biometrisk kort

Hur fungerar ett biometriskt kort?

Det fungerar på liknande sätt som när du registrerar ditt fingeravtryck i din smartphone eller en app. När du ska betala med kortet placerar du ditt finger på kortets sensor, och om fingeravtrycket matchar den sparade informationen, godkänns betalningen likt hur du idag kan godkänna betalningar via digitala plånböcker genom att läsa av ditt fingeravtryck.

Detta ger en högre säkerhetsnivå än traditionella kreditkort och minskar risken för obehörig användning av ditt kort. Biometriska kort kombinerar fördelarna med snabbhet och säkerhet vid betalningar och erbjuder dig som användare ett bekvämt och säkert betalningsalternativ.

Kreditkort med fingeravtrycksläsare är framtiden

Kreditkort med fingeravtrycksläsare

Kreditkort med fingeravtrycksläsare är på väg att bli standard inom kortindustrin. Dessa biometriska kort erbjuder ökad säkerhet och en bekvämare användarupplevelse. Du kommer kanske snart att uppleva en förändring i hur du bekräftar dina betalningar, genom att helt enkelt placera ditt finger på kortets läsare istället för att ange en PIN-kod.

Detta teknikskifte är positivt för alla parter, eftersom det minskar risken för bluff och stöld och därmed skyddar dina ekonomiska transaktioner. Från och med nu är det svårt att avgöra exakt när massanvändning av kreditkort med fingeravtrycksläsare kommer att vara standard, men framtiden ser ljus ut.

Biometriskt kort är säkrare än traditionella kreditkort

Biometriska kort ger en högre säkerhetsnivå än vanliga kreditkort. Med en inbyggd fingeravtrycksläsare kan dessa kort säkerställa att endast kortets ägare kan genomföra betalningar. Eftersom fingeravtrycksinformationen lagras direkt på kortet, minskar risken för att din personliga information läcker ut.

Fingeravtryckens unika karaktär gör biometriska kort svårare att kopiera eller manipulera, vilket ger ett bättre skydd mot bedrägerier och skimming försök. Att byta från PIN-koder till fingeravtryck skapar en mer bekväm och säker betalningsupplevelse för dig.

Här kan du läsa mer om skimming och hur du skyddar dig emot det.

Vilka företag är i framkant med denna teknologin?

Några av företagen som leder utvecklingen inom biometriska kort inkluderar det franska bolaget IDEMIA och svenska Rocker. IDEMIA är en global ledare inom Augmented Identity och har skapat en sensor som används i en generation av betalkort.

Rocker erbjuder ett VISA-kort som innehåller just denna teknologi, nämligen Rocker Premium.

Vanliga frågor om biometrisk kreditkort

❓ Hur säkra är kreditkort med fingeravtrycksläsare?

Kreditkort med fingeravtrycksläsare är säkra eftersom de använder din unika biometri för att verifiera betalningar, vilket minskar risken för obehörig åtkomst.

❓ Vad är fördelarna med att använda biometriska kort?

Biometriska kort erbjuder snabbare auktorisering av transaktioner, ökad säkerhet, inga signaturer eller koder att komma ihåg, och minskar risken för osäkra kontaktlösa betalningar.

❓ Vilka teknologier används för biometriska kort?

Biometriska kort använder ofta fingeravtrycksteknologi i kombination med RFID-teknologi för att säkert lagra och matcha ditt fingeravtryck vid betalningar.

❓ Kan biometriska uppgifter stjälas från kortet?

Biometriska uppgifter är svårare att stjäla än traditionella kortuppgifter, men det är viktigt att du skyddar ditt kort för att minimera risken för obehörig åtkomst.