Betala räkningar och fakturor med kreditkort

När man använder ett kreditkort för att betala räkningar så får man ta del av flera fördelar. Fördelarna inkluderar bland annat att man kan skjuta upp förfallodatumet på sina räkningar eller fakturor räntefritt genom att betala fakturan med kortet. Man får även ta del av eventuell bonus och cashback som ett kreditkort kan ha. Vi kommer i denna artikel gå genom hur det fungerar, samt vilka för- respektive nackdelar man tar del av när man ska betala räkningar med sitt kreditkort.

Kreditkort du kan betala räkningar med

4/5

Årsavgift

1068 kr

Ränta

17,32 %

Kreditgräns

200 000 kr

Räntefria dagar

Upp till 60 dagar
4.5/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

19.99 %

Kreditgräns

100 000 kr

Räntefria dagar

Upp till 45 dagar
4.5/5

Årsavgift

245 kr

Ränta

0 – 17,32 %

Kreditgräns

150 000 kr

Räntefria dagar

60 dagar
3.5/5

Årsavgift

195 kr 0 kr

Ränta

16.90 %

Kreditgräns

100 000 kr

Räntefria dagar

50 dagar
3/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

0 - 17,32 %

Kreditgräns

30 000 kr

Räntefria dagar

60 dagar

Hur betalar man räkningar med kreditkortet?

Att betala räkningar med ett kreditkort blir allt vanligare, och det är inte konstigt med tanke på de förmåner man får ta del av när man betalar sina fakturor med kreditkortet. Tidigare så har det varit krångligt att betala räkningar med sitt kreditkort, och man har antigen fått ta ut pengar från kreditkortet för att sedan betala på banken, eller föra över pengar till sitt lönekonto från kreditkortet.

En av nackdelarna med kreditkort är att det tidigare inte funnits något inbyggt sätt att betala räkningar på med kortet, men i takt med att efterfrågan ökat hos konsumenterna så har fler kreditkortsföretag valt att utveckla funktioner för detta så att man kan betala direkt via ”Mina Sidor” på kreditkortföretagets hemsida.

Billhop – bäst när du vill betala räkningar med kreditkort

Är det så att ditt kreditkort inte stödjer betalning av räkningar eller om det företag du ska betala till inte accepterar kreditkort så finns det en smidig tjänst som heter Billhop. Med ett konto hos Billhop kan du betala alla dina fakturor och räkningar med ett kreditkort snabbt och för en lite avgift.

Tjänsten fungerar genom att du gör en kreditkortsbetalning till Billhop som sedan gör en vanlig banköverföring till det företag du ska betala. Så då spelar det ingen roll om ditt kreditkort eller den du betalar inte stödjer kreditkort i vanliga fall!

Skapa ett Billhop-konto

Fördelar med att betala räkningar med kreditkort

När du använder ditt kreditkort i vardagen så får du ta del av flera förmåner som icke-kreditkortsanvändare inte får ta del av. Några av dessa förmåner är räntefria dagar, uppskjutna betalningar samt bonus eller cashback på dina inköp som görs med kortet.

När du betalar fakturor med ditt kreditkort så får du ta del av samma förmåner som om du skulle genomföra vanliga inköp med kortet. Här kommer några av de främsta förmåner man får ta del av när man betalar sina fakturor med ett kreditkort:

 1. Möjligheten att skjuta upp betalningen av din faktura
  När du använder ditt kreditkort för att betala fakturor så belastas din kredit med den summa som fakturan är på. Pengarna dras alltså från ditt kreditsaldo och inte från ditt bankkonto, vilket hade varit aktuellt om du betalade en räkning via internetbanken.
  Många som väljer att betala sina räkningar med kreditkortet gör detta för att skjuta upp betalningen till nästkommande månad. Notera att avgifter som ränta kan tillkomma när du väljer att betala din faktura med kreditkortet.
 1. Delbetala fakturor som annars inte kan delbetalas
  Många företag erbjuder inte delbetalning på sina fakturor. Så om du får en hyresavi som måste betalas i sin helhet så kan du via kreditkortet välja att delbetala beloppet under så många månader du önskar. Notera att räntor och eventuella administrationsavgifter tillkommer vid delbetalning.
 1. Få cashback eller poäng när du betalar dina räkningar
  Om det kreditkort du har ger bonus eller cashback när det används så kan du få återbäring i form av pengar eller bonuspoäng när du betalar din räkning med kortet. Notera att villkoren kring detta varierar beroende på vilket kort du använder. Exempel på kreditkort med bonus när man betalar räkningar är Resurs Woman.
 2. Få tydligare bild över månadens alla utgifter
  Ett hushålls utgifter består till ca 50 % av räkningar varje månad. Samla räkningarna och dina vardagsutgifter på samma faktura och få en bättre överblick över hur mycket som går ut ur hushållet varje månad genom kreditkortsfakturan.

