Kortterminal

Den här artikeln förklarar vad en kortterminal är, hur den fungerar, och de olika typer som finns tillgängliga för olika verksamheter. Lär dig också om integrationen med kassasystemet och de vanligaste frågorna om användning och kostnader.

kortterminal

Vad är en kortterminal?

En kortterminal är en elektronisk apparat som du som handlare använder för att ta emot betalningar med kontokort eller betalkort.

Terminalen kan läsa av kortets information och genomföra transaktioner genom att skicka kundens kortuppgifter till kortutgivaren för godkännande.

hur fungerar det?

Det finns flera metoder som kunder kan använda när de betalar med kort i en butik:

  • Dra sitt kort genom terminalen.
  • Stoppa in kortet i terminalen för att skanna av chippet.
  • Hålla det nära terminalen genom att använda blipp-funktionen (kontaktlös teknik). 

Terminalen läser av kortets säkerhetsdata och skickar förfrågan om betalningen till kortutgivaren. Efter godkännande skickas en bekräftelse tillbaka till terminalen, och transaktionen är slutförd.

Vilka olika typer av kortterminaler finns det?

Kortterminaler

Det finns olika typer av terminaler beroende på om du bedriver verksamhet i en fast butik, är på språng eller söker en sömlös integration med ditt kassasystem.

Stationära kortterminaler

Dessa terminaler är optimala för verksamheter som handlar från en fast plats. De är designade för att användas i butiksmiljöer där kunderna förväntas komma till kassan för att genomföra sina betalningar.

Mobila kortterminaler

Om din verksamhet innefattar försäljning utanför en traditionell butiksmiljö, till exempel på mässor, marknader eller vid hemleveranser, är mobila terminaler ett utmärkt val. De använder sig av trådlös teknik för att tillhandahålla ett portabelt betalningssätt.

Integrerade kortterminaler

Integrerade terminaler erbjuder en lösning som är kopplad direkt till ditt nuvarande kassasystem. Detta möjliggör smidiga transaktioner och en förenkling av din försäljningsprocess.

Vanliga frågor och svar

❓ Hur fungerar en kortterminal?

En kortterminal läser av betalkortets data, kommunicerar med kortutgivarens bank för att godkänna transaktionen, och slutför betalningen.

❓ Hur fungerar en kortläsare?

En kortläsare läser av informationen på betalkortets magnetremsa, chip eller via NFC-teknologi för kontaktlösa kort och kommunicerar denna information till ett betalningssystem.

❓ Hur mycket kostar det att ha en kortterminal?

Kostnaden för att ha en kortterminal varierar beroende på leverantör och typ av terminal. En typisk kostnad kan ligga mellan 100 kr och 200 kr per månad.

❓ Måste man byta kortterminal?

Byte av kortterminal kan behövas om tekniska standarder ändras, säkerhetskrav uppdateras, eller terminalen blir fysiskt föråldrad.