Apple Card Sverige
*Designen på Apples digitala kreditkort

Vad är Apple Card?

Apple Card är ett kreditkort som tagits fram i samarbete mellan teknikjätten Apple och den amerikanska banken Goldman Sachs. Kortet är också anslutet till Mastercards betalningssystem och kan således användas på samma sätt som andra Mastercard-kort.

Kreditkortet har bland annat cashback och bra förmåner varje gång du handlar från Apple. Kortet är också integrerat med alla Apples produkter och används med fördel via den digitala plånboken Apple Pay.

På många sätt är det ett revolutionerande kreditkort och vi tycker det är väldigt spännande att följa utvecklingen av konceptet.

Finns Apple Card i Sverige?

Dessvärre är svaret nej. I dag finns Apple Card endast i USA och även om Apple länge pratat om att lansera det internationellt så har det inte hänt ännu.

Med största sannolikhet kommer Kanada att vara nästan land som får tillgång till Apple Card. För ett par år sedan bekräftades dessa spekulationer mer eller mindre då Apple ansökte om varumärkesskydd för Apple Card i landet.

När kan vi förvänta oss en lansering i Europa?

Avtalet mellan Apple och Goldman Sachs löper fram till 2029, men det har redan nu börjat viskas om att Goldman Sachs vill dra sig ur samarbetet. Då förutspår många att American Express kommer stiga in som ny kreditgivare.

Skulle det bli så att Amex tar över kreditansvaret finns det en möjlighet att den internationella lanseringen skyndas på. Detta eftersom Amex redan är internationellt etablerade inom kreditkortsvärlden på ett sätt som Goldman Sachs inte är.

Men som sagt handlar det fortfarande bara om spekulationer och det finns ingen tidsplan på internationell expansion.

Fördelar med Apple Card

Även om kreditkortet inte finns tillgängligt i Sverige så tycker vi att det är ett spännande koncept och har tagit en titt på fördelarna och förmånerna som kortet erbjuder.

Cashback

Idag är Apple Card ett renodlat cashbackkort, dvs. ett kreditkort som ger dig återbäring på kvalificerade köp. Storleken på cashbacken är olika för olika transaktioner.

CashbackKvalificerade köpVillkor
3 %När du handlar från Apple – i fysiska butiker på Apple.com eller i App Store.Betala med Apple Pay eller fysiskt kreditkort
3 %När du handlar från:
-Exxon
-Mobil
-Nike
-Panera
-T-Mobile
-Uber och Uber Eats
-Walgreens
-Duane Reade
Betala med Apple Pay
2 %För alla andra digitala köpBetala med Apple Pay
1 %För alla köp du gör med ett fysiskt Apple CardBetala med fysiskt kreditkort

Cashbacken du samlar kan du antingen använda för avdrag på din kreditfaktura, lägga till som pengar i Apple Pay eller sätta in på ditt Apple Savings-sparkonto.

Avgifter

En fördel med Apple Card är att kortet är väldigt billigt att använda och äga. Kreditkortet har ingen årsavgift – det är alltså gratis att äga. Dessutom verkar kortet inte ha något valutapåslag och alla andra avgifter är antingen obefintliga eller väldigt låga.

Den årliga räntan (APR på engelska, eller nominell ränta på svenska) för krediten ligger på 19.24 % – 29.49 %. I svenska mått mätt är det en hög ränta, men på amerikanska marknaden är det mer acceptabelt.

Räntefri delbetalning

När du köper en hårdvara från Apple med ditt Apple Card kan du välja att delbetala beloppet över en längre period utan någon ränta.

Du kan med andra ord köpa en iPhone eller Macbook och betala av den utan extra kostnad. Vi vet alla hur dyra Apples produkter kan vara, så detta är absolut en stor fördel med kortet.

Digitalt eller fysiskt kort i titan

Beviljas du ett Apple Card så får du automatiskt ett digitalt kreditkort kopplat till Apple Pay i antingen din iPhone, iPad eller Apple Watch. Vill du hellre använda ett fysiskt kort så kan du beställa hem ett.

Det fysiska Apple Card är ett exklusivt kort tillverkat i titan. Kortet har inget kortnummer vilket dels gör det stilrent och dels minskar risken för skimming och bedrägerier.

Apples unika kreditkortsdesign:

Så använder du kreditkortet

I grund och botten fungerar Apple Card precis som vilket kreditkort som helst. Fast kortet har också unika egenskaper.

Vad som framför allt gör kortet unikt är att det går att använda helt digitalt utan ett fysiskt kort. Vid godkänd ansökan så kopplas kreditkortet automatiskt till Apple Pay och du väljer själv om du vill beställa hem ett fysiskt kort eller inte.

Problemet med det är att man inte kan använda kontaktlösa betalningar överallt, framförallt utomlands. Många bankomater saknar också stöd för mobila betalningar. Därmed kan det vara ganska begränsat att endast ha ett digitalt kreditkort.

Förutom det är kortet precis som ett vanligt kreditkort – du får tillgång till ett visst kreditutrymme och förväntas betala tillbaka den använda krediten varje månad.

Kortet är kopplat till Mastercard och kan användas över hela världen där Mastercard accepteras.

Krav för att få ett Apple Card

Precis som i Sverige finns det krav du måste uppfylla om du ska beviljas ett kreditkort i USA.

De absolut lägsta kraven för Apple Card är följande:

  • Du måste vara amerikansk medborgare
  • Du ska vara minst 18 år gammal
  • Du ska ha en hög “credit score” (USA:s motsvarighet till kreditvärdighet)
  • Du ska ha en fast inkomst

Nackdelar med Apple Card

Efter att ha granskat Apple Card i detalj har vi kommit fram till att det är ett kreditkort med en hel del brister. Och vi vill så klart vara helt öppna med det.

  • Apple Card inte finns i Sverige
  • Man måste äga en bärbar Apple-enhet för att använda kortet
  • Räntan är väldigt hög
  • Kortet har inga försäkringar

Vårt sammanställda betyg

Även om Apple Card är ett spännande koncept och på många sätt ett väldigt unikt kreditkort så anser vi att det är långt ifrån optimalt. Faktum är att kreditkortet hade haft svårt att konkurrera på den svenska marknaden då det saknar försäkringar och har en väldigt hög ränta.

Därför skulle vi inte rekommendera Apple Card för svenskar i dagsläget. Däremot hoppas vi att man anpassar kortet och finslipar förmånerna något inför en eventuell svensk lansering, och i så fall är vi beredda att ändra vår åsikt.

Skulle det bli så att kreditkortet lanseras i Sverige kan du vara säker på att du hittar en fullständig recension av Apple Card här på vår webbplats.

Vanliga frågor och svar

❓Kan man ha Apple Card i Sverige?

Nej, du kan inte skaffa Apple Card i Sverige. Kreditkortet finns än så länge endast i USA och ett krav är att du är amerikansk medborgare.

❓Var kan man köpa Apple kort?

Apple Kort, dvs. presentkort från Apple kan du köpa i Apples butiker, på apple.com eller i App Store. Observera att presentkorten inte är samma som Apple Card som är ett kreditkort.

Källor: