Kreditkort eller betalkort

Vad är skillnaden på ett kreditkort och ett betalkort?

Skillnaden mellan kreditkort och betalkort ligger främst i hur betalningar hanteras och vilken flexibilitet användaren har gällande återbetalning.

Kreditkort erbjuder möjligheten att skjuta upp betalningar och betala av skulden över tid, medan betalkort kräver att hela summan betalas vid varje fakturaperiod utan möjlighet till delbetalning.

Vidare kan kreditkort innebära räntekostnader om hela beloppet inte betalas i tid, medan betalkort vanligtvis inte innefattar räntor men kräver god ekonomisk planering för att kunna täcka hela beloppet vid fakturatillfället.

EgenskapKreditkortBetalkort
BetalningsflexibilitetMöjlighet att delbetala skulden.Måste betala hela beloppet varje månad.
RäntekostnaderRänta tillkommer om hela fakturan inte betalas.Inga räntekostnader om fakturan betalas i tid.
KreditgränsFörutbestämd kreditgräns.Ingen kredit.
FörmånerBonuspoäng, rabatter, försäkringar.Ofta färre förmåner
Ekonomisk riskHög risk för skuldsättning.Något lägre risk så länge du kan betala fakturan i tid.
AnvändningBred acceptans globalt.Kan vara begränsad i vissa regioner.
Typ av användareAnvändare som vill ha flexibilitet och kan hantera kredit.Användare som vill undvika skulder och ha full kontroll över utgifter.

Mer info om kreditkort

Kreditkort är en typ av kontokort som ger dig en kreditgräns och möjligheten att köpa nu, betala senare inom den förutbestämda gränsen.

När du använder ett kreditkort skapas en skuld till kreditkortsföretaget som du sedan måste betala tillbaka, antingen i sin helhet vid nästa fakturadatum eller genom att delbetala beloppet över tid.

Om du väljer att inte betala hela skulden direkt tillkommer räntekostnader på det återstående beloppet.

Kreditkort erbjuder ofta olika förmåner som bonuspoäng, rabatter, reseförsäkringar och möjlighet till cashback.

Fördelar

 • Flexibel betalning: Möjlighet att betala köp över tid, vilket kan underlätta ekonomisk planering.
 • Bonusprogram: Många kreditkort erbjuder bonuspoäng, rabatter, eller cashback på köp.
 • Nödsituationer: Kreditkort kan vara en räddare i nöden vid oväntade utgifter eller situationer.
 • Köpskydd: Ofta inkluderas försäkringar som skyddar mot stöld eller skada på varor köpta med kortet.
 • Resefördelar: Många kreditkort inkluderar reseförsäkring och låga avgifter när du använder kortet i utlandet.

Nackdelar

 • Höga räntor: Om inte hela beloppet betalas i tid kan höga räntor och avgifter tillkomma, vilket snabbt kan öka den totala skulden.
 • Överskuldsättning: Risken för att spendera mer än man har råd med ökar då kreditgränsen kan uppfattas som tillgängliga medel.
 • Kreditbetygsrisk: Missade betalningar eller högt utnyttjande av kreditgränsen kan negativt påverka kreditvärdigheten.
 • Avgifter: Årsavgifter, sena betalningsavgifter och andra kostnader kan tillkomma, vilket gör kortet dyrt att använda om man inte är uppmärksam.

Mer info om betalkort

Till skillnad från vad de flesta tror är betalkort inte en synonym till “bankkort” eller ”kontokort”, utan är egentligen en sorts kort som är väldigt lik traditionella kreditkort.

Ett betalkort är nämligen ett kontokort där transaktioner inte omedelbart dras från ditt bankkonto. Istället samlas alla köp du gör på en faktura som skickas ut en gång i månaden.

Fakturan ska betalas i sin helhet och det finns inte möjlighet till att delbetala. Detta innebär bland annat att det inte tillkommer några räntekostnader.

Betalkort passar bra för de som föredrar att ha en samlad översikt över sina utgifter och vill undvika skuldsättning. Det är dock viktigt att säkerställa att du har tillräckligt med medel för att täcka hela fakturabeloppet vid varje betalning. Annars är risken stor att du får ekonomiska problem och skulder.

Fördelar

 • Inga räntekostnader: Eftersom hela beloppet betalas vid fakturatillfället tillkommer inga räntor.
 • Budgetkontroll: Att betala hela fakturan varje månad kan hjälpa till att hålla koll på utgifter och undvika skuldsättning.
 • Månadsöversikt: En sammanställning av alla månadens köp på en enda faktura underlättar översikt och budgetering.
 • Säkerhet: Minskar risken för omedelbara förluster vid kortbedrägerier eftersom inga pengar dras direkt från bankkontot vid köptillfället.
 • Försäkringar och förmåner: Liksom med kreditkort kan betalkort erbjuda diverse försäkringar och förmåner såsom bonus.

Nackdelar

 • Ekonomisk disciplin krävs: Full betalning av fakturan krävs varje månad, vilket kan vara en utmaning om man inte har tillräckligt med pengar.
 • Ingen kreditförlängning: Till skillnad från kreditkort, kan du inte välja att delbetala fakturan vilket kan vara en nackdel i nödsituationer.
 • Potentiella avgifter: Vissa betalkort kan ha årsavgifter eller andra associerade kostnader.
 • Förseningsavgifter: Om betalningen inte genomförs i tid kan höga förseningsavgifter och andra straffavgifter tillkomma.

För vem passar de olika korten bäst?

Kreditkort passar bäst för personer som önskar flexibilitet i sina betalningar och som kan dra nytta av olika bonusprogram och förmåner som ofta erbjuds med dessa kort. De är lämpliga för de som kan hantera möjligheten att spendera mer än vad som finns tillgängligt på kontot utan att hamna i en skuldfälla.

Betalkort är mer lämpade för personer som föredrar att ha en strikt budget och som vill undvika räntekostnader. De är idealiska för de som vill ha en bättre överblick över sina utgifter och som säkerställer att de har tillräckligt med medel för att täcka sina månatliga utgifter helt och hållet.

Sammanfattningsvis, valet mellan kreditkort och betalkort beror på individens ekonomiska beteende och behov av flexibilitet i betalningarna.

Vanliga frågor och svar

❓ Är kreditkort bättre än betalkort?

Både kreditkort och betalkort har sina fördelar och nackdelar, och vilket sorts kort som är bäst beror på dina personliga behov och preferenser. Läs vår guide för att få en bättre insikt i skillnaderna mellan de olika korten.