Bäst kreditkort för studenter 2023

Om du är student och är intresserad av ett kreditkort är valmöjligheterna många. Det bör räknas som befriande att kunna betala saker med kredit för att ha råd med studentlitteratur, vardagliga utgifter och räkningar. Och så länge du betalar tillbaka pengarna inom den räntefria perioden är avgifterna lika med noll, eller i värsta fall minimala. Kreditkort som lämpar sig bäst för studenter passar dock inte alla, och det är inte säkert att du blir beviljad ett kreditkort då ditt CSN-bidrag inte räknas som en regelrätt inkomst.

Bästa kreditkortet för studenter

4.5/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

19.99 %

Kreditgräns

100 000 kr

Räntefria dagar

Upp till 45 dagar

Kreditkort med låga krav på inkomst

5/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

9,74 – 24,74 %

Kreditgräns

120 000 kr

Räntefria dagar

56 dagar
3.5/5

Årsavgift

195 kr

Ränta

10,95 %

Kreditgräns

200 000 kr

Räntefria dagar

55 dagar
3.5/5

Årsavgift

0 kr

Valutapåslag

1 kr

Uttagsavgift

9 kr inom EU kr
3/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

0%

Kreditgräns

0 kr

Räntefria dagar

0 dagar

Kan man få ett kreditkort som student?

kreditkort student

Om du någon gång har läst villkoren för ett kreditkort så har du med största sannolikhet stött på frasen ”Kreditkortet beviljas inte för studenter eller arbetslösa”.

Företagen bakom kreditkortet samt tillhörande kreditinstitut premierar säkerhet, och eftersom studenter ofta har oregelbundna inkomster så väljer flertalet kreditkortsinstitut bort studerande.

Att bli beviljad ett kreditkort som student är dock fullt möjligt, men det krävs att man du en sidoinkomst utöver ditt CSN-bidrag/-lån och det finns ett flertal kreditkort som lämpar sig väl för studenter och som därmed är fullt möjliga att få.

För att bli beviljad ett kreditkort som student så krävs det att du:

 • Är minst 18 år gammal
 • Att du har en inkomst på ca 100 000 kronor per år (före skatt)
 • Att du inte har några betalningsanmärkningar

OBS! I många fall anses CSN inte vara inkomst utan för det behöver man någon form av anställning vid sidan av studierna. Men om du har ett sommarjobb eller kanske ett extrajobb vid sidan av bör ett studentkort ses som ett bra alternativ för att du ska kunna jämna ut din ekonomi, samt för att du ska kunna betala kostnadsposter likt dyr studentlitteratur eller en bilförsäkring.

Hur fungerar ett kreditkort för studenter?

Samtliga köp som görs med ett kreditkort för studenter (eller andra kreditkort för den delen) samlas på en månadsfaktura, som i regel skickas ut vid månadens slut. Fakturan anländer alltså i samband med att studiemedel och eventuell lön från extrajobb betalas ut.

Om hela fakturan betalas med en gång så tillkommer ingen ränta på det utnyttjade kreditbeloppet, samtidigt som du får ta del av de fördelar som nämns under nästa rubrik.

Fördelar med kreditkort student

Många går i tron om att det är ansvarslöst att skaffa ett kreditkort, framför allt som student. Detta är dock inte sant, utan det kan snarare vara en bra idé om du vill strukturera upp din ekonomi samt ta del av ett flertal förmåner som ingår vid betalning med kreditkort. Förmånerna varierar beroende på vilket kreditkort du använder dig utav, men inkluderar ofta bonusar, cashback och försäkringar.

Med detta sagt så är det en god idé att läsa genom villkoren samt vilka förmåner som ingår vid användning av respektive kreditkort.

