Skaffa ett kreditkort som student

Om du är student och är intresserad av ett kreditkort är valmöjligheterna många. Det bör räknas som befriande att kunna låna pengar för att ha råd med studentlitteratur och räkningar, och så länge du betalar tillbaka pengarna inom den räntefria perioden är avgifterna lika med noll, eller i värsta fall minimala.
Kreditkort som lämpar sig bäst för studenter passar dock inte alla, och det är inte säkert att du blir beviljad ett kreditkort då ditt CSN-bidrag inte räknas som en regelrätt inkomst. Men om du har ett sommarjobb eller kanske ett extrajobb vid sidan av bör ett studentkort ses som ett bra alternativ för att du ska kunna jämna ut din ekonomi, samt för att du ska kunna betala kostnadsposter likt dyr studentlitteratur eller en bilförsäkring.

Vilket är det bästa kreditkortet för studenter?

Om du någon gång granskat villkoren för ett kreditkort har du säkerligen stött på frasen: “Kortet ges ej ut för arbetslösa eller studenter”. Kreditkortsföretagen och i förlängningen alla kreditinstitut premierar säkerhet, och då studenter ofta har oregelbundna inkomster väljer flertalet kreditkortsinstitut att välja bort studerande.
Det finns dock ett flertal kreditkort som passar väl för studenter, och samtliga av dessa återfinns längre ner i denna artikel.

Hur fungerar ett studentkort?

Samtliga inköp som utförs med kreditkortet samlas på en månadsfaktura som i regel skickas ut vid månadens slut, i samband med att studielån samt eventuell lön från extrajobb betalas ut.
Om du klarar av att betala hela kreditsumman på en gång slipper du i regel betala ränta, samtidigt som du får ta del av de fördelar som nämns vid nästa rubrik.
Fördelar med kreditkort för studenter
Det är inte ansvarslöst att skaffa ett kreditkort som student. Som vi tidigare nämnt får du chansen att jämna ut din ekonomi, men du får även ta del av specifika fördelar som vi pratar mer om vid underrubrikerna.

Cashback på samtliga köp

Många studenter uppskattar cashback, vilket innebär att du får tillbaka pengar när du handlar med ditt kreditkort. En normal procentsats för cashback motsvarar omkring 0.5 till 1.5 %. Denna procentsats bör förvisso inte räknas som enorm, men då studenter ofta har som vana att vända på varje slant är den månatliga cashbacksumman alltid omtyckt.

Bonuspoäng på samtliga köp

Somliga studentkort erbjuder bonussystem, vilket innebär att de även kan klassas som bonuskort. Mer specifikt får du ta del av bonuspoäng på de köp som utförs med kreditkortet, som du kan nyttja för att köpa produkter. Om du får tillbaka pengar på månadsfakturan är det dock ett cashbackkort som det är tal om.

De bonussystem som erbjuds riktar sig generellt mot resenischen. Det är inte ovanligt att du får ta del av rabatterade flygbiljetter eller gratis stolsuppgraderingar.
Kreditkortet Coop Mera erbjuder en poängbutik där du kan kvittera in din insamlade bonus mot exempelvis böcker eller biobiljetter. För studentkortet ICA Bankkort Plus erbjuder till och med dubbel bonus, om du sätter in din lön, ersättning från försäkringskassan eller ditt CSN-bidrag på ett Ica-konto.
Närmare bestämt får du ta del av bonusprogram som kan nyttjas för att få billiga resor, böcker (inkl. studentlitteratur) samt andra skolrelaterade rabatter.

Vem bör skaffa ett kreditkort för studenter?

Även om en lång rad fördelar kan sammankopplas med studentkort bör du aldrig ansöka om ett kreditkort om du inte är i behov av det. Om du känner att din nuvarande ekonomiska situation är ansträng kommer inte ett studentkort att rädda dig. Mer specifikt ska studentkort aldrig användas för att lösa en permanent ekonomisk svacka, utan för att jämna ut din ekonomi samt täcka oförutsedda kostnadsposter.
Du bör även läsa de villkor som är aktuella för studentkortet, och lägga märke till den räntekostnad samt årskostnad som är aktuell hos utfärdaren. Du bör dessutom se till att betala din kreditfaktura i tid, så att samtliga kort blir räntefria samt då du slipper eventuella förseningsavgifter.

