Matkort – Bästa matkortet 2023

Att använda ett matkort är sällan en dålig idé. Genom att genomföra dina matinköp med ett matkort får du ta del av kampanjer och erbjudanden på mat, samt bonus på de köp som görs med kreditkortet.

Bästa matkortet 2023

4.5/5

Årsavgift

295 kr 0 kr

Ränta

15,95 %

Kreditgräns

150 000 kr

Räntefria dagar

Upp till 55 dagar

Andra bra matkort 2023

5/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

9,74 – 24,74 %

Kreditgräns

120 000 kr

Räntefria dagar

56 dagar
4.5/5

Årsavgift

245 kr

Ränta

0 – 17,32 %

Kreditgräns

150 000 kr

Räntefria dagar

60 dagar
3.5/5

Årsavgift

195 kr 0 kr

Ränta

16.90 %

Kreditgräns

100 000 kr

Räntefria dagar

50 dagar
3.5/5

Årsavgift

195 kr

Ränta

10,95 %

Kreditgräns

200 000 kr

Räntefria dagar

55 dagar
4/5

Årsavgift

324 kr

Ränta

11,20 %

Kreditgräns

100 000 kr

Räntefria dagar

Upp till 60 dagar

Hur fungerar ett matkort?

Ett matkort, även kallat matkreditkort är ett kreditkort som utfärdas av de större matvarukedjorna eller som ger dig bra bonusar när du handlar i matbutiker. Några aktörer som utfärdar dessa kort i Sverige är ICA och Coop. När man handlar med ett matkort så får man exempelvis cashback och bonus på alla inköp hos den aktuella matvarukedjan. Matkreditkortet är alltså ett kreditkort som ger dig fördelar när du handlar mat. Några av de fördelar som ett matkort ger är:

  • Bonus eller cashback på dina matinköp
  • Rabatter och erbjudanden på mat
  • Möjlighet att växla in sina poäng mot premier och upplevelser
  • Låga valutapåslag vid användning utomlands

De rabatter och förmåner som man får med sitt matkort gäller främst mot den specifika matvarukedjan som har utfärdat ditt kort. Om du exempelvis brukar göra dina matinköp på ICA så är det därför en god idé att skaffa ett kreditkort från ICA-Banken.

Utöver de rabatter och förmåner man får med ett matkreditkort så fungerar det även som ett medlemskort hos den specifika matvarukedjan, vilket gör att du får ta del av självscanning, medlemserbjudanden och rabatter som i många fall är väldigt generösa.

kreditkort mat, matkreditkort, matkort

Fördelar med matkort

Matkortet är ofta en kombination mellan ett kreditkort och ett medlemskort hos den specifika matvarukedjan, vilket innebär att du utöver krediten även får ta del av en hel del erbjudanden och förmåner. Den främsta fördelen med att använda ett matkreditkort istället för ett klassiskt betalkort eller ett annat kreditkort är alltså att du får ta del av de rabatter, bonusar och den cashback som matvarukedjorna ger sina medlemskunder.

Likt många andra kreditkort så finns det få nackdelar med ett matkort, förutsatt att man sköter sina betalningar i tid. Matkortet har sällan fasta avgifter, och om du betalar dina räkningar i tid så tillförs heller ingen ränta på dina inköp av livsmedel. Ett matkort behöver alltså inte kosta dig en krona, men ger dig samtidigt tryggheten att du alltid har möjligheten att köpa mat.

För att få ut maximal effekt av ditt matkort så rekommenderar vi dig att tänka till innan du ansöker om matkortet och komma fram till vart du vanligtvis köper din mat. Om du brukar göra dina inköp hos COOP så bör du skaffa ett matkort från COOP, detta för att ta del av de rabatter och förmåner som är kopplade till ditt matkort.

Du får rabatter på dina inköp

Matvarukedjan som utfärdat ditt matkort vill givetvis att det är hos dom du handlar. För att uppfylla detta så ger matvarukedjorna ofta förmånliga och skräddarsydda rabatter efter vad du vanligtvis handlar.

Bonusar och bonuscheckar på mat

För att premiera lojala kunder så delar matvarukedjorna ofta ut olika former av bonusar och bonuscheckar. Ett typiskt exempel på detta är att ICA varje månad skickar ut bonuscheckar till de som genomför sina inköp hos dom. Hur mycket din bonuscheck är på är beroende på hur mycket du handlar för. Detta är ett mycket enkelt och bra sätt att sänka matkostnaderna på. Ett mycket enkelt sätt att få lägre matkostnad.

