BankID – Ett digital ID-kort

I Sverige är BankID din digitala nyckel till en myriad av tjänster, allt från bankaffärer till offentliga tjänster. Denna guide dyker ner i BankID’s värld, och utforskar hur det underlättar säker digital identifiering och signering, och varför det blivit en oumbärlig del av svenskarnas digitala vardag.

Bankid

Vad är BankID och E-legitimation?

BankID är en form av elektronisk legitimation som möjliggör säker identifiering och signering online. Genom tjänsten kan du legitimera dig eller skriva under digitala dokument med juridisk bindning.

Det i sin tur underlättar interaktionen med banker, myndigheter och andra tjänster på nätet. Tjänsten är tänkt att skapa en säker och smidig digital vardag, vilket gör elektroniska tjänster tillgängliga när som helst, var som helst.

Så fungerar BankID för identifiering och digital signering

BankID fungerar liknande hur ett pass eller körkort fungerar i den fysiska världen. Här följer en översikt över hur processen går till:

Identifiering:

 • När du loggar in på en tjänst som kräver identifiering, väljer du BankID som din inloggningsmetod.
 • Du ombeds då att ange ditt personnummer och öppna BankID-appen på din mobil eller annan enhet.
 • I appen anger du din säkerhetskod, varefter BankID bekräftar din identitet till tjänsten du använder.

Digital signering:

 • När du ska signera ett dokument eller godkänna en transaktion digitalt, väljer du återigen BankID som din signatur metod.
 • Precis som vid identifiering ombeds du att öppna BankID-appen och ange din säkerhetskod.
 • När detta är klart genereras en digital signatur som knyts till dokumentet eller transaktionen, vilket bekräftar ditt godkännande.

Ett exempel på när du behöver BankID är när du ska ansöka om ett kreditkort, då det är enda sättet för dig att legitimera dig på online,

Jämförelse med andra betalningsmetoder

Tjänsten erbjuder en hög säkerhetsnivå jämfört med andra metoder. Till exempel kan kreditkort utan BankID vara mindre säkra vid online-transaktioner, eftersom de inte erbjuder samma nivå av verifiering.


Skaffa BankID – Steg-för-steg guide

E-legitimation

Att skaffa BankID är en enkel process som låter dig ta del av den digitala världen med större säkerhet och bekvämlighet. Följ dessa steg för att enkelt komma igång med tjänsten:

 • Kontrollera grundkraven: Se till att du har ett svenskt personnummer och ett bankkonto i en bank som stödjer tjänsten.
 • Kontakta din bank: Besök din banks hemsida eller kontakta dem via telefon och följ deras instruktioner för att aktivera BankID.
 • Ladda ner BankID-appen: Ladda ner appen från App Store eller Google Play om du har en smartphone, eller från deras hemsida om du använder en dator.
 • Installera BankID: Öppna appen och följ instruktionerna på skärmen för att slutföra installationen. Du kommer att behöva ange en säkerhetskod som du ska använda varje gång du använder det.

Tips för en säker användning av tjänsten

Säkerheten är en av de viktigaste delarna i BankID och andra former av e-legitimation. Här följer några tips för en säker användning av tjänsten:

 • Håll din säkerhetskod hemlig: Dela aldrig med dig av din säkerhetskod till någon, inte ens till bankpersonal eller polis.
 • Uppdatera BankID-appen regelbundet: Se till att du har den senaste versionen av appen installerad, eftersom uppdateringar ofta innehåller säkerhetsförbättringar.
 • Var uppmärksam på Phishing-försök: Var försiktig med oväntade kontaktförsök eller meddelanden som ber dig om din BankID-information. Banker och andra institutioner kommer aldrig att be dig om din säkerhetskod via e-post eller telefon.
 • Logga ut när du är klar: Logga ut från tjänster och stäng appen när du har slutfört dina åtgärder.
 • Var försiktig med okända tjänster: Använd bara tjänsten med välkända och betrodda tjänster och leverantörer.
 • Kontrollera transaktionsdetaljer: När du godkänner en transaktion, dubbelkolla alltid detaljerna för att säkerställa att de är korrekta innan du gör en bekräftelse.
 • Rapportera misstänkta händelser: Om du misstänker att din information har komprometterats, kontakta din bank omedelbart.

Dessa tips kan hjälpa dig att använda BankID på ett säkert och ansvarsfullt sätt, och minimera risken för säkerhetsproblem.

Vanliga frågor och svar

❓ Vad krävs för att kunna skaffa BankID?

För att skaffa BankID krävs det att du har ett svenskt personnummer och ett bankkonto i en bank som stödjer det.

❓ Hur använder jag BankID för att identifiera mig eller signera digitalt?

För att identifiera dig eller signera digitalt med BankID, välj BankID som metod, ange ditt personnummer, och bekräfta i appen med din säkerhetskod.

❓ Hur håller jag min BankID-information säker?

Håll din säkerhetskod hemlig, uppdatera appen regelbundet, var uppmärksam på phishing-försök, och logga ut när du är klar för att hålla din information säker.

❓ Vad ska jag göra om jag misstänker att min BankID-information har blivit hackat?

Om du misstänker att din information har komprometterats ska du omedelbart kontakta din bank.

❓ Kan jag använda BankID med alla typer av tjänster online?

Du kan använda BankID med många olika tjänster online som banker, myndigheter och andra betrodda tjänsteleverantörer, men var försiktig med okända eller osäkra tjänster.