Bra kreditkort för studenter 2020

Easycard Collector Bank

3.5/5

Årsavgift

290 kr

Ränta

19 %

Kreditgräns

30 000 kr

Räntefria dagar

56 dagar

Collector Bank Easycard är ett regelrätt kreditkort med låga inkomstkrav, vilket innebär att det lämpar sig väl för studenter. Det maximala kreditbeloppet motsvarar 30 000 kronor, och fördelar likt reseförsäkring, ett bonusprogram samt en olycksfallsförsäkring inkluderas för samtliga Easycard-användare.
Bonussystemet är utfärdat i samarbete med Meniga Rewards, och är kopplat till en app som erbjuder rabatter cashback och/eller rabatter hos utvalda återförsäljare, likt Max, Nelly.com samt Lyko. I skrivande stund behöver du inte sammankoppla Meniga Rewards-programmet med ditt Collector Easycard-kort manuellt, du detta redan är utfört i samband med att du kvitterar ut kreditkortet.
Collector Easycard erbjuder en räntefri period som motsvarar 56 dagar, och om du betalar hela beloppet på en och samma gång tillkommer inga ränteavgifter. Inkomstkravet om 120 000 kronor per år (innan skatten är dragen) bör dock ses som problematiskt för studenter som inte har extrajobb vid sidan av sina studier.

Årsavgift: 290 kr/år (gratis första året)
Ränta: 19 %
Effektiv ränta: 21.53 %
Räntefria Dagar: Upp till 30 000 kr
Kreditgräns: 0 kr
Uttagsavgift: 4 % (minst 50 kr)
Valutapåslag för utlandsköp: 2 %
Avi- och administrationsavgift: 0 kr vid e-faktura (Aviavgiften motsvarar 19 kr)
Inkomstkrav: 120 000 kronor

Revolut Standard

Revolut Standard är ett kostnadsfritt studentkort som tillämpar låga krav gällande din inkomst. Detta kort är inget kreditkort, och som en konsekvens av det kan du inte låna pengar. Du får du ta del av en lång rad fördelar som annars bara kan förknippas med kreditkort.

Revolut Studentkort är gratis och erbjuder kostnadsfria valutatransaktioner om upptill 50 000 kronor per månad. Valutapåslag existerar inte, och fria uttag inkluderas. Maxgränsen för uttag är dock begränsade till maximalt 2 000 kronor månatligen.
En reseförsäkring inkluderas för Revolut Premium- samt Revolut Metal-innehavare, och om du har Revolut Standard kan en reseförsäkring appliceras för 10 kronor per dag, vid de tillfällen du reser. Utöver detta ingår även ett bonusprogram, “Revolut Perks”, som erbjuder rabatterade resor, hotellnätter samt restaurangbesök.
Betalkortet Revolut Standard är kopplat till en app som är nedladdningsbar för iPhone (iOS) samt Android. Appen erbjuder kontoöversikt, möjlighet att göra överföringar, möjlighet att teckna extratillägg eller byta Pin-kod. I appen kan du även fylla på ditt kort på ett enkelt sätt, med hjälp av ett IBAN-nummer. Att registrera ett konto hos Revolut tar bara någon minut, och processen inleds med att du laddar ner Revolut-appen.

Att bli beviljad Revolut Premium eller Revolut Metal bör beskrivas som svårt för studenter. Om du inte har en inkomst från extrajobb som motsvarar minst 120 000 kronor årligen bör du låta bli att ansöka om dessa, och detta då en kreditupplysning görs för varje ansökan. Om företag genomför kreditupplysningar på dig som person alltför frekvent ses det som en riskfaktor, och som en förlängning av det du få svårt att skaffa ett kreditkort.