Vanliga förmåner man får ta del av med ett kreditkort för stundenter är:

 • Samla alla dina köp på en faktura.
  Samtliga inköp som görs med kreditkortet under innevarande månad samlas på en faktura. Detta ger en bra överblick över månadens köp.
 • Betala senare, utan kostnad.
  Köpen som genomförs med kreditkortet samlas som sagt på en faktura. Förutsatt att fakturan betalas inom de räntefria dagarna, så tillkommer ingen ränta på dina inköp.
 • Försäkringar ingår.
  Inköpen som görs med kreditkortet försäkras allt som oftast. Man får exempelvis ta del av prisgarantier, förlängd garanti på elektronik och vitvaror mm.
 • Reseförsäkringen
  När du betalar din resa med kreditkortet så ingår en reseförsäkring. Vad denna försäkring innehåller varierar beroende på vilket kreditkort du skaffar. Reseförsäkringen gäller när man har en giltig hemförsäkring och ska ses som ett komplement till hemförsäkringen.
 • Rabatter och cashback på dina köp
  Beroende på vilket kreditkort du väljer så ingår allt som oftast rabatt och cashbackfunktioner i kortet. I många fall får du även rabatt hos kreditgivarens samarbetspartners när du betalar med ditt kreditkort. Mer om cashback och bonuskort finns längre ner i denna text.
 • Delbetala dina inköp.
  Delbetalning är oftast ingenting vi rekommenderar, detta eftersom att ränta och eventuella andra avgifter kan tillkomma. Men om kylen skulle gå sönder och du inte vill eller kan betala allt med en gång så får du med ett kreditkort möjligheten att delbetala dina inköp.

Få cashback på dina köp med ett kreditkort för studenter

Som studerande är ofta pengar en bristvara och man förlitar sig ofta på studentrabatter och annat för att få sin vardag att gå runt. Om du är en av dessa så rekommenderar vi ett kreditkort med cashback. Cashback innebär att du får pengar tillbaka när du handlar med ditt kreditkort. En normal procentsats för cashback motsvarar omkring 0,5 – 1,5 %. Cashbacken som du samlar in kan sedan användas för att exempelvis betala av på din kreditkortsfaktura, eller som betalmedel hos kreditkortföretagets samarbetspartners.

Procentsatsen är inte enorm, men eftersom studenter ofta har som vana att vända på varenda slant är den månatliga cashbacksumman alltid omtyckt.

Bonuspoäng på alla köp som görs med kreditkort för student

Många av de kreditkort som studenter kan ta del av erbjuder bonussystem. När ett bonussystem finns så klassas kreditkortet som ett bonuskort. När kreditkortet används så får du ta del av bonuspoäng på de köp som görs med kortet. Poängen kan sedan användas för att köpa produkter eller tjänster via kreditgivarens samarbetspartners.

I de fall du får pengar tillbaka på din månadsfaktura så är det dock ett cashbackkort som det är tal om.

Bonussystemen riktar sig generellt mot resenischen och det är inte ovanligt att du får ta del av rabatterade flygbiljetter eller gratis stolsuppdateringar. I vissa fall får man en procentuell rabatt hos kreditkortsföretagets samarbetspartners. Ett exempel på detta är Remember kreditkort, där du får en procentuell rabatt hos mer än 350 butiker på internet.

Kreditkortet Coop Mera har en poängbutik där du kan kvittera in din insamlade bonus mot exempelvis böcker eller biobiljetter. Poängen kan även växlas in mot värdecheckar som kan användas i Coops butiker.

Kreditkortet ICA Bankkort Plus ger dig dubbel bonus om du sätter in din inkomst eller ditt studiemedel på ditt ICA-konto. Med inkomst menas exempelvis lön, ersättning från Försäkringskassan och CSN-bidrag/lån. Närmare bestämt får du ta del av bonusprogram som kan nyttjas för att få billiga resor, mat, böcker (inklusive studentlitteratur) samt andra skolrelaterade rabatter.

Vem bör skaffa ett kreditkort för studenter?

Även om man får ta del av en lång rad fördelar genom att använda ett kreditkort för studenter så bör du aldrig ansöka om ett kreditkort om du inte är i behov av det. Om du känner att din nuvarande ekonomiska situation är ansträngd kommer inte ett kreditkort att rädda dig. Problemet kan i stället skjutas upp och förvärras.

Mer specifikt ska ett kreditkort för studenter aldrig användas för att lösa en permanent ekonomisk svacka, utan för att jämna ut din ekonomi samt täcka oförutsedda kostnadsposter.

Du bör även läsa de villkor som kreditkortet har, och lägga märke till den räntekostnad samt årskostnad som är aktuell för det specifika kreditkortet du ska ansöka om.

