Visa mastercard

Visa International Service Association

VISA är en världsledande kortutgivare som grundades 1958. Det är ett amerikanskt multinationellt finansiellt tjänsteföretag som är känt för sina betalningskort, såsom kreditkort och bankkort. Företaget har en lång och stabil historia av att erbjuda pålitliga och säkra betalningslösningar för sina kunder över hela världen.

Vad är visa kort

VISA bankkort och kreditkort

Visa erbjuder både bankkort och kreditkort för att möta dina betalningsbehov. Med ett Visa bankkort kan du enkelt ta ut kontanter och betala för dina inköp direkt från ditt bankkonto, vilket innebär att pengarna dras direkt när du genomför en transaktion.

När det gäller Visa kreditkort får du en kreditgräns som fastställs av din kortutgivare. Du kan använda detta kort för att göra inköp och dra nytta av eventuella förmåner. Kreditkortsköp kan betalas tillbaka i slutet av månaden, och vissa kort erbjuder räntefria perioder eller rabatter på dina inköp. Därmed kan Visa kreditkort vara till fördel om du vill betala dina utgifter genom att sprida kostnaderna över en viss tidsperiod.

VISA Electron kontokort

Visa Electron är ett kontokort anpassat för dig som söker en enkel och säker betalningslösning. Kortet är kopplat direkt till ditt bankkonto, vilket innebär att pengarna dras direkt när du gör ett köp. Electron fungerar både i Sverige och utomlands, och kan användas för att betala i butiker, restauranger och på nätet. Det här kortet passar utmärkt om du vill ha kontroll över dina utgifter och undvika risk för skuldsättning.

Mastercard Incorporated

Mastercard är ett välkänt betalningsnätverk med global räckvidd. De har licensierat användning av sina kort och tillåter betalningar över hela världen. Som användare av deras kort kan du lita på att deras tjänster är säkra och pålitliga. Tänk på att både Visa och Mastercard erbjuder liknande tjänster, utan märkbara skillnader för dig som konsument.

Vad är Mastercard kort

Mastercard Debit

Mastercard debetkort är ett bra alternativ för dig som vill ha enkel och säker tillgång till dina egna pengar. Med debetkort kan du utföra säkra och smidiga transaktioner över hela världen.

Med ett Mastercard-debetkort dras pengarna direkt från ditt kopplade bankkonto, vilket ger dig kontroll över dina utgifter och ger dig en översikt över din ekonomi utan att behöva oroa dig för ränta och kreditgränser.

Mastercard kreditkort

Mastercard kreditkort är ett pålitligt och välkänt alternativ för betalningar över hela världen. Precis som VISA, accepteras dessa kort av många företag. Ett Mastercard kreditkort kan ge dig fördelar som reseförsäkring, räntefri kredit och rabatter i utvalda butiker. Men kom ihåg att villkoren skulle variera beroende på vilken bank eller kortutgivare du väljer att skaffa ditt Mastercard kreditkort ifrån.

Maestro

Maestro är ett betalkort från Mastercard som fungerar som ett debetkort. När du använder Maestro dras pengarna direkt från ditt bankkonto istället för att du får en faktura i slutet av månaden, som vid ett kreditkort. 

Det innebär att du aldrig kan spendera mer än vad du har på kontot, vilket kan vara en fördel om du vill ha bättre kontroll över dina utgifter. Skillnaden mellan Maestro och Mastercard är att Maestro enbart är ett debetkort, medan Mastercard även kan vara kreditkort.

Vad är skillnaden på VISA vs Mastercard

När det kommer till att jämföra VISA och Mastercard så kommer du snabbt att upptäcka att skillnaderna mellan dessa två betal- och kreditkortsföretag är ganska små och att båda erbjuder liknande tjänster och fördelar. 