Nackdelar med att betala räkningar med kreditkort

När man betalar sina fakturor med kreditkortet finns det inte bara fördelar, utan även några nackdelar.

 1. De flesta företag tar ut någon form av avgift
  När kreditkortet används för att betala räkningar så tar kreditgivaren ofta ut någon form av avgift. Detta gör även tredjepartslösningar som Billhop och Betalo. En vanlig avgift som tas ut är 1 % av räkningsbeloppet. Detta innebär att om du exempelvis ska betala en hyresavi på 6 000 kr med ditt kreditkort så tillkommer en kostnad på 60 kr. Även andra avgifter som ränta och administrationsavgifter kan tillkomma beroende på vilket kreditkort du har.
 1. Risk för stora kreditskulder
  När man använder sitt kreditkort så ska detta göras med försiktighet så att man inte drar på sig för stora kreditskulder.  Att betala räkningar med kreditkortet kan kännas bekvämt, inte minst då betalningen skjuts upp till nästa månad. Tänk dock på att fakturan ska betalas, och helst i sin helhet för att undvika onödiga kreditkostnader.

 

Vilka kreditkort kan man betala räkningar med?

Man kan betala räkningar med alla svenska kreditkort. En del kreditkortsföretag har tagit fram egna lösningar som gör att du kan betala din räkning direkt via ”Mina Sidor”. Andra aktörer har ännu inte tagit fram någon egen lösning, så i dessa fall för man använda sig utav tredjepartstjänster som Betalo eller Billhop.

Hur fungerar Betalo och Billhop?

Betalo och Billhop är två fristående aktörer som specialiserat sig på överföringar från kredit- och bankkort. Genom att använda någon av dessa tjänster så kan du betala räkningen med ett kreditkort och ta del av ditt kreditkorts villkor kring räntefria dagar, delbetalning samt cashback och bonus vilket gör tjänsterna väldigt förmånliga för kreditkortsinnehavare att använda.

Betalo

Med Betalo.se kan du betala räkningar & fakturor samt skicka pengar till svenska och utländska bankkonton med ditt kreditkort. Om man jämför med storbankerna så är Betalo upp till 8 gånger billigare när det gäller att skicka pengar till utlandet.

När du betalar dina fakturor genom Betalo så belastas din kredit med fakturans belopp. Eventuell bonus eller cashback som ingår i ditt kreditkort får du som vanligt när du använder Betalo, vilket kan göra det väldigt fördelaktigt att använda sig utav Betalo.se när man ska betala sina räkningar med kortet.

Betalo logo

Kostnaden för att betala räkningar genom Betalo varierar beroende på vilken korttyp du har:

 

KorttypServiceavgift
Mastercard1,9%
VISA1,9%

American Express

2,5%

Betalo samarbetar med flera svenska kreditkortsaktörer. Om du använder någon av de kreditkort som finns listade i tabellen här nedan så får du ta del av extra förmånliga priser när du betalar räkningar med hjälp av Betalo:

PartnerkortServiceavgift
Santander Mitt kort, Santander Mitt kort+0 %
OKQ8 Visa0,3 %
Wasa Kredit Agriakortet, Wasa Kredit Gustav0,5 %
Samtliga kort från Nordea (gäller ej kort utgivna av Nordea Finans)0,7 %
Alla kort utgivna av Ecster (t ex Ecster-kortet, XL-BYGG kort, Euronics MasterCard)1 %
Ikano Kort, Shell Mastercard, Preem Mastercard, Audi Visa, Seat Visa, Skoda Visa, Volkswagen Visa1,9 %

 

Hur betalar man räkningar med hjälp av Betalo?

