Amex centurion

Vad är Amex Centurion?

Amex Centurion, även känt som ”The Black Card” eller ”Amex Black”, är ett av de mest exklusiva kreditkorten i världen, som utfärdad av American Express.

Kortet är riktat mot deras mest förmögna kunder och är känt för sin prestigefyllda status. Amex Centurion är inte ett kort man kan ansöka om direkt; potentiella kortinnehavare måste bli inbjudna för att få tillgång till det.

Kreditkortet erbjuder en rad unika förmåner och tjänster som speglar dess exklusivitet. Förutom att det saknar en förutbestämd kreditgräns, vilket ger stor flexibilitet, inkluderar det också tillgång till American Express Centurion Lounges och Priority Pass-lounger världen över. Kortinnehavarna har även möjlighet att utnyttja livsstilstjänster som hjälp med bokningar på eftertraktade restauranger och andra exklusiva upplevelser.

Amex Centurion har en hög årsavgift, vilket reflekterar de omfattande förmåner och den höga servicenivå som erbjuds. Detaljer om ytterligare förmåner är inte helt offentliga, vilket lägger till en aura av mystik och exklusivitet runt kortet.

Hur får man Amex Black?

För att få ett Amex Centurion-kort måste du först få en personlig inbjudan från American Express. Du kan inte ansöka om detta kort som andra kreditkort. För att bli inbjuden bör du ha haft ett annat Amex-kort, helst Platinum, under flera år.

Här kan du läsa mer om Amex Platinum

Krav för Amex Centurion

Det är viktigt att ha en stark kreditvärdighet och en hög årsinkomst. Kraven för att bli inbjuden är inte officiella, men det är känt att man ska ha en bra relation med American Express och en imponerande ekonomisk bakgrund. 

Om du tror att du uppfyller kraven, kan det vara värt att kontakta Amex och argumentera för varför du bör få en inbjudan. Det är inte säkert, men ibland kan en entusiastisk och engagerad agent hjälpa dig på vägen.

Förmåner som ingår i Amex Centurion

Med ett Amex Centurion-kort får du inte bara en exklusiv upplevelse, utan också tillgång till en mängd förmåner som förbättrar din livsstil och resor, i likhet med många exklusiva premiumkort.

Här är några av de mest anmärkningsvärda förmånerna som ingår i kortet:

  • Fine Hotels and Resorts: Som Centurion-kortmedlem får du tillgång till programmet Fine Hotels + Resorts när du bokar via Amex Travel Online. Förmånerna inkluderar fria uppgraderingar om plats finns, fri frukost, tredje natten gratis och spa- och restaurangkrediter att använda under vistelsen.
  • Hilton Diamond Status: Kortet ger dig den högsta lojalitetsnivån hos Hilton. Med denna status får du gratis hotelluppgraderingar, tidig incheckning och sen utcheckning, samt många andra förmåner.
  • Loungeaccess: Som kortinnehavare får du tillgång till exklusiva lounger på flygplatser, inklusive en specifik del av loungen som är reserverad för Centurion-kortinnehavare.
  • Personlig Concierge-service: Kortinnehavare får tillgång till en personlig concierge som kan hjälpa till med researrangemang, bordsbokningar på restauranger eller köp av biljetter till evenemang.
  • Airline Status: Amex Centurion ger dig också status hos vissa flygbolag, vilket ger dig förmåner som förmildrande omständigheter, prioriterade ombordstigningar och gratis bagage.

Uppskattade avgifter kopplade till kortet

American Express är mycket förtegna om hur deras Amex Centurion fungerar, och är till exempel inte helt öppna med kostnaderna. Vi har däremot fått viss information från pålitliga källor, och de menar på att detta är de viktigaste avgifterna:

  • Anslutningsavgift: 35 000 kr (första året)
  • Årsavgift: 35 000 kr (betalas varje år efter det första året)
  • Valutaväxlingspåslag: 2 %
  • Kontantuttagsavgift: 3 %, dock lägst 25 kr
  • Extrakort: Ett Centurion extrakort och fyra Amex Green Card ingår. Ytterligare kort kostar 10 000 kr per kort och år.

Hur många har Amex Black i Sverige?

AMEX black

Det är svårt att ange ett exakt antal personer som har Amex Centurion Sverige. American Express avslöjar inte hur många Centurion-kort som finns i cirkulation.

Däremot skickar American Express en tidskrift till sina Centurion-kunder över hela världen.

Företag som vill marknadsföra sig i denna tidskrift kan ta del av ett media kit som ger insikter om hur många kort som ungefär används i Sverige, och enligt den statistiken så finn det ungefär 500 st kort i Sverige.

Vanliga frågor och svar

❓ Hur mycket kostar Amex Centurion?

Amex Centurion har en årsavgift på 35 000 kronor. Detta är världens mest exklusiva kreditkort och dyra kreditkrot.

❓ Vilka har svart Amex?

Svart Amex är inbjudan-baserat och endast tillgängligt för utvalda personer med mycket hög årsinkomst och spenderingsnivå.

❓ Hur får man Amex Centurion?

För att få ett Amex Centurion krävs en personlig inbjudan från American Express. Inbjudningar skickas till utvalda individer med hög kreditvärdighet och spenderingsnivå.