Maxbelopp för kreditkort

Allt du behöver veta om maxbelopp för kreditkort

Maxbeloppet för kreditkort varierar mellan olika kortutgivare och bankomater. Generellt ligger den maximala kreditgränsen hos svenska kreditkort på omkring 100 000-150 000 kr, med den lägsta kreditgränsen på 5 000 kr. Men det finns även vissa kreditkort som inte har någon maxbelopp för kreditgränsen och många som har flera miljoner som högsta kredit.

Vid bankomatuttag begränsas beloppen ofta per dygn eller rullande på fyra dagar, exempelvis 10 000 kr per dygn eller 15 000-20 000 kr under en fyra dagars period. Vid användning av extrakort kan köpgränsen vara samma eller skilja sig från huvudkortets maxbelopp.

Det är viktigt att vara uppmärksam på uttagsautomater och växlingskontors egna gränser när man reser utomlands, eftersom dessa kan variera. Övertrassering medför ofta avgifter och högre räntor, så det rekommenderas att hålla sig inom kreditgränsen för att undvika kostnader.

Uttagsgräns bankomat – Hur mycket är maxbeloppet?

Maxuttag bankomat

Maxuttaget i bankomater varierar beroende på bank, korttyp och land. Generellt är maxbeloppet för uttag i en bankomat mellan 12 000 kr och 15 000 kr inom en 4-dagars rullande period, medan köpgränsen kan vara upp till 30 000 kr. Det är viktigt att vara medveten om att dessa uttagsgränser kan variera på olika bankomater och länder.

Följande information kan vara användbar:

  • Maxbelopp bankomat: Vanligtvis mellan 12 000 kr och 15 000 kr inom 4 dagar
  • Köpgräns: Ofta upp till 30 000 kr per uttag
  • Växlingskontor: 2 % avgift, minst 35 kr per uttag vid kontantuttag utomlands (valutaväxlingsavgift kan tillkomma)
  • Uttagsautomater: Maxbeloppet varierar mellan olika banker och länder
  • Extrakort: Möjlighet att öka maxbelopp genom att koppla fler kort till samma konto

Det är rekommenderat att alltid kolla med din bank innan du reser utomlands för att veta exakt vad som gäller för ditt kort och destination. Undvik att göra övertrasseringar, då det kan medföra extra kostnader i form av ränta och avgifter.

Observera att många kreditkort har en uttagsavgift, dvs. en avgift för att ta ut kontanter.

Kreditgränser och köpgränser

Kreditgränsen är den maximala summa pengar som du kan använda med ditt kreditkort, och köpgränsen för kreditkort varierar beroende på kortutgivare och din ekonomiska situation. Generellt kan svenska kreditkort ha en kreditgräns på 100 000-150 000 kr, men det finns även kort med lägre eller högre gränser. 

Här är några punkter att överväga:

  • Lägsta kreditgränsen: 5 000 kr, återfinns hos Bank Norwegian kreditkort.
  • Hög kreditlimit: Kräver ofta hög inkomst för att både nyttja och betala tillbaka krediten.
  • Kreditkort med hög kreditgräns: Vanlig gräns på 100 000 kr men kan gå över en miljon kronor eller ha ingen övre köpgräns.
  • Amex (American Express): Erbjuder kreditkort med varierande kreditgränser och köpgränser beroende på korttyp och din finansiella profil.

För att välja rätt kreditkort är det viktigt att överväga dina behov och din ekonomiska situation, samt att jämföra de olika alternativen som finns på marknaden.

Olika bankers kreditkortsalternativ

Det finns många olika alternativ av kreditkort i Sverige hos olika banker och kreditgivare. Några av de mest populära är Swedbank AB, SEB, Sparbankerna, Länsförsäkringar och Bank Norwegian. Vanligtvis finns det Mastercard- och Visa-varianter hos varje bank.

Hur mycket kan man betala med ett Mastercard?

Mastercard erbjuds av flertalet banker. Maxbeloppet för betalningar med kreditkortet varierar beroende på kreditgivaren och kundens kreditvärdighet. 

Generellt sett erbjuder Bank Norwegian kreditkort med ett maxbelopp upp till 100 000 kr, medan Coop Mastercard har ett maxbelopp på 50 000 kr. SEB och Swedbank AB har också liknande beloppsgränser, men dessa kan variera beroende på deras olika kreditkortsalternativ och bankkontor.

Hur mycket kan man betala med ett Visa?

Visa-kort likaså varierar i maxbelopp baserat på bankens och kundens situation. För att ge några exempel, erbjuder Länsförsäkringar Visa-kort med en maxgräns som sträcker sig från 10 000 kr till 50 000 kr. Sparbankerna, däremot, kan ha högre gränser beroende på vilken Sparbank och vilken av deras Visa-kort man väljer. Det är vanligt att bankers maxbelopp är liknande för både Mastercard och Visa.

För att få exakta maxbelopp kan det vara nödvändigt att kontakta banken direkt, då det ofta avgörs efter en kreditupplysning och personlig bedömning av kundens situation. Kunden får ofta informationen via sin månadsfaktura eller genom att logga in på sitt bankkonto online.

Vanliga frågor och svar

❓ Hur mycket får man ta ut i bankomat?

Beloppsgränsen för uttag från en bankomat kan variera beroende på din bank och typ av konto. Vanligtvis tillåter bankomater uttag upp till en viss daglig gräns.

❓ Vad är maxbeloppet på kontantuttag på Coops butiker?

På Coops butiker kan du göra kontantuttag på upp till 15 000 kr per enskilt tillfälle och totalt 25 000 kr under en 8-dagarsperiod.

❓ Hur mycket kan man ta ut i bankomat hos Länsförsäkringar ?

Som kund hos Länsförsäkringar kan du ta ut upp till 15 000 kr per dygn i bankomater. Observera att gränsen kan variera beroende på ditt avtal och bankomats plats.