Skaffa ett kreditkort som student

Om du är student och är intresserad av ett kreditkort är valmöjligheterna många. Det bör räknas som befriande att kunna låna pengar för att ha råd med studentlitteratur och räkningar, och så länge du betalar tillbaka pengarna inom den räntefria perioden är avgifterna lika med noll, eller i värsta fall minimala. Kreditkort som lämpar sig bäst för studenter passar dock inte alla, och det är inte säkert att du blir beviljad ett kreditkort då ditt CSN-bidrag inte räknas som en regelrätt inkomst. Men om du har ett sommarjobb eller kanske ett extrajobb vid sidan av bör ett studentkort ses som ett bra alternativ för att du ska kunna jämna ut din ekonomi, samt för att du ska kunna betala kostnadsposter likt dyr studentlitteratur eller en bilförsäkring.

Kreditkort som studenter kan få

5/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

21.40 %

Kreditgräns

50 000 kr

Räntefria dagar

Upp till 50 dagar
4.5/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

9,74 – 24,74 %

Kreditgräns

100 000 kr

Räntefria dagar

56 dagar
3.5/5

Årsavgift

290 kr

Ränta

19 %

Kreditgräns

30 000 kr

Räntefria dagar

56 dagar

Kan man få ett kreditkort som student?

Att få ett kreditkort som student är inte det enklaste, men fullt möjligt. Om du någon gång läst villkoren för ett kreditkort så har du med säkerhet stött på frasen. ”Kreditkortet beviljas inte för studenter eller arbetslösa”. Företagen som utfärdat kreditkorten samt kreditinstituten premierar säkerhet, och eftersom studenter ofta har oregelbundna inkomster väljer flertalet kreditkortsinstitut bort studerande.

Det finns dock ett flertal kreditkort som lämpar sig väl för studenter, och som är fullt möjliga att få.

Hur fungerar ett kreditkort för studenter?

Köpen som görs med kreditkortet samlas på en månadsfaktura, som i regel skickas ut vid månadens slut. Det vill säga i samband med att studielån och eventuell lön från extrajobb betalas ut.
Om hela fakturan betalas med en gång så tillkommer ingen ränta på det utnyttjade kreditbeloppet, samtidigt som du får ta del av de fördelar som nämns under nästa rubrik.

Fördelar med kreditkort för studenter

Det är inte ansvarslöst att skaffa ett kreditkort som student, utan det kan snarare vara en god idé om du vill strukturera upp din ekonomi samt ta del av ett flertal förmåner som ingår vid betalning med kreditkort. Förmånerna varierar beroende på vilket kreditkort du använder dig utav. Det är alltså en god idé att gå genom villkoren och vilka förmåner som ingår vid användning av respektive kreditkort. Vanliga förmåner som man kan ta del av med ett kreditkort är:

 • Samla alla dina köp på en faktura.
  Samtliga inköp som görs med kreditkortet under innevarande månad samlas på en faktura. Detta ger en bra överblick över månadens inköp.
 • Betala senare, utan extra kostnad.
  Köpen som genomförs med kreditkortet samlas som sagt på en faktura. Förutsatt att hela fakturan betalas inom de räntefria dagarna, så tillkommer ingen ränta på dina inköp.
 • Försäkringar ingår.
  Inköpen som görs med kreditkortet försäkras allt som oftast. Man får exempelvis ta del av Prisgarantier, förlängd garanti på elektronik och vitvaror mm.
 • Reseförsäkringen.
  Om du betalar din resa med kreditkortet så ingår en reseförsäkring. Vad reseförsäkringen innehåller varierar beroende på vilket kreditkort du väljer. Reseförsäkringen bör och ska ses som ett komplement till hemförsäkringen.
 • Rabatter och cashback på dina köp.
  Beroende på vilket kreditkort du väljer så ingår allt som oftast rabatt och cashbackfunktioner i kortet. I många fall får du även rabatt hos kreditgivarens samarbetspartners när du betalar med ditt kreditkort. Mer om cashback och bonuskort finns längre ner i denna text.
 • Delbetala dina inköp.
  Delbetalning är oftast ingenting vi rekommenderar, detta eftersom att ränta och eventuella andra avgifter kan tillkomma. Men om kylen skulle gå sönder och du inte vill eller kan betala allt med en gång så får du med ett kreditkort möjligheten att delbetala dina inköp.

