Kreditkort i Italien

Italien är känt för sin rika kultur, men när det gäller betalningsmetoder har landet en blandad inställning. Medan kreditkort accepteras i storstäder, föredras ofta kontanter på mindre orter. Denna guide erbjuder en insikt i hur du effektivt använder och betalar med kreditkort i Italien för att säkerställa en smidig upplevelse.

kreditkort italien

De vanligaste kreditkorten i Italien

I Italien är de mest förekommande kreditkortsföretagen Visa och Mastercard, medan American Express och Diners Club också accepteras men i mindre utsträckning.

I Italien finns det även ett eget populärt kreditkort, nämligen CartaSi.

Detta kort är vida accepterat runt om i landet och är ett utmärkt alternativ för de som föredrar ett lokalt kort. CartaSi erbjuder en rad olika betal- och kreditkortslösningar, vilka kan vara kopplade till de stora internationella betalningsnätverken som Visa eller Mastercard.

Acceptans och användbarhet

Acceptansen av kreditkort varierar i Italien. Vart korten accepteras kan variera mellan olika platser och regioner, som i större städer och turistområden är kreditkort generellt väl accepterade. Men mindre städer och landsbygdsområden kan ha begränsad acceptans.

Specifika platser

Till exempel, i metropoler som Rom, Milano och Florens samt turisttäta områden som Amalfikusten och Cinque Terre, är kreditkort oftast accepterade på de flesta ställen. Å andra sidan kan mindre städer som Lucca eller landsbygdsområden i regioner som Apulien ha en begränsad acceptans av kreditkort.

Etablerade företag och affärer

Generellt sett är kreditkort mer benägna att accepteras på etablerade företag som hotell, större restauranger och butikskedjor. Däremot kan små, oberoende affärer, marknader eller familjeägda restauranger föredra kontant betalning och kanske inte har systemet för att hantera kreditkortsbetalningar.

OBS! Generellt sett kan du använda Mastercard i Italien i större utsträckning än Visa.

Uttagsavgift och valutaväxlingspåslag

betala med kreditkort i Italien

När du använder ditt kreditkort på resan kan avgifter som uttagsavgift och valutapåslag tillkomma. Uttagsavgift är en kostnad som din bank tar ut när du tar ut pengar med ditt kreditkort, medan valutapåslag är en avgift för att omvandla dina köp till din hemvaluta.

Tips för att undvika avgifter för kreditkort:

 • Använd ett kreditkort utan valutapåslag.
 • Använd kreditkort som inte har avgifter för uttag utomlands.
 • Ta ut kontanter och använd de istället.
 • Undvik att göra många småköp, som kan ackumulera höga avgifter över tid.

Tips vid uttag av kontanter i bankomater:

 • Vissa bankomater erbjuder valutaväxling, därför kan det vara mer fördelaktigt att ta ut pengar med ditt kreditkort i lokal valuta istället än i din svenska kronor för att få en bättre växelkurs.
 • Välj en bankomat (ATM) som tillhör din egen bank eller dess internationella nätverk för att undvika extra avgifter.
 • Planera dina uttag för att minimera antalet gånger du behöver använda bankomaten och därmed antalet avgifter.

Jämförelse av avgifter mellan olika kreditkort

Det är viktigt att jämföra avgifterna mellan olika kort innan resan. Vissa kreditkort är bättre anpassade för att använda utomlands, och erbjuder lägre avgifter på uttag och valutakonvertering vilket kan spara dig pengar under din vistelse i Italien.

Låg uttagsavgift i Italien

KreditkortAvgift
Bank Norwegian kreditkort 0 %
Coop Mastercard1,50 %
Remember Flex3 %

Lågt valutapåslag i Italien

KreditkortAvgift
Collector Bank Easyliving0 %
Forex kreditkort0 %
Refunder Pay 1,65 %

Tips för hur du använder ditt kort säkert

Det finns olika säkerhetsåtgärder som kan hjälpa dig att undvika bedrägeri, skimming och andra problem. I den här sektionen kommer vi att gå igenom några grundläggande men effektiva tips för att säkerställa att du använder ditt kreditkort på ett säkert sätt.

Säkerhet när du använder kortet

 • Ha alltid ditt kreditkort inom synhåll vid transaktioner och se till att det återlämnas till dig direkt efter att transaktionen är genomförd.
 • Var uppmärksam på ovanliga bankomater och betalterminaler. Är du inte säker på om bankomaten är genuin så använd inte den.

Översikt över kontoaktivitet

 • Gör det till en vana att regelbundet granska ditt kontoutdrag för att identifiera och rapportera obehöriga transaktioner i tid.
 • Använd bankens mobilapp eller online-tjänster för att övervaka saldot på ditt konto och transaktioner i realtid.

Anmälan vid förlust eller stöld

 • Om du upptäcker att ditt kreditkort har blivit stulet eller att du har tappat det, anmäl detta omedelbart till din bank för att spärra kortet och förhindra obehörig användning.
 • Dokumentera omständigheterna kring förlusten eller stölden, inklusive tid, plats och eventuella ovanliga observationer. Detta kan vara värdefull information för banken och polisen.

Alternativa betalningsmetoder till kreditkort

I Italien finns en mångfald av betalningsalternativ, varav vissa kan vara mer fördelaktiga beroende på situationen. Här går vi igenom användningen av kontanter och debetkort som alternativ till kreditkort, och ger insikt i när och var dessa betalningsmetoder kan vara mer lämpliga.

Kontanter

I mindre städer och på landsbygden föredras ofta kontanter, med vissa affärer och restauranger som endast accepterar denna betalningsmetod. Därför är det klokt att du har euro nära till hands.

Debetkort

Ett annat populärt betalningsalternativ i Italien är debetkort. De har fördelen av att dra pengar direkt från ditt bankkonto, vilket eliminerar risken för räntekostnader som kan uppstå med kreditkort. 

Debetkort accepteras generellt sett på större affärsställen och restauranger, samt vid biljettmaskiner och automater. Dock kan de ha begränsad acceptans på mindre affärer och butiker jämfört med kontanter.

Vanliga frågor och svar

❓ Kan man betala med kort i Italien?

Ja, man kan betala med kort i Italien. De flesta större kredit- och betalkort accepteras, inklusive Visa, Mastercard och American Express.

❓ Vad är bäst att betala med i Italien?

På många ställen i Italien är kreditkort det bästa sättet att betala på. Samtidigt finns det många platser där du bara kan betala med kontanter.

❓ Vad kostar det att betala med kort i Italien?

Kostnaden för att betala med kort i Italien kan variera, inklusive valutaväxlingsavgifter och bankavgifter. Det är klokt att kontrollera med din bank för specifik information.