 1. För att ta del av Betalos tjänster så behöver man först skapa ett konto på deras hemsida eller via deras app. Detta görs via att logga in med Mobilt BankID.
 2. Därefter väljer du vilken typ av kort du har (Visa, Mastercard eller American Express). Om du har något av de partnerkort som finns listat i tabellen här ovanför så anger du det.
 3. Lägg till information om mottagaren. Genom Betalo kan du betala till Bankgiro och PlusGiro-konton.
 4. När du matat in den information som efterfrågas av Betalo för att kunna hantera din fakturabetalning så granskar du uppgifterna. Du blir debiterad för fakturasumman + eventuell serviceavgift på din nästkommande kreditkortsfaktura.

Billhop

Likt Betalo så används Billhop för att betala räkningar med hjälp av kreditkortet. När du använder Billhop så belastas din kredit med fakturans belopp samt eventuell serviceavgift.

När fakturan betalas med hjälp av Billhop så får du ta del av samma förmåner som du får ta del av när du använder ditt kreditkort vardagsvis. Det vill säga – räntefria dagar, möjligheten att delbetala dina köp samt eventuell bonus eller cashback.

Billhop har inte en lika komplicerad prissättning som Betalo, utan tar 2,5 % av fakturabeloppet i avgift. För en faktura på 1 000 kr så hade detta inneburit en avgift på 25 kr (Totalkostnad 1025 kr).

Företaget samarbetar inte med kreditkortsföretagen som Betalo gör, så oavsett vilket kort du har så är kostnaden 2,5 % av fakturabeloppet.

Hur betalar man räkningar med hjälp av Billhop?

 1. För att ta del av Billhops tjänster så behöver man först skapa ett konto på deras hemsida. För att göra detta så går du in på Billhop.se och fyller i dina personuppgifter samt om du är privatperson eller företag.
 2. När detta är gjort så registrerar du den faktura som ska betalas samt din kreditkortsinformation.
 3. Granska uppgifterna du har angivit kring fakturan och invänta att den betalas. Du blir debiterad för fakturasumman + eventuell serviceavgift på din nästkommande kreditkortsfaktura.

Betalo VS Billhop

Både Betalo och Billhop fungerar väl när man ska betala sina fakturor med kortet. Det som skiljer Betalo och Billhop är främst serviceavgiften:

JämförelseBillhopBetalo
Avgift för att betala räkning0 % - 2,5 %2,5 %
Betala via hemsidan?JaNej (Endast app)
BankgiroJaJa
PlusGiroJaJa

 

Betala fakturan direkt med ditt kreditkort

Flera kreditkortsaktörer har tagit fram egna lösningar för att betala fakturor med kreditkortet. Några av dessa är Remember Flex, Resurs samt Norwegian kreditkort.

Hur betalar man fakturor med Remember Card?

Med re:member kreditkort kan du betala fakturor direkt via Mina Sidor. Notera att ränta på fakturabeloppet tillkommer från dag ett när du betalar fakturor direkt via re:member.

 1. Logga in på Mina Sidor hos remember.se med hjälp av ditt BankID.
 2. Scrolla ned till rubriken ”Överför pengar eller betala en faktura”.
 3. Kryssa i fakturabetalning och fyll i Bankgiro eller Postgiro, OCR-nummer samt summa.

Tänk på att det tar några dagar extra att betala en faktura via dessa typer av tjänster. Det är alltså en god idé att vara ute minst 5 dagar före fakturans förfallodatum.

5/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

9,74 – 24,74 %

Kreditgräns

120 000 kr

Räntefria dagar

56 dagar

Hur betalar man fakturor med Norwegian kreditkort?

Även med Norwegian kreditkort kan du betala fakturor direkt via Mina Sidor. Notera att ränta löper från första dagen när du betalar dina fakturor via Norwegian.se.

För att betala fakturor med Norwegian-kortet så följer du dessa steg:

 1. Logga in på Mina Sidor hos Norwegian.se med hjälp av ditt BankID. När du har loggat in så klickar du på ”Kreditkort” och därefter ”Överföring”.
 2. Nu fyller du i betalningsinformationen till mottagaren samt eventuellt OCR-nummer och summa.
 3. Granska informationen du fyllt i så att allting stämmer, och klicka på Bekräfta överföring.
 4. Transaktionen syns på mottagarens konto efter 1–3 arbetsdagar.
4.5/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

19.99 %

Kreditgräns

100 000 kr

Räntefria dagar

Upp till 45 dagar

Hur betalar man fakturor med kreditkort från Resurs Bank?

