Betala med mobilen

Att betala med mobilen är en smidig och säker metod för att genomföra köp utan att behöva använda kontanter eller fysiska kort. Du kan använda ditt betalkort i mobilen för att betala i butiker, på nätet och även för att överföra pengar till vänner och familj.

Anslut ditt bankkort i mobilen till en digital plånbok, såsom Apple Pay, Google Pay eller Samsung Pay, för att börja betala med mobilen. När du handlar, blippa helt enkelt mobilen mot kortläsaren för att utföra en kontaktlös betalning. Med denna teknik blir dina köp snabba och enkla.

Betala med mobil

Så fungerar mobilbetalning

Mobilbetalning innebär att du använder en digital plånbok på din smartphone för att betala för varor och tjänster. Apple Pay och Google Pay är två populära mobila betalningstjänster som låter dig betala med kreditkort online och i fysiska butiker.

För att använda dem kopplar du ditt betal- eller kreditkort till tjänsten och autentiserar betalningen med ditt fingeravtryck eller ansiktsigenkänning. På så sätt får du tillgång till ett digitalt kreditkort, eller ett virtuellt kreditkort som det också kallas.

Mobilbetalning anses vara säkert, tack vare hög säkerhet i form av autentisering, kryptering och tokenisering. Vid en betalning skapas en unik engångskod som endast gäller för just den transaktionen.

Digitalaplånböcker och hur du kopplar bankkort i mobilen

Betala med telefonen

Digitala plånböcker gör det enkelt att ha ditt bankkort eller kreditkort direkt i mobilen. Lär dig stegen för att enkelt koppla ditt kort och betala snabbare och smidigare.

Apple Pay

Med Apple Pay kan du enkelt koppla ditt bankkort på mobilen och betala snabbt och säkert genom att blippa mobilen i butiker och i appar. De allra flesta banker har kreditkort som stödjer Apple Pay som en smidig lösning för att betala med telefonen.

Så här konfigurerar du Apple Pay:

 • 1. Ladda ner Apple Pay:
  • Ladda ner Apple Pay till telefonen om appen inte redan är installerad.
 • 2. Lägga till ett kredit- eller bankkort:
  • Tryck på Plånbok-ikonen. Du kan bli ombedd att logga in med ditt Apple-ID.
  • För att lägga till ett nytt kort, tryck på ”Bank- eller kreditkort”, sedan på ”Fortsätt”. Placera kortet så att det syns i ramen eller ange kortuppgifterna manuellt. (Observera: Apple Card och Apple Cash är endast tillgängliga i USA)
  • För att lägga till tidigare kort, tryck på ”Föregående kort” och välj kort som du har använt tidigare. Det kan inkludera kort kopplade till ditt Apple-ID, kort från andra enheter, kort lagt till i Safaris Autofyll eller borttagna kort från Plånbok. Tryck på ”Fortsätt”, verifiera med Face ID eller Touch ID och följ anvisningarna på skärmen.
  • För att lägga till ett kort från en stödd app, tryck på bankens eller kortutfärdarens app.
 • 3. Ställa in förvalt kort och ändra ordningen:
  • Det första kortet i mobilen du lägger till i ”Plånbok” blir det förvalda kortet. För att ändra, håll på kortet i Plånbok och dra det längst fram.
  • För att ändra ordning på ett kort, håll på kortet du vill flytta och dra det till en ny plats.

Google Pay

Google Pay (tidigare kallat G Pay) är Googles betalningslösning för Android-enheter. Du kan koppla ditt bankkort eller kreditkort på mobilen till Google Pay och betala enkelt genom att blippa mobilen i butiker och online. Det fungerar på liknande sätt som Apple Pay och de flesta banker har kreditkort som stödjer Google Pay.

Så här konfigurerar du Google Pay:

 • 1. Förutsättningar:
  • NFC (närfältskommunikation) måste vara aktiverat för att göra kontaktlösa betalningar. Aktivera NFC i telefonens inställningar.
  • Använd Google Wallet för betalningar när du ser symbolerna för kontaktlösa betalningar eller Google Pay.
 • 2. Kontrollera inställningarna för att betala kontaktlöst:
  • Öppna Google Wallet-appen.
  • Tryck på din profilbild eller ditt konto uppe till höger och välj ”Ställ in kontaktlös betalning”.
  • Kontrollera om du är redo att göra kontaktlösa betalningar. För att betala kontaktlöst i Google Wallet med ett kort måste Google Pay vara inställd som standardbetalningsapp.
 • 3. Ställa in en betalningsmetod för kontaktlösa transaktioner:
  • Lägg till en eller flera betalningsmetoder i Google Wallet.
  • Öppna Google Wallet-appen och tryck på det kort du vill använda. Du kan behöva svepa för att se dem.
  • Läs meddelandet ovanför kortet och följ anvisningarna på skärmen för att verifiera betalningsmetoden.
 • 4. Betalning:
  • Steg 1: Väck och lås upp telefonen. Aktivera skärmen och lås upp telefonen utan att behöva öppna Google Wallet-appen.
  • Steg 2: Håll baksidan av telefonen mot betalningsläsaren. När betalningen är genomförd visas en blå bockmarkering på skärmen.
  • Steg 3: Följ anvisningarna på skärmen om du uppmanas. I vissa butiker kan du behöva ange en pinkod eller signatur.

Samsung Pay

Samsung Pay låter dig använda din Samsung-mobil för att betala i butiker och online. Det är en liknande tjänst som Apple Pay och Google Pay, men endast tillgänglig för Samsungs nyare mobiltelefoner.

Du kan koppla bankkort i telefonen till Samsung Pay och betala snabbt och säkert genom att blippa din telefon. Även här så har de flesta storbanker kreditkort som funkar med Samsung Pay.

Så här konfigurerar du Samsung Pay

 • Steg 1: Öppna Samsung Pay på din telefon. När du öppnar den uppmanas du att ladda ner och installera hela appen, som kommer att vara mellan 80 MB till 100 MB. Ladda ner den och tryck sedan på ”Installera”.
 • Steg 2: Titta på introduktionsvideon som visas. Därefter blir du ombedd att logga in på ditt Samsung account. Om du redan har ett, ange dina inloggningsuppgifter eller skapa ett via Samsung Pay. Om kontot redan är inloggat, tryck på startknappen. Läs och godkänn sedan villkoren och tryck på ”Nästa”.
 • Steg 3: Du kommer nu att bli ombedd att ställa in en verifieringsmetod för att använda Samsung Pay. Du kan välja mellan irisskannern (om din telefon har denna funktion), fingeravtrycksläsaren eller PIN-kod. Om du väljer iris- eller fingeravtrycksverifiering kommer appen också att kräva att du ställer in en PIN-kod som en backup.
 • Steg 4: Efter att ha valt verifieringsmetod, skapa en fyrsiffrig Samsung Pay kod.
 • Steg 5: Gå vidare till nästa steg där du lägger till ditt kredit- eller betalkort till Samsung Pay för att kunna göra betalningar.

Swish

Swish är en av Sveriges mest populära betalappar för smidiga överföringar och betalningar mellan privatpersoner och företag. Du kan skicka pengar med ditt mobilnummer och betala via mobilen med Swish i många butiker och webbplatser. Appen används frekvent för att betala för onlineköp och tjänster utan att behöva använda kontanter eller kort.

Så här konfigurerar du Swish:

 • Steg 1 – Skaffa mobilt BankID:
  • För att kunna skicka en Swish-betalning eller titta i betalningshistoriken i Swish-appen krävs det att man signerar med mobilt BankID. BankID är en elektronisk ID-handling jämförbar med pass, körkort och andra fysiska legitimationshandlingar.
  • Vänd dig till din bank för hjälp att installera och använda mobilt BankID.
  • Tänk på! Din personliga kod för BankID är en värdehandling och ska aldrig lämnas ut om någon kontaktar dig och ber dig uppge din kod.
 • Steg 2 – Anslut och aktivera Swish:
  • Vänd dig till din bank för hjälp att ansluta ditt telefonnummer till Swish. När detta är klart, ladda ner Swish-appen från din appbutik till din smartphone och följ instruktionerna i appen för att börja använda Swish.
  • Tänk på! Dubbelkolla alltid att det står rätt namn och rätt belopp innan du signerar med mobilt BankID.

Hur betalar man med mobilen i vardagen?

betala med mobilen swedbank

I vardagen har mobilbetalning blivit en integrerad del av många människors liv. Oavsett om det handlar om att dela upp notan på restaurangen, betala för parkering eller skicka pengar till en vän, erbjuder mobilen en snabb och enkel lösning.

Blippa med mobilen i butiker

Med betalningstjänster som Apple Pay och Google Pay kan du genomföra smidiga och säkra mobilbetalningar direkt från din mobil eller klocka. När du besöker en butik, håll bara din Apple-enhet nära kortläsaren för kontaktlösa köp. 

Betala online med kort i telefonen

Du kan handla online med kreditkort kopplat till mobilen genom att använda mobilbetalningstjänster som Google Pay och Apple Pay där de finns som betalningsalternativ. Du behöver inte ange några kortuppgifter, utan bara några få klick för att slutföra betalningen. QR-koden kan också användas som betalningsmetod hos vissa e-handelsbutiker.

Var uppmärksam på att vissa banker och plattformar kan erbjuda sina egna mobila betalningstjänster, så det är viktigt att undersöka vilka alternativ som finns tillgängliga för dig.

Betala räkningar

Du kan enkelt betala dina räkningar med kreditkort via mobila betalningar. Först loggar du in på din internetbank med BankID. Välj betalningsfunktionen, där du matar in betalningsinformationen och bekräftar med din pinkod. Transaktionen sker smidigt och säkert.

Använda kameran för betalning

Att använda mobilens kamera för betalning sparar tid och energi. Ta en bild av räkningen, och ditt banksystem identifierar och tolkar informationen. Följ sedan anvisningarna för att slutföra betalningen.

Betalning med smartklockor

Med hjälp av smartklockor kan du nu enkelt genomföra kontaktlösa betalningar bara genom att blippa din klocka mot betalningsläsaren. Efter att du har kopplat ditt betalkort till klockan behöver du inte längre förlita dig på ditt fysiska kort eller mobil för att betala. 

Dock kan vissa betalningar kräva en PIN-kod, Touch ID eller annan form av säkerhetsbekräftelse, allt beroende på din enhets inställningar.

Vad är NFC-teknik?

NFC-teknik (Near Field Communication) är en trådlös kommunikationsteknik som gör det möjligt för kontaktlösa betalningar med mobilen – brukar kallas för att blippa. Genom att använda NFC kan du enkelt betala i butiker genom att hålla din mobil nära kortterminalen och godkänna köpet via fingeravtrycksläsaren eller face-id. 

Den här tekniken gör det svårare för bedragare att skimma ditt kort och skapar en säker och smidig betalupplevelse för både dig och detaljhandeln. NFC har blivit alltmer populärt tack vare dess användarvänlighet och flexibilitet.

Säkerhetsåtgärder vid mobilbetalning

När du genomför mobila betalningar kan du lita på hög säkerhet genom autentiseringstekniker som PIN, fingeravtryck och Face ID. För optimal säkerhet bör du regelbundet uppdatera din telefon och dina betalningsappar. 

Genom att använda biometrisk säkerhet, såsom fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, adderar du ett ytterligare skyddslager. När det gäller kortbetalningar online, så uppfyller dessa alltid strikta säkerhetsstandarder, och specialdesignade kortläsare ser till att dina transaktionsuppgifter alltid hålls skyddade.

Vanliga frågor och svar

❓ Hur aktiverar man mobilbetalning?

För att aktivera mobilbetalning, koppla ditt bankkort till en betalningsapp som stöds av din bank och mobiloperatör. Följ appens instruktioner för att slutföra processen.

❓ Vilka banker stöder betalning med mobilen?

Många banker i Sverige stöder mobilbetalning, som Swedbank, Nordea och Handelsbanken. Kontrollera med din bank för att se vad de stödjer och hur du kan ansluta dina kreditkort.

❓ Hur kan man betala med iPhone mobil?

För att betala med iPhone kan du använda Apple Pay. Lägg till ditt bankkort i Apple Wallet, och när det är dags att betala, håll mobilen över betalterminalen och verifiera betalningen med Face ID eller Touch ID.

❓ Hur kan man betala med Android mobil?

För Android-användare finns det flera betalningsappar som Google Pay och Samsung Pay. Lägg till ditt bankkort i den valda appen, och blippa mobilen över betalterminalen för att genomföra betalningen.

❓ Är det säkert att använda betalning via mobil?

Ja, betalning via mobil är säkert eftersom det använder avancerad kryptering och autentiseringstekniker. Dessutom måste du verifiera betalningen med biometri eller en PIN-kod för att förhindra obehörig användning.

Källor:

Relaterade artiklar