 

Cashback på samtliga köp

Många studerande uppskattar att spara pengar på sina inköp. Om du är en av dessa så rekommenderar vi ett kreditkort med cashback. Cashback innebär att du får tillbaka pengar när du handlar med ditt kreditkort. En normal procentsats för cashback motsvarar omkring 0.5 – 1.5 %. Cashbacken kan sedan användas för att exempelvis betala av på din kreditkortsfaktura, eller hos kreditkortföretagets samarbetspartners.

Procentsatsen bör förvisso inte räknas som enorm, men då studenter ofta har som vana att vända på varje slant är den månatliga cashbacksumman alltid omtyckt.

Bonuspoäng på samtliga köp
Många kreditkort som studenter kan ta del av erbjuder bonussystem. Detta innebär att de även kan klassas som ett bonuskort. När kreditkortet används så får du ta del av bonuspoäng på de köp som utförs med kreditkortet, dessa kan sedan nyttjas för att köpa produkter eller tjänster via kreditgivarens samarbetspartners. Om du får tillbaka pengar på månadsfakturan är det dock ett cashbackkort som det är tal om.

De bonussystem som erbjuds riktar sig generellt mot resenischen och det är inte ovanligt att du får ta del av rabatterade flygbiljetter eller gratis stolsuppgraderingar.

Kreditkortet Coop Mera erbjuder en poängbutik där du kan kvittera in din insamlade bonus mot exempelvis böcker eller biobiljetter. Poängen kan även användas vid köp av mat i Coops butiker.

Kreditkortet ICA Bankkort Plus ger dig dubbel bonus om du sätter in din inkomst på ditt ICA-konto. Med inkomst menas exempelvis CSN-bidrag/lån, lön, eller ersättning från Försäkringskassan. Närmare bestämt får du ta del av bonusprogram som kan nyttjas för att få billiga resor, mat, böcker (inkl. studentlitteratur) samt andra skolrelaterade rabatter.

Vem bör skaffa ett kreditkort för studenter?

Även om en lång rad fördelar kan sammankopplas med kreditkort för studenter bör du aldrig ansöka om ett kreditkort om du inte är i behov av det. Om du känner att din nuvarande ekonomiska situation är ansträng kommer inte ett kreditkort att rädda dig. Mer specifikt ska kreditkort för studenter aldrig användas för att lösa en permanent ekonomisk svacka, utan för att jämna ut din ekonomi samt täcka oförutsedda kostnadsposter.
Du bör även läsa de villkor som är aktuella för kreditkortet, och lägga märke till den räntekostnad samt årskostnad som är aktuell hos utfärdaren. Du bör dessutom se till att betala din kreditfaktura i tid, så att samtliga köp blir räntefria samt då du slipper eventuella förseningsavgifter.

Kreditkortet för studenter 2021

Att bli beviljad ett kreditkort som student är inte det enklaste, men fullt möjligt. I detta avsnitt har vi listat de kreditkort som lämpar sig väl för studerande, och som samtidigt ger bra förmåner.

 

Collector Bank Easycard

3.5/5

Årsavgift

290 kr

Ränta

19 %

Kreditgräns

30 000 kr

Räntefria dagar

56 dagar

Collector Bank Easycard är ett komplett kreditkort med låga inkomstkrav, vilket innebär att kreditkortet lämpar sig väldigt bra för studenter. Jämfört med många andra kreditkort är det maximala kreditbeloppet ganska lågt, i skrivande stund 30 000 kronor.
Kreditkortet ger dig som användare många fördelar, däribland får man ta del av reseförsäkringen, ett bonusprogram samt en olycksfallsförsäkring. Bonussystemet är utfärdat i samarbete med Meniga Rewards, och är kopplat till en app som ger dig cashback (pengar tillbaka) hos utvalda återförsäljare. Ett urval av dessa är:

 • Lyko
 • Nelly
 • Max Hamburgare
 • Greatdays
 • Smartphoto

Kreditkortet behöver inte sammankoppplas manuellt med Meniga Rewards, utan detta sker per automatik när du blir beviljad ditt kreditkort.

Collector Easycard erbjuder en räntefri period på 56 dagar, och om du betalar hela beloppet på en och samma gång tillkommer inga ränteavgifter.

Inkomstkravet om 120 000 kronor per år (innan skatten är dragen) bör dock ses som problematiskt för studenter som inte har extrajobb vid sidan av sina studier.

