Kortnummer

Vad betyder kortnummer?

Bankidentifikationsnummer (BIN)

Kreditkortsnumret består av flera delar, där den första delen är Bankidentifikationsnumret (BIN). Detta består av de första sex siffrorna och ger information om vilken bank som utfärdat kortet samt vilket kreditnätverk kortet tillhör.

Kontonummer

Efter BIN följer kontonumret som kopplar kortet till ditt konto. Dessa siffror fungerar som en unik identifiering för just ditt kreditkort och möjliggör att pengar kan dras från ditt konto vid köp.

Kontrollsiffra

Sist i kreditkortsnumret hittar vi kontrollsiffran. Denna siffra används för att säkerställa att kortnumret är giltigt och inte felaktigt genom en algoritm som kallas Luhn-algoritmen.

Kort sammanfattat består ett kreditkortsnummer av tre huvudsakliga delar:

  • Bankidentifikationsnummer (BIN)
  • Kontonummer
  • Kontrollsiffra

Det är viktigt att skydda dessa uppgifter för att undvika bedrägerier och obehöriga köp med ditt kreditkort.

Misstänker du att någon använder ditt kreditkort utan din vetskap ska du omedelbart spärra kreditkortet och kontakta din bank. Det kan även behövas en polisanmälan.

Verktyg för validering av kreditkortsnummer

Kreditkortsnummer

Att validera kreditkortsnummer är viktigt för att upptäcka eventuella felaktigheter och förebygga bedrägerier och skimming. Det finns verktyg som hjälper till att kontrollera kreditkortsnummer som kan identifiera korttyp och giltigt nummer.

Enkla funktioner för validering av kreditkortsnummer inkluderar:

  • Kontroll av antal siffror
  • Verifiering av numrets struktur
  • Testa kontrollsiffran

Med sådana verktyg får användaren en säkrare och tryggare upplevelse när det gäller att hantera kreditkortsinformation.

Säkerhet och skydd

Användning av kreditkortsnummer vid betalningar kräver säkerhetsåtgärder för att skydda mot bedrägerier. Undvik att dela ut känsliga uppgifter som CVV-kod för att minimera risker.

En fördel med att betala med mobilen är att digital plånböcker skapar unika kreditkortsnummer och CVV-koder för varje ny transaktion. Därför är det ett mycket säkert sätt att betala på och ett bra skydd mot skimming.

Genom att använda ett virtuellt kreditkort i mobilen så får du ett unikt kortnummer och en unik CVC-kod för varje transaktion vilket höjer säkerheten vid varje betalning.

Vanliga frågor och svar

❓ Hur många siffror finns i ett kortnummer?

Ett kortnummer är ofta mellan 16 och 19 siffror långt. Det identifierar det unika kortet, men kopplas inte direkt till kontot som kortet är anslutet till.

❓ Hur hittar man sitt kortnummer på olika banker?

Kortnumret hittar du oftast på framsidan av ditt kreditkort. För att hitta det online kan du logga in på din banks mobilapp eller hemsida.

❓ Finns det säkra metoder att se sitt kortnummer online?

För att se ditt kreditkortsnummer online, logga in på din banks hemsida eller använd deras mobilapp. Tänk på att inte dela ditt kortnummer på osäkra webbplatser och använd endast säkra betalningsalternativ.