Fördelar kreditkort

Fördelar med kreditkort

Du får ta del av ett flertal fördelar om du skaffar ett kreditkort. För att nämna ett fåtal positiva aspekter bör de reseförsäkringar, bonusprogram samt shoppingförmåner som erbjuds beskrivas som tydliga fördelar. Utöver detta får du en bättre överblick gällande din ekonomi.

Krediten är billig och tillgänglig när som helst

Om du har ett kreditkort med en maximal utlåningsgräns om 100 000 kronor, och din nuvarande kredit motsvarar 10 000 kronor, kan du när som helst få tillgång till mer pengar.

Du behöver inte ansöka om privatlån eller ta dyra snabblån, utan kan istället handla med ditt kreditkort när exempelvis bilen måste lagas eller om din tvättmaskin måste repareras eller bytas ut.

Vi vill tillägga att ditt kreditkort bör fungera som en buffert som täcker tillfälliga och i bästa fall mindre belopp, som du klarar av att betala tillbaka inom en kortare tidsram.

Rabatter

Många stora kreditkort, likt ICA, OKQ8 samt Shell, erbjuder rabatter av olika slag.

Rabatterna kan du använda för att handla billigare produkter hos den kedja som utfärdat kortet, och i somliga fall hos utvalda samarbetspartners likt hyrbilskedjor, hotellkedjor samt e-butiker.

Reseförsäkring

Samtliga kreditkort som recenseras på denna webbsida erbjuder en kompletterande reseförsäkring, såvida du betalar din resa med kortet. Reseförsäkringen inkluderar ofta ersättning vid försenat bagage, avbeställningsskydd samt rätt till ersättning om en olycka skulle inträffa.

Den reseförsäkring som kreditkortsbolagen erbjuder bör dock endast ses som ett komplement till det reseskydd som du får ta del av via din hemförsäkring.

Bonus och bonusprogram

Ett flertal kreditkort erbjuder bonusprogram, och dessa kallas för bonuskort. Med bonuskorten får du poäng på samtliga inköp som genomförs med kortet.

För att nämnda två exempel är bonussystem aktuella hos Bank Norwegians kreditkort, samt Kompletts kreditkort. Hos Komplett kan du byta dina intjänade poäng mot produkter, och hos Norwegian kan du nyttja dina poäng för att köpa flygbiljetter, hotellnätter samt andra reseförmåner.

I somliga fall kan bonusprogrammen ge dig återbäring i form av pengar, vilket kallas för cashback. Det är inte svårt att få en årlig återbetalning om cirka 1 500 kronor, eller produkter för samma belopp eller mer, om du genomför samtliga eller en stor del av dina inköp med ditt kreditkort.

Bonusprogrammets vara eller inte vara är en betydande rankingfaktor i våra kreditkortsrecensioner. Du bör i regel välja ett kreditkort med ett bonusprogram, då potentialen för att tjäna pengar är god såvida du betalar hela det belopp som anges på månadsfakturan.

En ökad trygghet

På den månadsfaktura som logiskt nog anländer en gång i månaden presenteras samtliga transaktioner som du utfört. Om du märker av att en dubbel transaktion har bokförts, eller om du misstänker att en specifik transaktion är bedräglig, bör du kontakta utfärdaren så att denne kan korrigera din månadssammanställning.

I många fall säger utfärdaren att du kan stryka de transaktioner som är felaktiga, för att enbart betala det korrekta beloppet. Samtalet med den slarviga eller bedrägliga återförsäljaren sköter kreditkortsföretaget i efterhand, och de konversationerna behöver du inte vara delaktig i.

Det ovanstående förfarandet kallas för chargeback, och skyddar dig även vid konkurser. Nedan följer två exempel där kreditkortens chargeback-funktion kan, och bör nyttjas:

  • Du har köpt fem konsertbiljetter till en teaterföreställning, men dagen innan föreställningen ska gå av stapeln går eventbolaget i konkurs.
  • Du beställer en dator från en utländsk webbutik, och betalar i förskott. Paketet anländer dock aldrig, och webbutiken svarar varken på telefon eller via e-post. Pengarna är borta, så även produkten.
  • Du köper nya utemöbler mot förskottsbetalning. Dessa ska anlända i butik om cirka tio veckor, men efter åtta veckor får du reda på att butiken gått i konkurs. Leverantörerna får tillbaka delar av sina skulder, men samtliga kunder får ej någon ersättning.

Vid samtliga av dessa tillfällen, och många fler, faller chargeback-funktionen in. Hör av dig till kreditkortsföretaget, visa kvittot samt eventuell kommunikation med företaget, så betalar kreditkortsföretaget tillbaka dina pengar inom ett fåtal veckor.

Sedvanliga betalkort erbjuder aldrig chargeback, och samtliga kreditkort erbjuder chargeback. Denna funktion är mycket eftertraktad, och fungerar som ett utmärkt konsumentskydd.

En förbättrad ekonomisk översikt

Vet du hur mycket du tankar för, eller hur mycket pengar du lägger på mat eller kläder varje månad? Tack vare den månadsfaktura som kreditkortsföretagen skickar ut får du svar på dessa frågor på bara något ögonblick.

Du får vid samma tillfälle en chans att förbättra de beteendemönster som inte är hälsosamma, likt en alltför stor del impulsinköp och/eller för många restaurangbesök.

Shoppingförsäkringar och övriga försäkringar

Ett prisskydd som ger dig pengarna tillbaka om priset för en vara sjunker, eller en leveransförsäkring som täcker samtliga paketförluster och skador på paket fram till dörren. De ovanstående två exemplen är två av vanligaste shoppingförsäkringarna som kan ingå för ett kreditkort.

