Var funkar och vilka ställen tar Amex idag?

Att använda American Express-kort (Amex) i Sverige kan ibland vara en utmaning, eftersom inte alla företag accepterar det som betalningsmetod. I denna artikel kommer vi att utforska var du kan använda ditt Amex-kort och ge exempel på ställen som tar emot det.

För att göra det lättare för dig att navigera i vardagen är det viktigt att känna till vilka butiker, restauranger och andra tjänster som accepterar Amex. Det hjälper dig att alltid vara förberedd och kunna använda ditt kort på bästa sätt.

Var funkar Amex

Så fungerar ett American Express kreditkort

Med ett Amex kort, kan du betala på många ställen både i fysiska butiker och online. När du använder ditt American Express kort får du poäng och bonusar, vilket kan ge dig förmåner och rabatter.

Dock är det bra att komplettera med ett annat kreditkort eftersom vissa inte accepterar Amex. Kreditkort från Amex har vanligtvis en avgift, men den kan variera beroende på korttyp.

Vilka ställen tar Amex?

Vilka ställen tar Amex

American Express fungerar på många olika ställen, så användningsområdena är många. När du reser kan du använda ditt kort på flyg, hotell och biluthyrning. För mat och dryck är Amex accepterat på flera restauranger och kaféer.

Amex fungerar även på många butiker, både nationella och internationella kedjor, vilket gör det enkelt för dig att handla och utforska nya platser. Var dock medveten om att vissa större aktörer inte accepterar Amex, så det är bra att ha alternativa betalningsmetoder redo.

För att optimera din kreditkortsanvändning kan du dra nytta av Amex-kortens fördelar och förmåner, som bonuspoäng och erbjudanden inom resa och nöjen.

Vilka butiker tar Amex

När det gäller Amex, accepteras det hos flera stora kedjor i Sverige. Bland mataffärerna kan du använda ditt American Express-kort på ICA, City Gross, Coop, Lidl och Willys. För snabbmatskedjor tar McDonald’s, Burger King och Max också Amex.

Inom heminredning, hittar du Amex-acceptans hos populära butikskedjor som Mio och Sova. Inom byggvaror är Bauhaus en butik som tar emot Amex-betalningar. Om du behöver besöka ett apotek, kan du använda ditt kort på både Apoteket och Apoteket Hjärtat.

När det gäller e-handel är iNet en återförsäljare som accepterar Amex. Kom dock ihåg att ha ett alternativt kort till hands om en butik inte tar emot Amex.

Vilka tar inte Amex?

En av de primära anledningarna till att vissa butiker i Sverige undviker Amex är på grund av de högre avgifterna som associeras med korttransaktioner jämfört med andra kort som Visa och Mastercard. Amex tar ut en högre procentandel i avgift per transaktion, vilket kan minska butikens marginaler.

Exempel på företag som inte tar Amex:

 • Mindre butiker och restauranger
 • Komplett
 • QStar
 • Tanka
 • Viaplay
 • Wakakuu
 • BRA Flyg
 • Bubbleroom
 • Decathlon
 • Dustin
 • EM Möbler
 • Ving resor

Användning av Amex online

Med Amex kan du betala på många onlineplattformar som Uber, Apple Pay, Spotify, Viaplay, Boozt, CDON, Zalando, Teknikmagasinet och Dustin. Var uppmärksam på att några företag kanske inte accepterar Amex, så det rekommenderas att dubbelkolla innan du genomför ditt köp.

Sajter som dessa erbjuder dig ett brett utbud av produkter och tjänster, från teknikprodukter till kläder och underhållning, som alla kan köpas med ditt Amex-kort.

Bonusprogram

När du använder ditt Amex-kort samlar du på dig poäng som kan användas för förmåner och belöningar. Ett populärt val är SAS EuroBonus, där du får Extrapoäng varje gång du handlar med ditt kort.

Extrapoängen varierar beroende på korttyp:

Här kan du läsa mer om skillnaden mellan SAS Amex Elite vs. SAS Eurobonus Premium.

Dina Extrapoäng kan användas för fördelar som gratis flygresor, uppgraderingar och lounge-access. Förutom flygrelaterade förmåner kan dina poäng även användas vid inköp i mataffärer och andra butiker som accepterar Amex.

Som Amex-kortinnehavare kan du njuta av dessa fördelar och mycket mer. Handla smart och utnyttja dina Amex-poäng för att få det mesta av ditt kort!

Amex support och app

Du kan enkelt logga in på din bankkonto för att hantera ditt Amex-kort. Med Amex appen får du snabb åtkomst till dina konto- och transaktionsdetaljer direkt i din smartphone.

Appen Amex SE erbjuder många användarvänliga funktioner. För mer personlig och snabb hjälp kan du använda chatten som finns tillgänglig i appen.

Amex i olika finansiella institutioner

När du använder ditt Amex-kort kan du märka att det accepteras hos många finansiella institutioner. Genom att jämföra American Express med konkurrenter som Mastercard och Visa, kan du hitta skillnader i ränta, förmåner och acceptans. Ett exempel är Amex Platinum, som erbjuder generösa resefördelar.

Vissa företag och kedjor accepterar Amex-betalningar, vilket ger dig utökat användningsområde. För dig som ofta reser, kan SAS Amex vara intressant eftersom det ger bonuspoäng. Tänk på att användningsområdet skiljer sig åt mellan olika korttyper.

Vanliga frågor om vart Amex fungerar

❓ Vilka butiker accepterar American Express?

Många populära butiker i Sverige accepterar American Express, inklusive hotell, drivmedelsstationer och onlineföretag.

❓ Var kan man använda SAS Amex?

Du kan använda ditt SAS Amex-kort på platser som accepterar American Express och där du kan tjäna EuroBonus-poäng.

❓ Var i Sverige kan man använda American Express?

American Express-kort kan användas på en mängd platser runt om i Sverige, från restauranger och butiker till onlinetjänster och researrangörer.

❓ Varför accepterar vissa ställen inte Amex?

Vissa ställen accepterar inte Amex på grund av högre transaktionsavgifter jämfört med andra kreditkort, vilket kan påverka affärers lönsamhet.