Vad är chippet i ett kort

Hur fungerar chip på kortet?

Chippet på ditt kreditkort interagerar med betalterminaler för att genomföra säkra transaktioner, bland annat kontaktlösa betalningar (blipp). När du betalar med kortet läses information krypterad på chippet, vilket gör det väldigt svårt för bedragare att kopiera eller läsa innehåll på kortet.

Chippet ökar säkerheten vid betalningar genom att använda en personlig kod istället för en signatur, samt krypterad kommunikation mellan kortet och terminalen. Detta minskar risken för kortbedrägerier och skyddar dina personliga uppgifter.

Teknologin för chipkort har utvecklats över tid för att förbättra säkerheten, snabbheten och smidigheten vid betalningar. Från de första enkla magnetremsan till dagens högteknologiska chip fortsätter tekniken att utvecklas för att möta kraven på säkra och effektiva betalningar.

Förutom chippet, finns det andra säkerhetsfunktioner i ett kreditkort, såsom kreditkortsnummer och CVV/CVC-koden. Lär dig mer om vad CVV/CVC är.

Skillnaden mellan chip och magnetremsa

Chippet i ett kreditkort, även kallad RFID-chip, är det som krypterar informationen på kortet. Det gör det extremt svårt, om inte omöjligt, för bedragare att kopiera eller läsa innehållet på kortet. Däremot är magnetremsan på kortets baksida enklare att kopiera, vilket ökar risken för bedrägerier.

Kort med chip är därför betydligt säkrare än de med enbart magnetremsa. Ungefär 85 % av alla utfärdade kontokort har idag ett chip. Men eftersom chipteknologin inte har slagit igenom helt i alla länder så förekommer fortfarande både magnetremsa och chip på kort som ges ut i Sverige.

Vanliga frågor och svar

❓ Hur fungerar NFC-chippet i ett betalkort?

NFC-chippet i ditt betalkort möjliggör kontaktlösa betalningar. När du håller kortet nära en betalterminal sker kommunikationen trådlöst och betalningen utförs snabbt och enkelt.

❓ Kan ett avmagnetiserat kort återställas?

Tyvärr kan inte ett avmagnetiserat kort återställas. Om magnetremsan på ditt kort har skadats, måste du kontakta din kortutgivare för att få ett nytt kort.

❓ Vilka säkerhetsfunktioner har kreditkortschippet?

Chippet på kreditkortet har flera säkerhetsfunktioner, såsom kryptering och en personlig PIN-kod. Dessa skyddar dina kortuppgifter från obehörig åtkomst och minskar risken för bedrägeri.