skimningsskydd

Hur fungerar skydd mot skimming?

Skimningsskyddet används för att blockera RFID- och NFC-kommunikation som kan överföras mellan kortet och en skimmer. Vanligtvis är skimningsskyddet utformat som ett kort, liknande ett bankkort, och placeras tillsammans med dina kort i plånboken eller kortfodralet.

Detta gör att skimningsskyddet kan störa och blockera RFID/NFC-signaler, vilket gör kortinformationen oläslig för bedragare som försöker stjäla den trådlöst. Skyddskortet har en livslängd på cirka 5 år och påverkar inte funktionen hos dina andra kort, som mobiltelefoner, magnetremsor och chip.

Läs mer om skimming och hur det går till.

Olika typer av skimskydd

Olika typer av skimningsskydd

Det finns flera typer av skimningsskydd som man kan använda för att skydda sina kredit- och bankkort. Dessa skydd hjälper till att förhindra att bedragare får tag på kortinformation genom att skanna korten på avstånd. Här presenteras några olika typer av skimningsskydd:

  • RFID-skyddskort: Ett RFID-skyddskort innehåller en störsändare som blockerar RFID- och NFC-kommunikation. Genom att placera detta skyddskort i sin plånbok eller korthållare blir dina kortuppgifter oläsliga för bedragare som försöker skanna dem trådlöst.
  • SkimSafe-kort: Ett SkimSafe-kort skyddar dina bankkort mot trådlös skimming genom att använda den senaste tekniken. SkimSafe-kortet ser ut som ett vanligt kort och placeras bland dina andra kort i plånboken, korthållaren eller mobilfodralet. Dess funktion aktiveras när någon försöker läsa av dina kort, vilket gör din kortinformation oläslig.
  • Skimskydd för mobilfodral: Dessa skydd är särskilt utformade för att passa in i mobilfodral och skydda dina betalkort från trådlös skimming. De fungerar på samma sätt som RFID-skyddskort och SkimSafe-kort, men är anpassade för användning med mobiltelefoner.

Alla dessa olika typer av skimningsskydd hjälper till att skydda dina kortuppgifter och minskar risken för bedrägerier relaterade till skimming. Det är viktigt att välja ett skydd som passar dina behov och att använda det korrekt för att säkerställa att dina kort är skyddade.

Om du misstänker att ditt kort har blivit skimmat, är det viktigt att agera snabbt. Läs vår guide om hur du spärrar ditt kreditkort för att skydda din information.

Vanliga frågor och svar

❓ Vilka åtgärder kan vidtas för att skydda mot skimming?

För att skydda mot skimming rekommenderas att använda kreditkortsskydd som SkimSafe, Skimblocker eller liknande produkter. Det är också viktigt att vara försiktig vid användning av kort i allmänna terminaler och skydda koden.

❓ Vad innebär skimming?

Skimming är en metod där bedragare kopierar informationen från kreditkortets magnetremsa eller chip för att skapa en kopia av kortet. Detta sker ofta genom att utrustning monteras på kortterminaler eller genom trådlös avläsning.

❓ Hur effektivt är kreditkortskydd som SkimSafe?

Kreditkortskydd som SkimSafe är effektiva för att skydda dina bank- och kreditkort mot trådlös skimning. SkimSafe ser ut som ett vanligt bankkort och passar i alla plånböcker eller mobilfodral, samt har en livslängd på 5 år.

❓ Vad är fördelarna med att använda Skimblocker?

Skimblocker erbjuder liknande skydd som SkimSafe, och skyddar dina kreditkort mot oönskad trådlös skimming. Att använda Skimblocker ger dig också trygghet och säkerhet när du genomför kortbetalningar.

❓ Går det att använda kreditkortsskydd med alla typer av kort?

Ja, kreditkortsskydd som SkimSafe och Skimblocker är designade för att användas med alla typer av bank- och kreditkort, oavsett om det är Visa, Mastercard eller andra korttyper.