Även Resurs Bank har tagit fram funktionalitet så att man kan betala sina fakturor med något av deras kreditkort via deras hemsida. För att göra detta så behöver du skaffa ett kreditkort från Resurs. Urvalet av kreditkort Resurs är brett:

4.5/5

Årsavgift

245 kr

Ränta

0 – 17,32 %

Kreditgräns

150 000 kr

Räntefria dagar

60 dagar
4/5

Årsavgift

1068 kr

Ränta

17,32 %

Kreditgräns

200 000 kr

Räntefria dagar

Upp till 60 dagar
3/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

0 - 17,32 %

Kreditgräns

30 000 kr

Räntefria dagar

60 dagar

När du betalar räkningar med ett kreditkort från Resurs så tillkommer inte ränta från dag ett, i stället tar man ut en serviceavgift på 1 % av fakturabeloppet. Av de kreditkortsaktörerna som finns listade i denna artikel så är Resurs Bank ensamma om att betala ut bonus när man använder deras egen tjänst för att betala räkningar.

Notera att Resurs Bank endast tillåter att du betalar till Bankgiro, och inte till PlusGiro.

För att betala fakturor med ett kreditkort från Resurs så följer du dessa steg:

 1. Logga in på Mina Sidor
 2. Klicka på Betala räkningar
 3. Fyll i information kring OCR-nummer, summa och mottagare.
 4. Granska informationen du har fyllt i så att allting stämmer.
 5. Signera betalningsuppdraget med BankID.

Betala fakturor med ditt företagskort

Du kan också använda ett företagskort till att betala räkningar och fakturor kopplade till ditt bolag. Detta kräver dels (och uppenbarligen) att du har ett registrerat bolag samt att räkningarna du betalar har med företaget att göra då man inte får använda företagskort till privata utgifter.

Det finns många fördelar med att ha ett företagskort, bland annat underlättar det administration och bokföring, dessutom är många företagskort gratis att använda med generösa räntefria perioder. Idag är de två bästa företagskorten på marknaden Mynt och Qred.

4/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

0%

Kreditgräns

Ingen gräns

Räntefria dagar

30 dagar
3.5/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

0%

Kreditgräns

500 000 kr

Räntefria dagar

45 dagar

Vilket är det bästa alternativet?

Vilket är då det bästa alternativet? Billhop/Betalo eller direkt via kreditkortsföretaget? Det något oklara svaret är att det beror på vilket kort du har. Använder du ett kreditkort från Resurs så är detta i de flesta fall det mest förmånliga alternativet, inte minst på grund av att du får bonus på räkningsbeloppet samtidigt som serviceavgiften på 1 % är låg jämfört med Betalo och Billhops avgift för Mastercard på 1,9 % respektive 2,5 %.

För övriga kort så är Betalo.se det bästa alternativet. Detta eftersom serviceavgiften är lägre än avgiften man får betala direkt via kreditkortsaktörerna. Man får dessutom ta del av de bonusar samt eventuell cashback om man använder Betalo.se vilket inte är aktuellt via kreditkortsaktörerna

Vanliga frågor och svar om Betala räkningar och fakturor med kreditkort

💳 Kan man betala räkningar med kreditkort?

Ja, det är fullt möjligt att betala sina räkningar och fakturor med sitt kreditkort. Vissa kort har en funktion för detta inbyggt, och för andra kreditkort får man använda sig av tredjeparts-aktörer som Billhop och Betalo.

💳 Får man bonus och cashback när man betalar räkningar med kreditkortet?

Ja, om du använder ditt kreditkort när du betalar räkningar så får du ta del av samma bonus/cashback som du skulle fått om du använde kreditkortet som vanligt.

💳 Hur gör man för att betala räkningar med kreditkortet?

Tjänster som Billhop och Betalo har gjort det väldigt enkelt att betala räkningar med kreditkortet. För att använda dessa tjänster så tankar du hem appen från AppStore eller Google Play, och registrerar dig med BankID. Därefter skannar du den räkning som ska betalas och anger dina kreditkortsuppgifter. Kostnaden för räkningen kommer nu på din kreditkortsfaktura.