Årsavgift: 290 kr/år (gratis första året)
Ränta: 19 %
Effektiv ränta: 21.53 %
Räntefria Dagar: 56 dagar
Kreditgräns: 30 000 kr
Uttagsavgift: 4 % (minst 50 kr)
Valutapåslag för utlandsköp: 2 %
Avi- och administrationsavgift: 0 kr vid e-faktura (Aviavgiften motsvarar 19 kr)
Inkomstkrav: 120 000 kronor

Revolut Standard

 

Revolut standard
4.5/5

Årsavgift

0 kr

Ränta

Kreditgräns

Räntefria dagar

Revolut Standard är ett kostnadsfritt kort som lämpar sig väl för studerande. Kortet är inget kreditkort, utan ett debitkort – men ger dig tillgång till en lång rad fördelar som annars ett kreditkort bara kunde ge. Kortet har låga krav när det gäller inkomst, och i stort sett alla sökande blir beviljade ett Revolut Standard kort.

Revolut Standard är gratis och erbjuder kostnadsfria valutatransaktioner om upptill 50 000 kronor per månad. Valutapåslag existerar inte, och fria uttag inkluderas. Maxgränsen för kontantuttag är dock begränsade till maximalt 2 000 kronor per månad.

För att ta del av reseförsäkringen från Revolut krävs vanligtvis Revolut Premium, eller Revolut Metal. För att ta del av reseförsäkringen med Revolut Standard tillkommer en kostnad om 10 kronor per dag, vid de tillfällen du reser.

Utöver detta ingår även ett bonusprogram, “Revolut Perks”, som erbjuder rabatterade resor, hotellnätter samt restaurangbesök.
Betalkortet Revolut Standard är kopplat till en app som är nedladdningsbar för iPhone (iOS) samt Android. Appen erbjuder kontoöversikt, möjlighet att göra överföringar, möjlighet att teckna extratillägg eller byta PIN-kod. I appen kan du även fylla på ditt kort på ett enkelt sätt, med hjälp av ett IBAN-nummer. Att registrera ett konto hos Revolut tar bara någon minut, och processen inleds med att du laddar ner Revolut-appen.

Att bli beviljad Revolut Premium eller Revolut Metal bör beskrivas som svårt för studenter. Om du inte har en inkomst från extrajobb som motsvarar minst 120 000 kronor årligen bör du låta bli att ansöka om dessa, och detta då en kreditupplysning görs för varje ansökan. Om företag genomför kreditupplysningar på dig som person alltför frekvent ses det som en riskfaktor, och som en förlängning av det du få svårt att skaffa ett kreditkort.

Årsavgift: 0 kr/år
Ränta: 0 %
Effektiv ränta: 0 %
Räntefria Dagar: 0 dagar
Kreditgräns: 0 kr
Uttagsavgift: 0 kr (en maxgräns om 2 000 kronor månatligen tillämpas)
Valutapåslag för utlandsköp: 0 %
Avi- och administrationsavgift: 0 kr
Inkomstkrav för Revolut Standard: 0 kr
Inkomstkrav för Revolut Premium och Metal: 120 000 kr

Swedbank Nyckelkund Student

För dig som studerar på högskola/universitet och låter dina bidrag/lån betalas ut till ditt konto hos Swedbank så rekommenderar vi dig att teckna dig för ”Nyckelkund Student”. Kortet, som från början är ett betalkort kan transformeras till ett kreditkort om Swedbank anser att din inkomst är tillräcklig. Kortet är helt kostnadsfritt, förutsatt att man är student och sätter in sina inkomster på sitt konto hos Swedbank. Köpen som görs med kreditkortet är räntefria i upp till 55 dagar.
En stor fördel med Swedbank Nyckelkund Student är räntan, som 2016 var den lägsta på marknaden (10,45%).

Kreditgränsen sätts individuellt och är maximalt på 100 000 kronor. Andra fördelar som kreditkortet har är att det inte tillkommer någon aviavgift, samt att ett flertal försäkringar ingår när du betalar med kreditkortet. Några av de försäkringar som ingår är:

 • Reseförsäkring – Försäkringen gäller när resan betalas med kreditkortet.
 • Prisgaranti – Försäkringen gäller när produkten betalas med kreditkortet och i 90 dagar efter köpet.
 • Förlängd garanti på elektronik och vitvaror – Försäkringen gäller när produkterna betalas med kreditkortet.
 • Allrisk

Årsavgift: 0 kr/år
Ränta: 10.45 %
Effektiv ränta: 10.74 %
Räntefria Dagar: 55 dagar
Kreditgräns: Upp till 100 000 kr
Uttagsavgift: 3 % (minst 35 kr)
Valutapåslag för utlandsköp: 1.5 %
Avi- och administrationsavgift: 0 kr
Inkomstkrav: Bedöms från fall till fall.

Vilket är det bästa kreditkortet för studenter 2021?