Vi rekommenderar dessutom att betala hela kreditkortsfakturan i tid, så att samtliga köp blir räntefria samt att du slipper betala eventuella förseningsavgifter.

Bästa kreditkortet för studenter 2023

Att bli beviljad ett kreditkort som student är inte det enklaste, men fullt möjligt. I detta avsnitt har vi listat de kreditkort som lämpar sig väl för studerande, och som samtidigt ger bra förmåner.

Remember Flex Mastercard

Remember Flex är ett populärt kreditkort som ger dig bonus hos över 350 butiker på internet. Räntan sätts beroende på din ekonomiska situation, därav Flex i namnet. Räntan är förnärvarande 9,74 – 24,74 %.

Samtliga köp som görs med Remember Flex är räntefria i upp till 56 dagar. Köp som görs den 1 januari 2023 ska alltså betalas den 25:e februari 2023. Förutsatt att hela fakturan betalas i ett svep så tillkommer ingen ränta.

Utöver deras bonus så ingår en stor mängd försäkringar per automatik när du använder ditt kreditkort. Remember Flex har ingen årsavgift.

För att bli beviljad ett kreditkort från Remember Flex så ska du ha en inkomst (utöver CSN) om minst 8333 kr / månad.

Komplett Bank Mastercard

När du använder Komplett Bank Mastercard så får du cashback på alla köp som görs med kortet. För närvarande får man mellan 0,5 – 4 % i cashback på samtliga köp som görs med kortet. Pengarna kan sedan användas för att betala av på din kreditkortsfaktura.

Komplett Bank Mastercard är ett kreditkort utan årsavgift och klassades 2021 som det bästa bonuskortet. Som högst kan man bli beviljad en kredit på 50 000 kronor.

Samtliga köp du gör med ditt Komplett Bank Mastercard samlas på en månadsfaktura. Köpen är räntefria i upp till 50 dagar. Köp som görs i januari 2023 är räntefria förutsatt att de betalas i februari 2023.

Vilket är det bästa kreditkortet för studenter 2023?

Vid val av kreditkort är det många faktorer som man vanligtvis behöver ta hänsyn till. Utöver det självklara som att kortet ska ha en bra ränta, och ge goda förmåner så behöver man även fundera över vad kreditkortet kommer att användas till. Om man exempelvis gillar att resa, och tänkt ha med kreditkortet på resan så rekommenderas vanligt vis ett resekreditkort. Men när man är student så har man inte allt för många valmöjligheter.

Om man brukar handla på internet så rekommenderar vi Remember Flex för studenter. För att bli beviljad ett kreditkort från Remember Flex så ska du ha en inkomst om minst 8333 kr / månad.

4.5/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

21.40 %

Kreditgräns

50 000 kr

Räntefria dagar

50 dagar

Om du i stället vill samla cashback och få pengar tillbaka på alla köp som görs med kortet så rekommenderar vi Komplett Bank Mastercard.

5/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

9,74 – 24,74 %

Kreditgräns

120 000 kr

Räntefria dagar

56 dagar

Krav för att få kreditkort som student

För att bli beviljad ett kreditkort så krävs någon form av inkomst. Hur stor inkomst som krävs är beroende på kreditgivare och eftersom CSN klassas som ett lån och inte en inkomst så krävs ofta någon form av sidoinkomst / anställning för att bli beviljad ett kreditkort. Övriga krav som gäller för att bli beviljad ett kreditkort som student är beroende på kreditgivaren, men några vanliga krav är:

 • Inga betalningsanmärkningar. För att bli beviljad ett kreditkort så får man vanligtvis inte ha några betalningsanmärkningar. I vissa fall kan man kontakta kreditgivaren och höra om de kan göra undantag, men i de flesta fall får man avslag.
 • Man ska minst vara 18–20 år gammal. Hur gammal man ska vara varierar beroende på kreditgivaren. Men en tumregel är att man ska vara minst 18–20 år gammal för att bli beviljad ett kreditkort som student.
 • Inkomst på ca 120 000 kr per år före skatt.

Om du som studerande är intresserad utav ett kreditkort så är det bra att ha ett deltidsjobb vid sidan av studierna alternativt sommarjobba. Detta ökar dina chanser att bli beviljad ett kreditkort.  I många fall räcker det med att ha ett sommarjobb, eftersom dessa i många fall kan vara relativt välavlönade.