Det är viktigt att förstå varför så många människor använder båda korten, och vad som kan vara skillnaderna mellan dem. Här är några av de skillnader som ska uppmärksammas:

  • Acceptans: Båda korten accepteras i stort sett över hela världen, men det kan finnas några små skillnader i acceptansnivån. Vissa små företag eller länder kan ha en något större acceptans för det ena kortet över det andra, men för det mesta så kommer du att kunna använda båda korten världen över.
  • Försäkringar och trygghet: Vissa kort från VISA och Mastercard kommer med olika försäkringstyper och skydd, så det är viktigt att undersöka vilka förmåner som varje kort erbjuder innan du bestämmer dig.
  • Avgifter och räntor: När det gäller avgifter och räntor kan dessa variera beroende på vilket kort du har och vilken bank eller finansinstitut som utfärdat kortet. Det är viktigt att undersöka och jämföra avgifter och räntor på de olika korten för att se vilket som är mest fördelaktigt för just din situation.
  • Kundtjänst: Vissa kortinnehavare kan uppleva skillnader i kundtjänstens kvalitet mellan VISA och Mastercard. Detta kan bero på den specifika banken eller kortutgivaren du använder. Om kundtjänst och support är viktigt för dig, bör du undersöka och jämföra de olika kortutgivarens kundsupport innan du bestämmer dig för vilket kort du ska skaffa.
  • Bonus- och lojalitetsprogram: Både VISA och Mastercard har egna bonus- och lojalitetsprogram där du kan få rabatter och belöningar när du använder kortet. Det kan vara bra att kolla in vilka program som finns och vilka förmåner du som konsument får med dessa program för att se vilket kort som skulle passa dig bäst.

Så även om skillnaderna inte är enorma mellan VISA och Mastercard, är det ändå viktigt att vara medveten om de skillnader som finns för att kunna göra det bästa valet utifrån dina personliga behov och preferenser.

Här kan du läsa om:

Vad är bäst Visa eller Mastercard?

När det gäller fördelar med Mastercard och Visa-kort, är skillnaden mellan de två högst marginell och beroende på individuella krav.

Fördelar med Mastercard

Mastercard är lite vanligare på den svenska marknaden och ges ut av fler banker. Detta kan innebära att det finns större valmöjligheter vad gäller kortutgivare och att du möjligen kan hitta ett kort som passar dina specifika behov bättre.

Fördelar med Visakort

Visa-kort är lika välkänt och tas emot som betalmedel på nästan alla ställen i Sverige som tar emot kortbetalningar. Visakort kan också erbjuda förmånliga erbjudanden och bonusar beroende på vilken kortutgivare du väljer.

I slutändan är valet mellan Visa och Mastercard mest en fråga om personliga preferenser och vilket kort som erbjuder de bästa förmånerna för just dig.

Vanliga frågor och svar

❓ Vad är det för skillnad på Mastercard och Visa?

För konsumenter är skillnaden mellan Mastercard och Visa oftast liten. Båda korten är världsomspännande och fungerar på liknande sätt.

❓ Vilka fördelar har VISA jämfört med Mastercard?

Visa tillåter inte att handlare tar ut extra avgifter vid kortköp, vilket kan vara en fördel i vissa situationer.

❓ Finns det några avgifter som skiljer mellan VISA och Mastercard?

Avgifterna varierar mellan kortutgivare, men inte mycket mellan VISA och Mastercard i sig. Det är viktigt att jämföra villkor hos kortutgivare.

❓ Varför ska man ha Mastercard?

Mastercard accepteras av fler handlare internationellt och har oftast bättre valutaväxel kurser, vilket kan vara fördelaktigt vid utlandsresor.

❓ Varför ska man ha VISA?

Visa är vanligt i Sverige och har en strikt policy mot extra avgifter vid kortköp, vilket kan göra det mer fördelaktigt i vissa situationer.

❓ Är det någon skillnad i global acceptans för VISA och Mastercard?

Mastercard anses vara mer internationellt och accepteras av fler handlare runt om i världen. Båda korten har dock en bred global acceptans.