Hur fungerar kreditkort?

Trots kreditkortets popularitet både i Sverige och internationellt är det fortfarande många som inte är helt säkra på hur ett kreditkort faktiskt fungerar. Framför allt verkar många osäkra på skillnaden mellan kredit- och betalkort vilket betyder att många också går miste om de fördelar som kreditkort tillhandahåller.

I en värld där digitala transaktioner blir allt vanligare, spelar kreditkort en central roll. Men vad är det som skiljer dem från andra kort, och hur fungerar de egentligen? I den här artikeln dyker vi ner i kreditkortets grunder och jämför dess funktioner med andra korttyper.

hur fungerar kreditkort

Vad är ett kreditkort?

När man betalar för något med ett kreditkort så dras inga pengar från ditt bankkonto. Istället använder man en kredit som ges ut av en bank eller kreditgivare. Inte helt olikt ett lån.

Alla belopp du spenderar ska betalas tillbaka till banken i en klumpsumma i slutet på månaden. Man kan även välja att delbetala sin månadsfaktura, vilket är en av de främsta fördelarna med ett kreditkort. Väljer man att delbetala sin kredit tillkommer dock ränta på beloppet.

Eftersom ett kreditkort ger en möjligheten att spendera pengar som man inte själv äger har banker och kreditgivare höga krav på vilka de beviljar kreditutrymme. Bland annat får man inte ha betalningsanmärkningar och man måste ha någon form av inkomst.

Hur fungerar ett kreditkort jämfört med betalkort?

För att bättre förklara hur ett kreditkort fungerar brukar det vara bäst att jämföra kreditkort med betalkort.

  • Betalkort – betalkort, eller bankkort som de också kallas, är kort som du kopplar till ett traditionellt bankkonto. Varje gång du betalar för något med ett bankkort så dras pengarna direkt från ditt konto. Därmed kan du inte spendera pengar som du inte äger.
  • Kreditkort – som sagt kopplas ett kreditkort inte till ditt bankkonto utan istället till bankens egna pengar som du får låna av banken mot kravet att du betalar tillbaka pengarna.
  • Debetkort – debetkort är en annan form av kort som delar många likheter med ett bankkort. Den största skillnaden är att kortet inte kopplas till en bank utan ett tredjeparts konto som du själv fyller på med pengar. Därmed dras pengar direkt från det kontot varje gång kortet används.

I utbyte mot att man använder en kredit erbjuder banker förmåner som du inte får när du använder ett bankkort. Vi har samlat några av de främsta fördelarna med kreditkort nedan.

Varför ska du använda kreditkort?

Hur funkar kreditkort

Anledning till att kreditkort är att föredra över vanliga bankkort och debetkort är de förmåner som du erbjuds. Alla kreditkort kommer med olika förmåner, därför behöver du jämföra och hitta det bästa kreditkortet som har bäst förmåner som passar din livsstil.

Förmåner med kreditkort är många

Några av de vanligaste förmånerna du kan förvänta dig av ditt kreditkort är:

  • BonuspoängMajoriteten av dagens kreditkort är kopplade till poängsystem. Varje gång du använder kortet hos utvalda aktörer samlar du poäng som sedan kan användas till att betala för nya produkter och tjänster eller som i vissa fall används till att betala din kreditfaktura.
  • Cashback – En annan populär förmån som många kreditkort erbjuder är cashback, vilket innebär att du får tillbaka en viss procent av det belopp du handlar för. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för dig som ofta handlar i vissa butiker eller kategorier, eftersom cashback oftast är målinriktade. Till exempel kan vissa kort ge dig cashback på bensinstationer, matbutiker eller online-shopping.
  • Rabatter –Många kreditkort erbjuder rabatter på utvalda butiker. Till exempel ger Coops Mastercard unika rabatter på Coop medan Komplett Banks kreditkort ger rabatter på Komplett.se.
  • Försäkringar – Du kan även förvänta dig extra ekonomiskt skydd med ditt kreditkort då de oftast har tillhörande försäkringar, betalskydd, med mera. Kreditkort är alltså inte bara smidiga att använda utan kan erbjuda ekonomiskt skydd i olika aspekter av livet.
  • Resor – Slutligen är kreditkort ett ypperligt verktyg att ta med sig på resan. De flesta korten är kopplade till flygpoäng såsom Norwegian och SAS Rewards vilket ger dig rabatter på flygresor, boende, etc. Många kort har dessutom kompletterande reseförsäkringar, avbeställningsskydd och mer.

Mer information om kreditkort

Vi hoppas att vår introduktion har gett dig de svaren du letat efter och att du nu har en bättre förståelse för hur kreditkort fungerar.

Skulle det vara så att du har fler funderingar eller vill hitta mer information om de bästa kreditkorten så har du kommit till helt rätt hemsida. Här hittar du nämligen all information du kan tänkas behöva om kreditkort, enskilda kreditgivare och andra matnyttiga tips du kan använda för att optimera din privata ekonomi.

Vanliga frågor och svar

❓ Hur funkar ett kreditkort?

Kreditkort tillåter dig att låna pengar upp till en förutbestämd kreditgräns för att göra köp eller kontantuttag. Räntor och avgifter tillkommer vid obetald saldo.

❓ Vad betyder kreditkort

Ett kreditkort är ett finansiellt verktyg som ger dig möjlighet att göra köp nu och betala senare, ofta med tillägg av ränta och avgifter. Bonusprogram och försäkringar kan också ingå.