Kan man köpa bil med kreditkort

Betala bilen med kreditkort

Att köpa en bil med kreditkort är möjligt, men det beror på din kreditvärdighet, säkerhet och kreditgräns. Om du har en hög kreditvärdighet och tillräcklig kreditbelopp, kan det vara en god idé att använda kreditkortet för att finansiera din bil. 

Vid mycket stora belopp kan banken tyvärr avvisa köpet. Det finns också andra aspekter att överväga om du väljer att köpa bilen med kreditkort.

Fördelar

Att köpa en bil med kreditkort kan vara fördelaktigt eftersom det ger möjlighet att samla bonuspoäng. Dessutom kan du dra nytta av kreditkortets försäkring och köpskydd. Väljer du att använda ett kreditkort med cashback eller ett klassiskt bonuskort, kan du dessutom få ut extra mycket av ditt köp

En betydande fördel är möjligheten att dela upp betalningen för ditt bilköp. Dina kortköp ackumuleras till månadens slut, då du kan välja att betala allt eller dela upp betalningen med tillkommande ränta. 

Det är alltid ekonomiskt fördelaktigt att betala av så snabbt som möjligt för att minimera räntan för hela köpet.

Nackdelar

​​Som alltid med kreditanvändning är räntan vanligtvis mycket högre än för ett nytt billån eller privatlån. Detta gäller även vid bilköp om du väljer att dela upp din faktura i slutet av månaden.

Årsräntan för kreditköp med kort ligger ofta på 10-20% av kreditbeloppet. Jämfört med ett billån, som vanligtvis har en ränta på 2-7%, är det betydligt lägre och mycket mer fördelaktigt än att använda kortet. Även ett osäkrat privatlån är mer fördelaktigt om du har en god kreditvärdighet, med räntor ofta mellan 5-9%.

Inte alla kan beviljas ett nytt billån eller privatlån, och i dessa fall kan ett kreditkort vara lösningen när det är nödvändigt att köpa en bil.

Att tänka på vid bilköp med kreditkort

Betala bil med kredit

Om man ska använda kreditkortet till att köpa en bil så är det här några punkter att ha i åtanke:

  • Kontrollera kreditgräns – Se till att kreditkortets kreditgräns täcker bilens pris.
  • Kontakta kortutgivare – Informera kortutgivaren om det stora köpet för att undvika att transaktionen blockeras.
  • Var medveten om kreditkortsräntor – Räntekostnader kan vara höga om bilköpet inte betalas av snabbt.
  • Fördelar – Kreditkort kan erbjuda förmåner såsom bonuspoäng och försäkringsskydd.
  • Nackdelar – Potentiella räntekostnader och negativ påverkan på kreditbetyg vid hög belåning.

Vanliga frågor och svar

❓ Kan man betala bilen med kreditkort?

Ja, det är möjligt att betala för en bil med ett kreditkort om kreditgränsen täcker köpet. Kontakta dock kortutgivaren i förväg.

❓ Vad är ränta när man köper bil med kreditkort?

Generellt så ligger årsräntan för kreditköp med kort ofta på 10-20% av kreditbeloppet.