är ett kreditkort som är utgivet av Norwegian och ger 0,5 % i bonus oavsett vart du handlar. Poängen man får kallas för CashPoints och kan växlas in mot flygresor och andra reserelaterade produkter.

4.5/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

19.99 %

Kreditgräns

100 000 kr

Räntefria dagar

Upp till 45 dagar

Vad bör man tänka på när man ska teckna ett gratis kreditkort utan årsavgift?

När man ska beställa ett kreditkort så är det viktigt att gå genom villkoren hos den aktör man är intresserad utav. Några av de punkter som är viktiga att kontrollera är:

 • Ingår det en reseförsäkring? Många väljer att betala sina resor med kreditkortet för att en reseförsäkring ofta ingår. Reseförsäkringen kan innehålla bland annat avbeställningsskydd, självriskreducering för hyrbilar, ersättning för förlorat bagage och mycket mer. Kontrollera så att reseförsäkringen innehåller det som du behöver innan du tecknar kreditkort utan avgift.
 • Hur ofta kommer du att använda kreditkortet? Om kreditkortet införskaffas som en säkerhet eller buffert och inte kommer användas särskilt ofta så är ett kreditkort utan årsavgift att föredra. Om kreditkortet däremot kommer användas mer frekvent så kan det i många fall vara mer lönsamt att välja ett kort som har en årsavgift, detta eftersom bonusar/cashback och försäkringar i många fall är mer förmånliga vid tecknande av ett kreditkort med årsavgift än utan.
 • Kontrollera alla avgifter och fundera över hur kortet ska användas. Kommer kreditkortet användas i utlandet? Kommer du ta ut kontanter i bankomat med kreditkortet? Kommer du betala hela fakturan eller kommer delbetalning av fakturan förekomma?
  Tänk på att diverse avgifter kan tillkomma med ett kreditkort. Gratisalternativen är inte alltid de bästa. Jämför avgifterna och fundera över hur kortet kommer användas innan du ansöker.

Som en annan jämförelsesajt för kreditkort påpekar är det viktigt att kontrollera att fakturaavgiften är lika med noll, för om du måste betala en aviavgift på exempelvis 49 kr/mån rör det sig inte längre om ett gratis kreditkort. Om aviavgiften ligger på 49 kr/mån, då motsvarar det 588 kronor årligen vilket även medför att den effektiva räntan blir högre.

Kreditgivarna tjänar mycket pengar på småavgifter som du ofta inte ens tänker på, så ha i åtanke att du måste använda ditt kort på rätt sätt. Det vill säga: maximera bonusintjäningen och nyttja alla gratisförsäkringar, men betala inte av med kortet utan betala dina månadsfakturor till fullo för att slippa avgifter för ränta.

Vanliga frågor och svar om Kreditkort utan årsavgift

💳 Är ett kreditkort utan årsavgift helt gratis?

Kreditkort utan årsavgift är helt gratis förutsatt att det används på rätt sätt. Vid delbetalning och användning av kreditkortet utlandet kan det tillkomma avgifter. Vid delbetalning tillkommer ränta på dina köp, och i vissa fall kan även en Faktura eller administrationsavgift tillkomma. Om kreditkortet används i utlandet kan avgifter som valutapåslag och uttagsavgifter tillkomma.

Vi rekommenderar alltid att om man har möjlighet betala hela fakturan på en och samma gång. På så sätt tillkommer inga ränteavgifter.

💳 Har kreditkort utan årsavgift sämre förmåner?

Trots att ett kreditkort inte har någon årsavgift så får man fortfarande ta del av flera förmåner, som exempelvis försäkringar och diverse bonusprogram. Jämfört med premiumkorten (som ofta har en årsavgift på 1000 kr eller mer) så har kreditkort utan årsavgift i regel sämre förmåner. Ett premiumkort ger dig bland annat tillgång till flygplatslounger, bättre försäkringsvillkor och liknande; något ett gratis kreditkort inte ger.

💳 Vilket kreditkort utan årsavgift är det bästa?

Vid val av kreditkort är det viktigt att ställa sig frågan hur kortet ska användas. Om kreditkortet ska användas vid resa så rekommenderar vi Bank Norwegian Kreditkort, vilket är ett gratis kreditkort. Om kreditkortet kommer användas för vardagsinköp så rekommenderar vi istället Komplett Bank Mastercard som ger dig bonus på alla köp som görs med kortet. Även detta kreditkort är utan årsavgift. Det allra bästa gratis kreditkortet är däremot re:member flex.