Digitala plånböcker

Vad är en digital plånbok?

En digital plånbok, ofta kallad elektronisk plånbok, är en elektronisk enhet eller tjänst som tillåter dig att genomföra elektroniska transaktioner. Denna kan inkludera köp av varor online med en dator eller smartphone, men det kan också handla om enklare transaktioner som att överföra pengar mellan två parter.

Här kan du läsa om hur man betalar med mobilen.

Olika typer av E-plånböcker

Apple Pay

Apple Pay är en digital plånbokstjänst från Apple som låter dig betala snabbt och säkert med din iPhone, Apple Watch eller iPad. För att använda tjänsten kopplar du dina bank- och kreditkort till Apple Pay i Wallet-appen på din enhet. När du vill betala håller du bara din enhet nära betalterminalen och bekräftar betalningen med Face ID, Touch ID eller din PIN-kod.

Google Pay

Google Pay är en digital plånbok från Google som fungerar med Android-enheter. Du kan lägga till dina bank- och kreditkort i Google Pay-appen och sedan betala genom att blippa din mobil mot terminaler som stöder kontaktlösa betalningar. Google Pay skyddar dina betalningsuppgifter genom att använda sig av tokenisering, vilket innebär att ditt kortnummer aldrig delas med säljaren.

Samsung Pay

Samsung Pay är en digital plånbok för Samsung-enheter som erbjuder en smidig och säker betalningslösning både i butik och online. Lägg till dina kort i Samsung Pay-appen, och betala genom att hålla din Samsung-enhet mot betalterminalen. Samsung Pay är kompatibel med både kontaktlösa och magnetremsa-baserade terminaler tack vare MST-tekniken (Magnetic Secure Transmission).

Swedbank Plånbok

Swedbank Plånbok låter Swedbank-kunder betala med sin Android-telefon i butik genom att koppla deras bankkort eller betal- och kreditkort till appen. Du betalar genom att blippa mobilen mot terminaler som stödjer kontaktlösa betalningar. Swedbank Plånbok erbjuder även möjlighet att få digitala kvitton och hålla koll på dina utgifter.

Sparbanken Plånbok

Sparbanken Plånbok är en lösning som liknar Swedbank Plånbok, men är anpassad för kunder hos de olika sparbankerna. Användare kan lägga till sina kort i appen och betala snabbt och säkert med sina Android-enheter i butik genom att blippa mot betalterminaler som accepterar kontaktlösa betalningar.

Masterpass

Masterpass är en digital plånbok från Mastercard, som ger dig möjlighet att betala säkert och enkelt online och i butik med virtuella kreditkort. Lägg till dina kort i Masterpass-appen, och använd dem för att betala snabbt utan att behöva fylla i kortdetaljer varje gång. Masterpass fungerar även med andra betalmetoder än Mastercard.

Swish

Swish är en svensk betalningslösning som låter dig enkelt och snabbt skicka och ta emot pengar genom din mobiltelefon. Du kopplar Swish till ditt bankkonto och ditt mobilnummer, vilket gör det enkelt att överföra pengar till andra Swish-användare genom att ange deras mobilnummer. Swish används ofta vid person-till-person betalningar, men allt fler butiker och online-handlare börjar även acceptera Swish som betalningssätt.

Fidesmo Pay

Fidesmo Pay är en innovativ betalningslösning som erbjuder en smidig och säker metod för kontaktlösa betalningar genom wearable-teknik, såsom smartklockor och armband. Genom att integrera med ledande betalningsplattformar möjliggör Fidesmo Pay att användare enkelt kan koppla sina betalkort till sina wearables.

Är digitala plånböcker säkra?

Digital plånbok

Digitala plånböcker är generellt sett säkra eftersom de använder krypterad teknik för att skydda dina personuppgifter och betalningsinformation. Det är dock viktigt att välja en pålitlig plånbok och att skydda ditt lösenord samt andra känsliga uppgifter. Se till att skydda din smartphone och digitala plånbok med ett säkert skärmlås, helst fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, så att ingen kommer åt dina digitala kreditkort.

Vanliga frågor och svar

❓ Vilken digital plånbok är bäst?

Det finns många digitala plånböcker, men bäst beror på dina behov och preferenser. Jämför funktioner, säkerhet och kompatibilitet för att välja rätt.

❓ Är Swish en e-Wallet?

Ja, Swish är en form av digital plånbok som möjliggör smidiga pengatransaktioner mellan privatpersoner och företag i Sverige.

❓ Hur fungerar digital plånbok?

En digital plånbok fungerar genom att du skapar ett konto online och flyttar pengar till det med kontoöverföringar eller kortbetalningar. Använd sedan pengarna för betalningar i mobil, online eller överföringar till andra användare av samma tjänst.