Betala med kort

Kortbetalningar har blivit en integrerad del av vår vardag. Denna artikel förklarar hur det fungerar att betala med kort, olika typer av kortbetalningar och hur man kan skydda sig mot kortbedrägeri.

Betala med kort

Hur fungerar det när man betalar med kort?

Kortbetalningar är transaktioner där pengar överförs från ett kortinnehavarens konto till en handlares konto när en vara eller tjänst köps. Du kan så klart betala i fysiska butiker och online med ett kreditkort.

Processen börjar när kortet används för att genomföra ett köp. Kortets uppgifter, inklusive kontonummer, namn och utgångsdatum, skickas till kortutgivaren, som sedan godkänner eller avvisar transaktionen. Om transaktionen godkänns, överförs pengarna till handlarens konto.

Fördelar med kortbetalningar

Förutom enkelheten och bekvämligheten finns det andra fördelar med att betala med kort. Dessa inkluderar:

 • Bonusar och poäng: Många kortföretag erbjuder belöningsprogram där du kan tjäna poäng eller bonusar på ditt kort för varje köp du gör.
 • Spårning av utgifter: Kortbetalningar gör det lätt att spåra dina utgifter och hålla koll på din budget.
 • Skydd mot bedrägeri: Många kortföretag erbjuder skydd mot bedrägeri, vilket innebär att du inte hålls ansvarig för obehöriga transaktioner på ditt konto.

Olika typer av kort

Kortbetalning

Det finns flera typer av kort som du kan använda för att genomföra betalningar. Här är några av de mest förekommande:

 • Debetkort – Kopplat till ditt bankkonto, när du betalar med ett debetkort dras pengarna direkt från ditt konto.
 • Kreditkort – Med ett kreditkort låter du banken betala för dina inköp först, och du återbetalar sedan banken. Om du inte betalar tillbaka hela beloppet inom en viss tid kan du behöva betala ränta.
 • Förbetalda kort – Dessa kort laddas med pengar i förväg. Du kan bara spendera det belopp som du laddat kortet med.
 • Virtuella kort – Kallas även för digitala kreditkort och är en version av ditt fysiska kort som du kan använda för att göra betalningar online eller genom mobila betalningsappar.

Skydda dig mot kortbedrägeri

Skydda ditt kort och dina pengar genom att vara medveten om riskerna med kortbedrägeri och skimming. Här är några tips:

 • Använd säkerhetskoder: När du gör en online-transaktion kan du bli ombedd att ange en säkerhetskod, också känd som CVV. Detta är en tresiffrig kod på baksidan av ditt kort som hjälper till att verifiera att du är ägaren av kortet.
 • Identifiera bedrägliga webbplatser och e-postmeddelanden: Var medveten om bedrägerier och försök att identifiera bedrägliga webbplatser och e-postmeddelanden. Undvik att klicka på länkar i misstänkta e-postmeddelanden och dubbelkolla alltid webbadressen innan du skriver in dina kortuppgifter.
 • Rapportera obehöriga transaktioner: Om du märker obehöriga transaktioner på ditt konto, kontakta ditt kortföretag omedelbart.
 • Skimningsskydd: En effektiv metod för att skydda dina kort mot skimming är att använda ett skimningsskydd. Skimningsskydd är oftast ett fodral eller kuvert till ditt kort som har en speciell beläggning 

Slutsats

Kortbetalningar erbjuder en bekväm och säker metod för att betala för varor och tjänster. Genom att förstå hur olika typer av kortbetalningar fungerar och genom att följa våra tips för att skydda dig mot kortbedrägeri, kan du känna dig trygg och säker när du handlar både online och offline.

Vanliga frågor och svar

❓ Hur gör man för att betala med kort på internet?

För att betala med kort på internet, välj kortbetalning vid kassan, ange kortinformationen (kortnummer, utgångsdatum, CVV) och bekräfta köpet. Säkerhet garanteras genom kryptering och autentisering.

❓ Hur gör man när man betalar med kort?

När du betalar med kort, ange ditt kortnummer, utgångsdatum och CVV-kod. Bekräfta sedan betalningen. Denna process är snabb, enkel och säker tack vare moderna betalningsteknologier.

❓ Är det säkert att betala med kort?

Ja, det är säkert att betala med kort. Kortbetalningar skyddas av krypteringstekniker och säkerhetsprotokoll som Verified by Visa eller MasterCard SecureCode, vilket minskar risken för bedrägeri.

Källor: