tips för att sänka dina levnadskostnader

Det är en smart idé att sänka sina fasta levnadskostnader, inte minst för att du ska kunna bli beviljad ett lån eller ett bra kreditkort.

I den här artikeln ger vi dig 6 handfasta tips på hur du sänker dina levnadskostnader på ett smidigt sätt.

6 sätt att sänka sina levnadskostnader

  1. Kartlägg alla fasta kostnader.
  2. Sätt upp en budget.
  3. Betala av dina kreditkortsskulder.
  4. Skaffa ett billigare elavtal.
  5. Planera dina måltider.
  6. Skaffa ett kreditkort.

Nedan pratar vi mer om de tips vi nämnde ovan i större detalj.

1. Kartlägg vilka fasta kostnader du har

För att kunna sänka dina fasta kostnader är det en förutsättning att du vet vad du har för fasta kostnader. Förslagsvis ska du kartlägga alla fasta kostnader via din internetbank, men det kan även vara en bra idé att sammanställa sina fasta kostnader via en webb-applikation såsom Minatjänster.se.

2. Skapa en budget och håll dig till den

När du kartlagt vilka fasta utgifter du har är det dags att skapa en budget, där du sätter upp utgiftstak som du måste hålla dig till. Utgiftstak som inkluderar att maximalt lägga 500 kr på streamingtjänster och maximalt 1 000 kr luncher varje månad kan vara en bra idé.

Värt att notera är att du ska se till alltid hålla dig till de maxbelopp som du uppger i budgeten, annars fyller din budget ingen funktion.

3. Betala av eventuella kreditkortsskulder

Kreditkortslån har en genomsnittlig ränta på cirka 15 %. Du får därför betydligt mindre pengar att röra dig med varje månad om du har höga kreditkortslån. I stället för att betala av på dina kreditkortsköp månad för månad, se till att betala hela det belopp som uppges på din månadsfaktura.

Om du gör så tillkommer ingen kostnad för ränta, så mer specifikt lånar du pengar gratis så länge du klarar av att betala tillbaka hela skuldbeloppet på en gång.

4. Betala mindre för el

Det är en bra idé att jämföra elavtal på webbsidor. Hos jämförelseportaler för el kan du jämföra och byta elbolag på bara någon minut, och det är alltid gratis att jämföra elbolagens priser. Jämförelseportalerna tar inte betalt av dig, de får nämligen en provision av elbolagen så fort de förmedlat en ny kund.

5. Planera dina måltider

Du kan spara mycket pengar på att förbereda en matlåda i stället för att äta ute när du jobbar. Utöver det kan du spara in på dina fasta kostnader genom att planera vad du (och eventuell familj) ska äta under veckan. Om du bara köper det du behöver så lägger du samtidigt inte några pengar på dyra impulsköp.

6. Teckna dig för ett kreditkort

Med ett kreditkort får du en mer tydlig ekonomisk överblick då alla köp samlas på ett och samma ställe, det vill säga på din månadsfaktura. Utöver det får du ofta ta del av bonus-, cashback- eller rabattprogram som medför att dina fasta kostnader sannolikt minskar.

Om du ofta handlar på en och samma matkedja är ett matkort att rekommendera, medan personer som har höga kostnader för bränsle ofta sparar mest pengar på att skaffa ett bränslekort, för att nämna två exempel.