Vid val av kreditkort är det många faktorer som man vanligtvis behöver ta hänsyn till. Utöver det självklara som att kortet ska ha en bra ränta, och ge goda förmåner så behöver man även fundera över vad kreditkortet kommer att användas till. Om man exempelvis gillar att resa, och tänkt ha med kreditkortet på resan så rekommenderas vanligt vis ett resekreditkort. Men när man är student så har man inte allt för många valmöjligheter.

Om du som sökande är kund hos Swedbank så kan det vara en god idé att teckna sig för Swedbank Nyckelkund Student, detta eftersom kortet inte har några årsavgifter och samtidigt har en bra ränta.

Om du däremot inte redan är kund hos Swedbank så rekommenderar vi dig istället Collector Bank EasyCard som ger dig tillgång till en lång rad förmåner och försäkringar. Nackdelen med detta kort för studenter är inkomstkravet som i skrivande stund är på 120 000 kr, man behöver alltså ha någon form av sidoinkomst för att bli beviljad Collector Bank EasyCard.

Krav för att få kreditkort som student

För att bli beviljad ett kreditkort så krävs någon form av inkomst. Hur stor inkomst som krävs är beroende på kreditgivare och eftersom CSN klassas som ett lån och inte en inkomst så krävs ofta någon form av sidoinkomst / anställning för att bli beviljad ett kreditkort. Övriga krav som gäller för att bli beviljad ett kreditkort som student är beroende på kreditgivaren, men några vanliga krav är:

 • Inga betalningsanmärkningar. För att bli beviljad ett kreditkort så får man vanligtvis inte ha några betalningsanmärkningar. I vissa fall kan man kontakta kreditgivaren och höra om de kan göra undantag, men i de flesta fall får man avslag.
 • Man ska minst vara 18–20 år gammal. Hur gammal man ska vara varierar beroende på kreditgivaren. Men en tumregel är att man ska vara minst 18–20 år gammal för att bli beviljad ett kreditkort som student.
 • Inkomst på ca 120 000 kr per år före skatt.

Om du som studerande är intresserad utav ett kreditkort så är det bra att ha ett deltidsjobb vid sidan av studierna alternativt sommarjobba. Detta ökar dina chanser att bli beviljad ett kreditkort.  I många fall räcker det med att ha ett sommarjobb, eftersom dessa i många fall kan vara relativt välavlönade.

Vanliga frågor och svar om Kreditkort för studenter

💳 Vad är ett studentkort?

Ett studentkort är ett kreditkort som nischats mot studenter, som i regel har lägre inkomster i jämförelse med förvärvsarbetande.

💳 Kan man skaffa ett kreditkort utan fast inkomst?

Ja, det går utmärkt. Inga kreditkortsbolag eller banker värderar ditt CSN-bidrag som en inkomst, men somliga utfärdare ser ditt studiebidrag som en extra trygghet som innebär att du ofta har råd att betala dina skulder.
Ett arbete vid sidan av studierna är dock alltsomoftast ett krav för att du ska bli beviljad ett kreditkort. Utfärdarna brukar i regel kräva att du tjänar minst 120 000 kronor innan skatten dragits, och de kredittak som beviljas är oftast marginellt lägre i jämförelse med andra kreditkort, likt matkort eller shoppingkort. Mer specifikt motsvarar ett vanligt kredittak eller utlåningstak för ett studentkort cirka 10 000 till 25 000 kronor.

💳 Vilken räntesats är aktuell för studentkort?

En effektiv räntesats om cirka 10 till 20 procent är i regel aktuell för studenter som skaffar kreditkort. Räntesatsen för studentkort är i regel marginellt högre i jämförelse med andra typer av kreditkort, då utfärdarna menar att studenter har en begränsad betalningsförmåga.

💳 Är ICA Bankkort Student ett kreditkort?

Nej, det är ett bankkort, vilket innebär att du inte kan låna pengar med ICA Bankkort Student. Vi rekommenderar att du skaffar ett kreditkort för studenter istället, likt Swedbank Nyckelkund Student eller Easycard, som utfärdas av Collector Bank.

💳 Hur mycket måste man tjäna för att få ett kreditkort som student?

Inkomstkraven för studentkort motsvarar i regel 120 000 kronor (innan skatten dragits) årligen.

💳 Jag har ett kreditkort, men tjänar numera mindre pengar – vad händer då?

Om du redan har ett studentkort kan utfärdaren inte ta det ifrån dig om din inkomst skulle minska. Din chans att öka kreditgränsen är dock liten, men ditt kreditkort samt din kreditgräns bibehålls alltid, oavsett hur lite du tjänar under ett specifikt år.