Kreditkort eller lån

När passar det bäst att betala med kreditkort, och när passar det bättre att ta ett vanligt lån?

Dessa frågor och fler svarar vi på nu.

Vilken ränta har du på ett kreditkort?

När du har ett kreditkort är det vanligt att betala en ränta på omkring 15 %. Det är en förhållandevis hög ränta, i synnerhet med tanke på att det finns billigare lånealternativ såsom privatlån att välja på. Men om du använder kortet på rätt sätt kan du låna pengar billigt med ett kreditkort.

Vilken ränta har du på ett lån?

När du tar ett lån hos en bank eller ett kreditinstitut har du i regel en ränta på mellan 1,75 och 39 %. Faktorer som påverkar vad räntan ligger på inkluderar bland annat vilken typ av lån du tar, samt vad du har för ekonomiska förutsättningar för att ta lån.

Tips: Om du vill veta mer om hur det fungerar att ta ett vanligt lån är lånoo.se en bra resurs.

Ett snabbt svar för dig som inte orkar läsa hela artikeln

  • När du ska göra ett inköp på 10 000 kr och kan betala hela beloppet inom cirka 50 dagar – då är ett kreditkortslån bäst. Detta då du inte betalar någon ränta om du betalar hela det belopp som uppges på den månadsfaktura som kreditkortsutfärdaren skickar till dig.
  • När du ska göra ett inköp på 100 000 kr och betala av månad för månad – då är ett privatlån bäst. Detta då räntan är mycket lägre jämfört med kreditkortslån.
  • När du ska köpa en bostad på 1 500 000 kr – då är ett bostadslån bäst. Detta då den räntesats du betalar ofta ligger på under 2 %.

3 vanliga typer av lån

SMS-lån (ränta på cirka 39 %)

När du tar ett SMS-lån får du räkna med en ränta på omkring 39 %. Det är en mycket hög avgift som vissa tycker är värt det då kraven för att låna är låga samt för att du i regel får pengarna direkt.

När ska du ta ett SMS-lån?

Du ska ta ett SMS-lån när du inte har något annat val, till exempel när du måste betala en faktura som riskerar att gå till Kronofogden. Ett annat försvarbart läge att ta ett SMS-lån är när du behöver laga din bil för att du ska kunna ta dig till jobbet, för att således kunna tjäna pengar.

Tumregeln säger; om du sparar eller tjänar på det, ta ett snabbt lån. Om inte, låt bli.

SMS-lån vs. kreditkortslån

Det är bättre att låna med sitt kreditkort jämfört med att ta ett SMS-lån. Räntan är lägre när du tar ett kreditkortslån, och utbetalningstiden är faktiskt ännu kortare då pengarna dras från en kontokredit som du redan beviljats.

Privatlån (ränta på cirka 7,5 %)

När du tar ett privatlån ligger räntan i regel på omkring 7,5 %. Utbetalningstiden är ofta någon dag, och kraven för att kunna låna är medelhöga. Det räcker i regel att du har ett fast jobb och en ordnad ekonomi för att du ska kunna ta ett privatlån.

När ska du ta ett privatlån?

Du ska ta ett privatlån när du exempelvis ska renovera bostaden eller köpa en bil. Privatlån kallas ofta för konsumtionslån då det är vanligt att man tar privatlån för att finansiera privat konsumtion.

Privatlån vs. kreditkortslån

Om du planerar att ta ett större lån som du ska betala av på månad för månad, då är det bättre att ta ett privatlån. Detta då räntan för ett privatlån (ca. 7,5 %) är lägre än den räntesats som gäller för ett kreditkort (ca. 15 %).

Bolån (ränta på cirka 1,75 %)

När du tar ett bolån pantsätter du din bostad, vilket är den främsta anledningen till att räntesatsen bara ligger på cirka 1,75 %. Värt att tänka på är att du också måste betala in en kontantinsats till banken, samt att du måste amortera enligt de regler som finns uppsatta.

Hos Finansinspektionen kan du läsa mer om de skärpta amorteringskrav som finns i Sverige.

När ska du ta ett bolån?

Du kan bara ta ett bolån när du ska köpa bostad.

Bolån vs. kreditkortslån

Även om du ibland kan låna upp emot 300 000 kr med ett kreditkort är det alltid bäst att ta ett bolån när du köper bostad.

Du ska alltså aldrig finansiera ditt husköp med ett kreditkortslån, även om du bara köper en enkel sommarstuga för omkring 150 000 kr.