ICAs kreditkort ger för lite mat i kassen

Det kan tyckas logiskt att Coop och ICA skulle premiera kunder som betalar med matbutikernas egna kreditkort. Men när bonusprogrammen ställs mot varandra ges inte deras kreditkort speciellt högt betyg. Det lönar sig alltså att välja annat kort…

ICAs kreditkort ger för lite mat i kassen

Eftersom matkostnaden ofta är en familjs största utgiftspost är det vanligt att använda medlemskort, kreditkort och bonusprogram för att minska kostnaden något. De två stora matkedjorna COOP och ICA har egna kreditkort. Men en jämförelse mellan kreditkort med bäst bonus visar att dessa kort inte alls ger mest mat för pengarna. Något som nästan kan upplevas märkligt. Framförallt är det ICA som står ut med ”dåliga” bonusvillkor.

Innehållsförteckning

Dubbel Bonus hos ICA

Den som väljer att betala med kreditkortet från ICA kommer få 1% i bonus. Om personen även har minst en till banktjänst hos ICA ges ”dubbelbonus”, dvs 2 %. Någon annan bonus ges inte med kortet, som har en årsavgift på 324 kr.

Den ordinarie ICA-bonusen, på 1%, går även att få utan att betala en enda krona. Detta genom att bli medlem hos ICA och koppla valfritt betal- eller kreditkort till bonusprogrammet.

  • Med kreditkortet ges alltså 2 % – för en kostnad av 324 kr.
  • Med annat kort ges 1 % – utan kostnad.

Det finns alltså en viss fördel med kreditkortet – men det är en fördel som blir mindre om annat kreditkort väljs som har bonus på alla inköp, överallt.

Läs mer: Så fungerar ICAs kreditkort.

Med annat kreditkort

Alternativet är helt enkelt att teckna ett gratis kreditkort och koppla detta till ICA-bonus i kassan. Därmed kommer 1 % i bonus ges hos ICA och utöver det kreditkortets ordinarie bonus. Dessutom har dessa kort ofta bonus som ges överallt – inte bara på ICA. Ett exempel är om kreditkort från Bank Norwegian eller Komplett tecknas.

Betala 0 kr och få 1% hos ICA via ICAs bonusprogram + 0,5 % i bonus via kreditkortet. Dessutom ges 0,5 % i bonus var än kortet används i samhället.

  • Få 1,5 % hos ICA och 0,5 % på övriga inköp – Gratis
  • Få 2 % hos ICA och  0% på övriga inköp – 324 kr

Det ska alltså krävas extrema inköp på ICA varje år, och ytterst lite inköp i andra butiker, för att kreditkortet från ICA ska ge bättre bonus/återbäring än ett gratis kreditkort med allmän bonus.