Årsavgift: 0 kr/år
Ränta: 0 %
Effektiv ränta: 0 %
Räntefria Dagar: 0 dagar
Kreditgräns: 0 kr
Uttagsavgift: 0 kr (en maxgräns om 2 000 kronor månatligen tillämpas)
Valutapåslag för utlandsköp: 0 %
Avi- och administrationsavgift: 0 kr
Inkomstkrav för Revolut Standard: 0 kr
Inkomstkrav för Revolut Premium och Metal: 120 000 kr

Swedbank Nyckelkund Student

Swedbank erbjuder nyckelkund student, som från första stund är ett betalkort. Betalkortet kan dock transformeras till ett regelrätt kreditkort om Swedbank bedömer att din inkomst är tillräcklig. Swedbank Nyckelkund Student är gratis såvida du sätter in ditt CSN-bidrag på ditt Swedbankkonto. Den maximala kreditgränsen motsvarar 100 000 kronor, och räntan är låg i jämförelse med likvärdiga kreditkort.

Årsavgift: 0 kr/år
Ränta: 10.45 %
Effektiv ränta: 10.74 %
Räntefria Dagar: 55 dagar
Kreditgräns: Upp till 100 000 kr
Uttagsavgift: 3 % (minst 35 kr)
Valutapåslag för utlandsköp: 1.5 %
Avi- och administrationsavgift: 0 kr
Inkomstkrav: Bedöms från fall till fall.

Vanliga frågor och svar kring kreditkort för studenter

 • Vad är ett studentkort?

  Ett studentkort är ett kreditkort som nischats mot studenter, som i regel har lägre inkomster i jämförelse med förvärvsarbetande.

 • Kan man skaffa ett kreditkort utan fast inkomst?

  Ja, det går utmärkt. Inga kreditkortsbolag eller banker värderar ditt CSN-bidrag som en inkomst, men somliga utfärdare ser ditt studiebidrag som en extra trygghet som innebär att du ofta har råd att betala dina skulder.
  Ett arbete vid sidan av studierna är dock alltsomoftast ett krav för att du ska bli beviljad ett kreditkort. Utfärdarna brukar i regel kräva att du tjänar minst 120 000 kronor innan skatten dragits, och de kredittak som beviljas är oftast marginellt lägre i jämförelse med andra kreditkort, likt matkort eller shoppingkort. Mer specifikt motsvarar ett vanligt kredittak eller utlåningstak för ett studentkort cirka 10 000 till 25 000 kronor.

 • Vilken räntesats är aktuell för studentkort?
  En effektiv räntesats om cirka 10 till 20 procent är i regel aktuell för studenter som skaffar kreditkort. Räntesatsen för studentkort är i regel marginellt högre i jämförelse med andra typer av kreditkort, då utfärdarna menar att studenter har en begränsad betalningsförmåga.
 • Är ICA Bankkort Student ett kreditkort?

  Nej, det är ett bankkort, vilket innebär att du inte kan låna pengar med ICA Bankkort Student. Vi rekommenderar att du skaffar ett kreditkort för studenter istället, likt Swedbank Nyckelkund Student eller Easycard, som utfärdas av Collector Bank.

 • Kan man skaffa ett studentkort utan fast inkomst?
  Det kan bli svårt att skaffa ett kreditkort för studenter om du inte har en fast inkomst. Detta då kreditgivarna ofta betraktar studenter som riskkunder, då deras inkomster i regel är låga eller ibland obefintliga. Ditt CSN-bidrag räknas aldrig som en inkomst.
 • Hur mycket måste man tjäna för att få ett studentkort?
  Inkomstkraven för studentkort motsvarar i regel 120 000 kronor (innan skatten dragits) årligen.
 • Jag har ett studentkort, men tjänar numera mindre pengar – vad händer då?

  Om du redan har ett studentkort kan utfärdaren inte ta det ifrån dig om din inkomst skulle minska. Din chans att öka kreditgränsen är dock mikroskopisk, men ditt kreditkort samt din kreditgräns bibehålls alltid, oavsett hur lite du tjänar under ett specifikt år.