Hur många kreditkort kan man ha

Fördelen med att ha flera kreditkort

Att ha flera kreditkort kan erbjuda dig en rad fördelar, förutsatt att de används ansvarsfullt. Bland dessa fördelar är:

 • Förmåner: Du kan dra nytta av olika typer av förmåner som erbjuds av de olika korten, till exempel reseförsäkring, köpskydd och cashback.
 • Rabatter: Vissa kreditkort som Remeber Flex, erbjuder rabatter på bensin, hotell och upplevelser, vilket kan spara dig pengar.
 • Bonussystem: Med flera kreditkort kan du utnyttja olika bonussystem för att maximera dina besparingar och belöningar.

Det krävs dock disciplin och ansvar för att hantera flera kreditkort för att undvika att skada din ekonomi eller kreditvärdighet.

Nackdelen med att ha flera kreditkort

 • Risk för försämrad kreditvärdighet: Att ha många kreditkort kan påverka din kreditvärdighet negativt, eftersom antalet lån och krediter samt totalt belopp på dessa väger tungt i bedömningen.
 • Ökad räntekostnad: Flera kreditkort innebär oftast fler räntekostnader som kan bli dyra om du inte betalar din skuld i tid.
 • Årsavgifter: Vissa kreditkort har årsavgifter, vilket gör att fler kort innebär högre kostnader.
 • Risk för överkonsumtion: Flera kreditkort kan leda till frestelsen att överkonsumera och sätta dig i en svår ekonomisk situation. Var därför försiktig och ansvarig med dina utgifter.

Här kan du läsa mer om: Fördelar och nackdelar med kreditkort

De vanligaste typerna av kreditkort

Hur många kreditkort har ni

Här är några av det vanligaste kreditkorten som folk använder sig av:

Bensinkort

Bensinkort hjälper dig att samla poäng på bensinstationer. Använd kortet vid tankning och få rabatter eller bonuspoäng som kan användas för ytterligare inköp.

Bonuskort

Bonuskort ger dig möjlighet att tjäna poäng på olika inköp och uttag. Poängen kan sedan användas för att få rabatter, gåvor eller resor. Hitta rätt kort för att få bäst bonus på dina vanliga utgifter.

Shoppingkort

Om du ofta handlar i specifika butiker eller varuhus kan shoppingkort vara funktionella. De ger rabatter, bonusar och fördelar inom just dessa butiker.

Resekort

Resekort är anpassade för resenärer och ger reseförmåner som ex. kostnadsfria avbokningar, reseförsäkringar, och acces till lounger.

Premiumkort

Är du i behov av extra förmåner och tjänster, kan premiumkort passa dig. Dessa kort erbjuder oftast högre kreditgränser och bättre kundtjänst, men kan ha högre grundkostnader. Väg dina behov mot kostnaderna för att avgöra om ett premiumkort är rätt för dig.

Saker att tänka på innan du ansöker om fler kreditkort

 • Kreditvärdighet: Ha koll på din kreditvärdighet när du har flera kreditkort. Ju fler kort, desto sämre kan din ekonomiska överblick bli.
 • Årsavgifter: Iaktta om dina kreditkort har årsavgifter. Undvik onödiga kostnader.
 • Förmåner: Använd olika kreditkort för att utnyttja deras förmåner, som rabatter på bensin, hotell, butiker och reseförsäkring.
 • Valutapåslag & uttagsavgifter: Var medveten om valutapåslag och uttagsavgifter när du gör kontantuttag utomlands eller köper i annan valuta.
 • Kreditgräns & betalningsförmåga: För att inte riskera din betalningsförmåga, håll kreditgränsen så låg som möjligt på dina kort.

👉 Tips – Här kan du snabbt och smidigt kolla upp din egna kreditvärdighet.

Hur många kreditkort har jag?

För att ta reda på hur många kreditkort du har kan du följa dessa steg:

 • Logga in på ditt bankkonto och sök efter information om dina kreditkort. Du bör kunna se antalet kreditkort som är kopplade till ditt konto.
 • Kontakta din bank och fråga hur många kreditkort du har kopplade till ditt konto.
 • Om du har ansökt om kreditkort från flera olika banker kan du kontrollera dina e-postmeddelanden för att se om du har fått bekräftelse på ansökan om kreditkort.

Det är viktigt att ha koll på antalet kreditkort du har och att använda dem ansvarsfullt för att undvika skuldsättning och negativ påverkan på din kreditvärdighet

Vanliga frågor och svar

❓ Är det fördelaktigt att ha flera kreditkort?

Det kan vara fördelaktigt att ha flera kreditkort om du kan dra nytta av olika förmåner och erbjudanden som varje kort tillhandahåller. Det kan exempelvis vara bra om du reser mycket och kan dra nytta av kort med reseförmåner.

❓ Hur många kreditkort bör jag ha?

Det rekommenderas ofta att ha 1-2 kreditkort. Detta beror på att det kan bli svårare att hålla koll på alla dina utgifter om du har flera kreditkort. Dessutom kan fler kreditkort påverka din kreditvärdighet negativt.

❓ Kan man ha flera kreditkort?

Ja, man kan ha mer än ett kreditkort. Det finns ingen generell gräns för hur många kreditkort du kan ha som privatperson. Men att ha för många kreditkort kan påverka din ekonomi negativt, så tänk igenom dina behov noggrant innan du ansöker om flera kreditkort.

❓ Hur många kreditkort finns det i Sverige?

Enligt Sveriges Riksbank statistik för 2021 fanns det 569 kreditkort i Sverige. Det bör noteras att dessa siffror kan variera över tid och att det kan finnas andra källor som ger olika uppgifter