Blippa kort – Så funkar kontaktlösa betalningar

Blippa kort

Vad innebär blippa kort?

Att blippa kort innebär att du genomför en kontaktlös betalning genom att enkelt hålla ditt kort mot en kortterminal för att göra ett köp. Detta eliminerar behovet av att stoppa in kortet och ange din PIN-kod, vilket gör transaktionen snabbare och smidigare för dig.

Blippa kort med mobil och klocka

För att blippa ditt kort med mobil eller klocka måste du först se till att du har en enhet som är kompatibel med kontaktlösa betalningar. Du kopplar ditt kort till din mobila plånbok, exempelvis via:

När det är dags att betala, blippar du enkelt din enhet vid terminalen och bekräftar köpet. Notera att gränserna för när du behöver ange din PIN-kod kan variera beroende på bank och land.

Kan man använda tjänsten för alla kort?

Så fungerar kontaktlösa betalningar

Det är möjligt att använda kontaktlös betalning för majoriteten av alla kort, eftersom de flesta kort idag erbjuder denna funktion. För att avgöra om ditt kort stöder kontaktlös betalning, leta efter den kontaktlösa symbolen på kortets framsida.

När du har ett kort som stöder kontaktlös betalning, kan du använda tjänsten i butiker med betalterminaler som också visar den kontaktlösa symbolen. Observera att vissa butiker eller terminaler fortfarande kanske inte erbjuder kontaktlös betalning, så håll utkik efter denna symbol när du handlar.

Fördelar och nackdelar med blippa kort

Fördelar med blippa kort:

  • Snabbare betalningar: Blippa kort gör det enkelt att betala utan att behöva stoppa in kortet och slå in din PIN-kod.
  • Bekvämlighet: Du behöver bara hålla ditt kort mot terminalen för att göra ett köp.
  • Hygien: Eftersom du inte behöver vidröra betalterminalen är det mer hygieniskt, särskilt under pandemiska förhållanden.

Nackdelar med blippa kort:

  • Begränsad tillgänglighet: Även om kontaktlösa betalningar blir mer populära är de fortfarande inte accepterade i alla butiker och terminaler.
  • Mindre säkerhet: Blippa kort kan vara mindre säkert än att använda en PIN-kod eftersom någon som stjäl ditt kort kan göra småköp utan att veta koden.
  • Beloppsgräns: Det kan finnas en gräns för hur mycket du kan betala med blippa kort på en gång. Denna gräns varierar men är ofta satt till 200 kr, vilket kan göra det mindre praktiskt för större inköp.

Vanliga frågor och svar

❓ Hur många gånger kan man blippa per dag?

Du kan blippa ditt kort flera gånger per dag, men det finns en daglig gräns som kan variera beroende på din bank.

❓ Kan man betala kontaktlöst med mobil?

Ja, genom att använda mobila betalningstjänster som Apple Pay, Google Pay eller Swish kan du betala kontaktlöst med din mobil.

❓ Vilka är gränserna för att blippa kort?

Gränserna varierar beroende på bank, men i regel är gränsen för kontaktlösa betalningar runt 200-400 SEK.

❓ Kan man stänga av blipp-funktionen på kortet?

Ja, du kan kontakta din bank för att stänga av blipp-funktionen på ditt kort om du önskar det.