Du slipper ha dubbla kort i plånboken för att ta del av butikens bonusar

En del matvarukedjor har allmänna medlemsprogram, som exempelvis ger dig tillgång till självscanning och medlemsrabatter. För att ta del av självscanning och medlemserbjudanden så får du ofta ett kort som ska dras/visas upp i kassan. Med ett matkort så får du allt i ett. Du får ett specifikt kort som du både betalar med och som agerar bonuskort. Med matkortet betalar du både varorna och får din bonus per automatik.

Tjäna poäng och få fina premier

När du handlar med ditt matkort så får man ofta poäng på alla sina köp. Poängen kan sedan bytas in mot fina premier och upplevelser. Coop är exempel på en aktör där du kan byta in dina poäng mot allt från biobiljetter till spaupplevelser och rabattcheckar i butiken.

Förmånligt att ha med matkort på resan

Matkortet är optimalt att ta med på utlandsresan. En del kort har inga valutapåslag eller uttagsavgifter. ICA-banken tillämpar exempelvis ingen uttagsavgift, och tar ut ett valutapåslag på 1.25%, vilket är förhållandevis lågt till skillnad från många andra resekort. Kombinerat med detta ingår ofta reseförsäkringar och avbeställningsskydd.

Om du betalar majoriteten av din flygbiljett via ICA eller Coops Kreditkort ingår bra försäkringar som täcker bland annat bagageförseningar och inställda flyg.

Matkort innehåller ofta försäkringar

Sist men inte minst så ingår ofta olika former av försäkringar när du skaffar ett matkort. Dessa försäkringar är oftast kopplade till att du ska kunna genomföra säkra inköp med ditt matkort. Om exempelvis en vara inte anländer som du betalt med ditt matkort så är chansen stor att du får dessa pengar åter från kreditgivaren.

Exempel på försäkringar som ingår med matkort:

ICA-Banken

  • Reseförsäkring
  • Avbeställningsskydd
  • Allriskförsäkring
  • Förlängd garanti

Coop

  • Reseförsäkring
  • Avbeställningsskydd
  • Allriskförsäkring
  • Förlängd garanti
  • Köpskydd
  • Självriskreducering
  • Nyckelförsäkring
  • Prisgaranti

Nackdelar med matkort

Uttagsavgifter

Med en del matkort så tillkommer en uttagsavgift. Detta innebär att när kortet används för kontantuttag så tillkommer en kostnad för detta. Om du använder ditt matkreditkort och gör uttaget i kassan så kommer du förbi dessa avgifter.

Varför bör man skaffa ett matkort

Det finns i stort sett inga nackdelar med ett kreditkort för mat. Matkreditkorten har nästan aldrig några årsavgifter och ger dig dessutom rabatt på mat samt bonus och cashback på dina matköp.

Förutsatt att du sköter dina inbetalningar så är ett matkreditkort oftast gratis. Om inte brukar handla hos en och samma matvarukedja så kan vi istället rekommendera dig att använda ett bonuskort eller bensinkort.

Om du köper resor med ditt matkreditkort så ingår ofta reseförsäkringar och lägre valutapåslag vid utlandsresor.

Olika typer av matkort

När man bestämt sig för att beställa ett matkort så kommer nästa beslut, och det är vilken typ av matkort man behöver. Om man är trogen en och samma matvarukedja så rekommenderar vi som sagt den kedjans eget matkreditkort, om man däremot genomför sina inköp på flera olika matbutiker så rekommenderar vi dig istället att jämföra kreditkort och se över om ett bonuskort är ett bättre alternativ för dig.

Med ett bonuskort får du bonus och poäng på alla inköp som görs med kreditkortet, oavsett vart du gör dina matinköp. Bonuskortet går även att använda för annat än dina matinköp och du får bonus på allt från att tanka bilen till att handla kläder på internet. Här kan exempel Re:member flex och Komplett nämnas.

Jämför matkort med våra tabeller

För att hitta det bästa matkortet 2023 för dig så rekommenderar vi dig att använda tabellen här ovanför. Det är bra att ha funderat genom följande punkter innan man beslutar sig för vilket matkort man ska beställa:

  • Vilken eller vilka affärer föredrar du att göra dina inköp i?
  • Är bonus en viktig aspekt för dig när du väljer kreditkort?
  • Kan du tänka dig betala en årsavgift för ditt matkort?
  • Ska matkortet innehålla förmåner som exempelvis reseförsäkringar?
  • Hur många räntefria dagar behöver du?