Andra alternativ till kreditkort för studenter

För närvarande finns det många bra kreditkort som en student kan få. För att bli beviljad ett bra kreditkort så krävs det dock att du har någon form av sidoinkomst alternativt har ett relativt välavlönat sommarjobb. Om du inte blir beviljad ett kreditkort och letar efter alternativ till kreditkort så rekommenderar vi istället att du tecknar något av följande:

Debetkort för student

Ett debetkort är ett bankkort som inte har någon kopplad kredit. Detta innebär att du måste sätta in pengar på kortet för att kunna använda det. Debetkort kan ha många fördelar i form av försäkringar och i vissa fall även bonusar.

Eftersom ett debetkort inte har någon kredit kopplad till sig så kan du inte handla för pengar du inte har, utan sätter du in 1000 kr så kan du handla för 1000 kr. När du genomför ditt köp med ett debetkort så dras pengarna direkt från kontot.

Debetkort är fördelaktigt även för bankerna, detta eftersom de inte tar några kreditrisker. Vad detta innebär för dig som konsument är att debetkorten ofta är kostnadsfria att inneha. Du behöver heller inte oroa dig för att någon kreditupplysning kommer tas på dig.

Korten kan som sagt ge dig en hel del förmåner i form av bonus, cashback, rabatter och försäkringar.

Bästa debetkorten för studenter just nu:

2.5/5

Årsavgift

0 kr

Valutapåslag

0 kr

Uttagsavgift

0 kr
3/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

0%

Kreditgräns

0 kr

Räntefria dagar

0 dagar

Betalkort för student

Betalkort fungerar i stort sett som ett kreditkort. Skillnaden är att fakturan måste betalas i sin helhet innan sista förfallodatumet.

När man använder ett betalkort så kan man inte delbetala sina köp eller senarelägga fakturan. Man får dock fortfarande ta del av en hel del förmåner i form av försäkringar, bonusar och cashback när man använder ett betalkort.

 

Vanliga frågor och svar om Kreditkort för studenter

💳 Vad är ett studentkort?

Ett studentkort är ett kreditkort som nischats mot studenter, som i regel har lägre inkomster i jämförelse med förvärvsarbetande.

💳 Kan man skaffa ett kreditkort utan fast inkomst?

Ja, det går utmärkt. Inga kreditkortsbolag eller banker värderar ditt CSN-bidrag som en inkomst, men somliga utfärdare ser ditt studiebidrag som en extra trygghet som innebär att du ofta har råd att betala dina skulder.
Ett arbete vid sidan av studierna är dock alltsomoftast ett krav för att du ska bli beviljad ett kreditkort. Utfärdarna brukar i regel kräva att du tjänar minst 120 000 kronor innan skatten dragits, och de kredittak som beviljas är oftast marginellt lägre i jämförelse med andra kreditkort, likt matkort eller shoppingkort. Mer specifikt motsvarar ett vanligt kredittak eller utlåningstak för ett studentkort cirka 10 000 till 25 000 kronor.

💳 Vilken räntesats är aktuell för kreditkort student?

En effektiv räntesats om cirka 10 till 20 procent är i regel aktuell för studenter som skaffar kreditkort. Räntesatsen för studentkort är i regel marginellt högre i jämförelse med andra typer av kreditkort, då utfärdarna menar att studenter har en begränsad betalningsförmåga.

💳 Är ICA Bankkort Student ett kreditkort?

Nej, det är ett bankkort, vilket innebär att du inte kan låna pengar med ICA Bankkort Student. Vi rekommenderar att du skaffar ett kreditkort för studenter istället, likt Swedbank Nyckelkund Student eller Easycard, som utfärdas av Collector Bank.

💳 Hur mycket måste man tjäna för att få ett kreditkort som student?

Inkomstkraven för studentkort motsvarar i regel 120 000 kronor (innan skatten dragits) årligen.

💳 Jag har ett kreditkort, men tjänar numera mindre pengar – vad händer då?

Om du redan har ett studentkort kan utfärdaren inte ta det ifrån dig om din inkomst skulle minska. Din chans att öka kreditgränsen är dock liten, men ditt kreditkort samt din kreditgräns bibehålls alltid, oavsett hur lite du tjänar under ett specifikt år.