Utöver detta kan exempelvis nyckelförsäkring, allriskförsäkring, förlängd garanti samt feltanknings-försäkring inkluderas. Mer specifikt är det endast reseförsäkringen som samtliga kreditkortsföretag valt att inkludera, medan de övriga försäkringar som erbjuds skiljer sig avsevärt. Du bör därför jämföra kreditkorten mot varandra, för att kunna hitta ett kort innehållandes de försäkringar som lämpar sig bäst för dig.

Kreditkortsutfärdare erbjuder även återbetalningsförsäkringar, som betalar delar av din kreditskuld mot en fast månadsavgift om cirka en till två procent av månadsskulden. Dessa typer av skydd kan vid somliga fall vara ett bra alternativ, men då det bara är din förmåga att betala av din kreditskuld som försäkras, och inte din inkomst, kan en separat inkomstförsäkring vara en bra väg att gå.

Du kan delbetala dina fakturor

Om hyres- eller telefonräkningen skulle bli för överväldigande kan du välja att delbetala dessa mot en fast räntesats.

För att kunna betala fakturor med ett kreditkort måste du använda dig av tredjepartstjänster likt Betalo, som för över fakturaskulden på kreditfakturan. Om du gör så får du ta del av en räntefri period, och när månadsfakturan väl anländer kan du betala denna till fullo för att slippa ränteavgifter.

Betalo tar dock en avgift om 0 till 2 % av det totala fakturabeloppet, och utöver det måste du betala ränta till kortutfärdaren om du väljer att delbetala det belopp som anges på månadsfakturan.

Nackdelar med kreditkort

Nackdelar kreditkort

Det är ett stort ansvar att skaffa ett kreditkort. Att låna pengar blir enkelt, så det kan vara lätt att hamna i en skuldfälla. Utöver det är meravgifter likt valutapåslag samt uttagsavgift aktuellt för somliga kreditkort.

Ränteavgifterna kan leda till höga kostnader

Om du inte betalar hela det belopp som finns angivet på din månadsfaktura tillkommer en ränteavgift om cirka 8 till 20 %.

Vid en kortare avbetalning om ett fåtal månader förblir räntebeloppet lågt, men om du lånar mycket pengar och betalar tillbaka kreditskulden under en längre tidsperiod blir kreditkostnaderna i regel omfattande.

Det är lätt att delbetala sina köp

Kreditkort passar inte för alla. Om du har en ansträngd ekonomi kan det vara lockande att endast betala minimiavgiften, månad efter månad, vilket innebär att den ränteavgift du betalar till kreditkortsföretaget maximeras.

Den svenska regeringen har vid flertalet tillfällen påpekat att kortsiktiga låneformer kan vara skadliga om de används på fel sätt. Vi menar att du bör hörsamma den kritiken, och därför betala månadsfakturan till fullo så ofta du kan.

Ta oss inte fel. Kreditkort är populära av ett flertal anledningar. Men vi vill inte medverka till att personer som inte bör skaffa kreditkort lider i onödan.

En stadig månadsinkomst är ett måste

Du måste nästan alltid ha ett fast jobb för att kunna skaffa ett kreditkort, och detta då kreditkortsutfärdarna gillar förutsägbarhet. Om du köpt ett flertal dyra produkter i februari, vill utfärdaren att du ska kunna betala av dessa varje månad, inte bara de månader som du har en stadig lön.

Du kan förvisso ansöka om ett kreditkort även om du inte har ett fast jobb, och eventuellt bli beviljad ett mindre kreditbelopp. Vi vill inte avråda dig till att skaffa ett kreditkort om du är sjukskriven, arbetslös eller deltidsarbetande, men vi vill påtala att det ansvar som ett kreditkort medger kan kännas betungande om du inte har en fast inkomst.

Det kan vara svårt att få andra krediter

Om du planerar att ta ett större lån, för exempelvis ett hus eller en bil, kan det vara en nackdel om du har ett kreditkort. Detta då banken har vetskap om alla krediter du har tillgång till.

Om du har ett kreditkort med en maximal kredit om 100 000 kronor tas hela lånebeloppet med i bankens beräkningar, även om du betalar hela det belopp som anges i din periodiska sammanställning, månad efter månad.

Men att du har ett kreditkort ses i regel inte som ett större hinder för låneutfärdare, såvida då påtalar att du sköter inbetalningarna på ett ansvarsfullt sätt.

Valutapåslag, års- och uttagsavgifter

Kreditkort kritiseras ofta på grund av deras förmåga att ta ut meravgifter likt årsavgift, uttagsavgift samt valutapåslag. Dessa avgifter är dock relativt låga, och i somliga fall icke-existerande.

Men även om nästan alla kreditkort erbjuder förmåner som överväger kostnaden för årsavgiften bör avgifterna fortfarande ses som en nackdel, om än en mindre sådan.

Sammanfattning

Ett kreditkort är en bra investering så länge du inte handlar för mer pengar än vad du klarar av att betala tillbaka inom ett skäligt tidsspann. Du bör förslagsvis se till att betala hela det belopp som anges på månadsfakturan, för att slippa ränteavgifter.

Mer specifikt; nyttja fördelarna och minimera nackdelarna. Ta del av bonusar, rabatter, reseförsäkringar samt shoppingförmåner, och minimera kostsamma avgifter såsom ränteavgiften.

Om du använder kreditkortet på rätt sätt får du ta del av ett flertal fördelar. Men om du har hamnat i en skuldfälla som du inte kan ta dig ur på egen hand kan du i värsta fall ta ett privatlån, betala av kreditkortsskulden och därefter klippa samtliga kreditkort.