En granskning av Sveriges banker

Bästa banker

Nedan följer en översikt över de bästa bankerna för privatpersoner enligt SKI kundundersökning 2023. Eftersom undersökningen görs i slutet på året så är undersökningen baserad på 2023, men listan gäller för 2024.

Bäst bank i Sverige 2024 – Vår Topplista:

  • Sparbankerna
  • Övriga banker
  • Skandia
  • Länsförsäkringar
  • Handelsbanken

Jämför bankerna med högst betyg

1. Bästa banken i Sverige 2024 – Sparbankerna (Kundnöjdhet: 75,1 av 100)

Bästa banken Sparbanken

Den bästa banken i Sverige enligt SKI kundundersökning blev Sparbankerna. De drivs av Sparbankernas Riksförbund och många av dem samarbetar med Swedbank.

Sparbankerna erbjuder ett brett utbud av tjänster, från enkla betalkort till kreditkort. Dessa banker har ofta stor lokal närvaro och blir ofta lokala favoriter vilket resulterat i deras höga kundnöjdhet.

Antal kunder: Sparbankerna har cirka 2,2 miljoner kunder i Sverige.

2. Övriga banker (Kundnöjdhet: 73,1 av 100)

Bästa övriga banker

Denna kategori inkluderar banker som inte tillhör storbankerna, som specialistbanker på bolån som SBAB och nischbanker som Avanza och Nordnet. Det finns även mindre och lokala bankverksamheter som är unika för olika städer.

3. Skandia (Kundnöjdhet: 73 av 100)

Bästa banken Skandia

Skandia var tidigt ute med en bra internetbank. De är ursprungligen ett försäkringsbolag och erbjuder ett brett tjänsteutbud, inklusive spartjänster, värdepappershandel och olika lån. De har betalkort från Visa men erbjuder i dagsläget inte några kreditkort.

Antal kunder: Skandia har cirka 1,9 miljoner kunder.

4. Länsförsäkringar Bank (Kundnöjdhet: 71,8 av 100)

Bästa bankerna Länsförsäkringar

Länsförsäkringar Bank är ett dotterbolag till försäkringskoncernen Länsförsäkringar. De erbjuder en rad tjänster, inklusive olika typer av lån, sparande, investeringar och moderna betallösningar som mobilbetalning med Swish.

Banken har också ett riktigt bra kreditkort – Länsförsäkringar kreditkort.

Antal kunder: Länsförsäkringar Gruppen har cirka 3,9 miljoner kunder.

5. Handelsbanken (Kundnöjdhet: 68,5 av 100)

Bästa bankerna Handelsbanken

Handelsbanken är en anrik storbank som finns representerad i hela Norden. De erbjuder en komplett uppsättning banktjänster, från sparande och lån till rådgivning.

Banken har flera betalkortslösningar, inklusive två kreditkort varav ena är ett lyxigt premiumkort med extra förmåner.

Antal kunder: Handelsbanken är inte öppna med antalet kunder.

6. SEB (Kundnöjdhet: 66,5 av 100)

Bästa bankerna SEB

SEB, eller Skandinaviska Enskilda Banken, är en storbank med en lång historia. De erbjuder alla standardtjänster, inklusive lån, sparande och digitala lösningar som Swish.

SEB är också mycket stora inom kreditkort och har dels flera under eget namn (SEB kreditkort) samt varumärke Eurocard med två kort för privatpersoner och två kort för företag.

Antal kunder: SEB har idag över 5 miljoner kunder

7. Nordea (Kundnöjdhet: 65,8 av 100)

Bästa bankerna Nordea

Nordea är en storbank med huvudkontor i Finland. De erbjuder en komplett lösning med digitala tjänster, lån, sparande, investeringar och försäkringar.

Banken är en av de allra största i Norden med ett stort antal kunder både i Sverige och i alla våra grannländer.

Du kan jämföra Nordeas kreditkort i vår guide.

Antal kunder: Nordea har cirka 11 miljoner kunder.

8. Danske Bank (Kundnöjdhet: 65,2 av 100)

Bästa bankerna Danske Bank

Danske Bank är en dansk storbank som har många svenska kunder. De erbjuder många olika typer av lån, sparande, investeringar och försäkringar.

Antal kunder: Danske Bank har cirka 5 miljoner kunder.

9. ICA Banken (Kundnöjdhet: 64,2 av 100)

Bästa bankerna ICA Banken

ICA Banken ägs av ICA AB och erbjuder bonus och rabatter i ICA-butiker. De har ett brett utbud av tjänster, inklusive lån, sparande och kreditkort med olika förmåner.

Bankens kreditkort är, föga förvånande, ett av de bästa matkreditkorten på marknaden idag.

Antal kunder: ICA Banken har över 1 miljon kunder.

10. Swedbank (Kundnöjdhet: 63,1 av 100)

Bästa bankerna Swedbank

Swedbank är en välkänd storbank i Sverige. De erbjuder många digitala lösningar, lån, kreditkort från Mastercard, investeringar och populära fonder att spara i.

Swedbank har dessutom ett samarbete med brittiska banken Barclays och tillsammans driver dem kreditgivaren Entercard som bland annat står bakom kreditkorten Re:member Flex och Coop Mastercard. Därmed är Swedbank en av de mest populära kreditgivarna i Sverige.

Antal kunder: Swedbank har cirka 9,3 miljoner kunder.

Mer information om granskningen

Topp 10 bästa banker i Sverige

Sammanfattningsvis är dessa topp 10 banker enligt Svenskt Kvalitetsindex kundundersökning 2023. Alla bankerna erbjuder olika tjänster och styrkor, vilket gör det möjligt för dig att hitta en bank som bäst passar dina behov och preferenser. 

Det är rekommenderat att göra en noggrann jämförelse och bedömning för att välja den bank som passar bäst för just din situation.

Kundupplevelser och feedback

En viktig aspekt för ”Topp 10 banker”-listan är kundupplevelser och feedback. För privatpersoner och företagskunder är kundnöjdheten avgörande. Trustpilot erbjuder även ytterligare insikter genom att samla kundbetyg och omdömen om bankernas tjänster.

Det är viktigt att titta på helheten – både SKI-resultat och Trustpilot-recensioner – för att förstå vilka banker som verkligen uppfyller förväntningarna. Var noga med att ta hänsyn till olika aspekter av kundfeedback, och överväg synonymer för att undvika att överanvända nyckelord.

Vanliga frågor om de bästa bankerna i Sverige

❓ Vilken bank är bäst?

Sparbankerna är den bästa banken 2024 baserat på SKI:s undersökning av kundnöjdhet under det senaste året.

❓ Vilka är de bästa bankerna för sparande?

Enligt SKI rankas traditionellt Sparbankerna högt för sparande. Tänk på att jämföra räntor, avgifter och villkor mellan bankerna.

❓ Vilka är de största bankerna i Sverige 2024?

De största bankerna i Sverige innefattar Handelsbanken, SEB, Swedbank och Nordea. Deras position kan dock ändras baserat på marknad och kundnöjdhet.

❓ Vilka små banker har högst kundnöjdhet?

Avanza är en av de mindre bankerna med högst kundnöjdhet. Små banker med hög kundnöjdhet inkluderar ofta nischbanker och digitala aktörer. Deras erbjudanden anpassas mer till specifika kundgrupper.