Kreditkort från Coop

Om du använder ett COOP Kreditkort så får du poäng på alla dina köp som görs hos COOP. Hur många poäng du får per spenderat krona är beroende på hur mycket du handlat för under den aktuella månaden:

Handla förPoäng / kr
0 – 999 kr0.5
1 000 – 1 999 kr1
3 000 – 3 999 kr 2
5 000 kr –5

Poängen som tjänas in kan växlas in mot premier i premieshoppen, exempelvis biobiljetter, spaupplevelser och presentkort.

Kreditkort från ICA

Hur mycket man får i bonus på sina inköp varierar beroende på vilken matvarukedja som har utfärdat ditt kreditkort, men en sak som är gemensamt mellan utfärdarna är att bonusen baseras på hur mycket du handlar för.

ICA bonuspoäng

Med ICA:s matkort får man en procentuell bonus (1%) på alla inköp som görs på ICA. Om du antigen har ett lån eller flyttar ditt lån till ICA-banken får du istället 2% bonus på alla dina köp. Detsamma gäller om man har ett aktivt sparkonto hos ICA-banken eller flyttar sina försäkringar till ICA-försäkringar.

För varje inköp som görs på antigen ICA eller det ICA-ägda apoteket Apotek Hjärtat så får man minst en bonuspoäng per spenderad krona. När man nått upp till 2 000 poäng så får man en bonuscheck på 25 kr, som kan användas i samtliga ICA-butiker. Om man når upp till 1 000 poäng 2 månader i rad så tilldelas man en bonuscheck på 25 kr.

PoängBonus
0-1 0000 kr
2 000 – 3 99925 kr
4 000 – 5 99950 kr
6 000 – 7 999 75 kr
8 000 –150 kr

Sammanfattningsvis – vilket är det bästa matkortet 2023?

Inledningsvis så rekommenderar vi dig att välja det matkort som är kopplat till den matvarukedja som du brukar handla hos.
Om du är öppen för att eventuellt byta matvarukedja och vill ha ett kort med bra villkor så rekommenderar vi ett kreditkort från ICA framför COOP:s kreditkort. Detta baserar vi på följande:

Fördelar med matkort från ICA:

  • Lägre rörliga avgifter
  • Enkelt system för ICA bonuspoäng
  • Lägre effektiv ränta
  • En hel del försäkringar ingår
  • Låga valutapåslag vid köp i utlandet

Nackdelar med matkort från ICA:

  • Här var det tomt, precis som det ska vara. 

Fördelar med matkort från Coop:

  • Upp till 5 poäng / krona i bonus
  • Fler försäkringar ingår hos Coop jämfört med ICA

Nackdelar med matkort från Coop:

  • Höga uttagsavgifter (1,5%, minst 150 kr)
  • Högre valutapåslag vid köp i utlandet

Om du inte är en specifik matvarukedja trogen och handlar i flera olika butiker så rekommenderar vi dig att istället välja ett kreditkort med bonus.

Använd ett debetkort som matkort

Ett alternativ till dig som inte kan eller vill ansöka om ett matkort med kredit är att istället använda ett debetkort. Dessa kort saknar kreditutrymme och är därmed enklare att godkännas för och inte lika riskabla att använda. De bästa debetkorten ger dig dessutom bonus på alla köp och kan således användas som ett traditionellt matkort.

Det finns idag en uppsjö med debetkort på den svenska marknaden med vi anser att följande tre är de bästa för dig som söker efter ett matkort med bonus.

3/5

Årsavgift

348 kr

Ränta

0%

Kreditgräns

0 kr

Räntefria dagar

0 dagar

3.5/5

Årsavgift

0 kr

Valutapåslag

1 kr

Uttagsavgift

9 kr inom EU kr

4.5/5

Årsavgift

1188 kr

Ränta

0%

Kreditgräns

0 kr

Räntefria dagar

0 dagar

Vanliga frågor och svar om Matkort

Coop Mastercard Mer har ingen årsavgift under det första året. Dessvärre finns det inga matkreditkort helt utan årsavgift. Komplett Mastercard är ett bonuskort helt utan årsavgift som lämpar sig väl även för matinköp. Kreditkortet ger dig 0,5 – 4 % cashback (pengar tillbaka) på alla köp som görs med kreditkortet.

Ja, förutsatt att butiken du ska handla i accepterar kort från den aktuella kortutgivaren (Mastercard/VISA) så kan du använda kortet även i konkurrerande matbutiker. Notera att köpen i konkurrerande butiker oftast inte är bonusgrundande.

Om du behöver ett extrakort så rekommenderar vi Coop Mastercard Mer. Vid användning av extrakortet får du samma bonus som med huvudkortet.