Kreditkorts giltighetstid

Kreditkorts giltighetstid anger hur länge ditt kort är giltigt, du hittar detta datum på framsidan av ditt kreditkort. Det är vanligt att kort har en giltighetstid på ungefär fyra år.

Kreditkorts giltighetstids

Vart hittar jag giltighetstiden på kortet?

Du kan se det på framsidan av ditt kort, där det finns ett utgångsdatum markerat som ”Valid thru” följt av en månad och ett år. 

Till exempel kan det stå ”Valid thru 10-24”, det innebär att du kan använda ditt kort fram till och med oktober 2024.

Kan man se kreditkortets giltighetstid online?

Ja, du kan oftast se ditt kreditkorts giltighetstid online genom att logga in på din bank eller kortutfärdarens webbplats eller mobilapp.

Här hittar du informationen under ditt korts detaljer eller liknande avsnitt. Men det enklaste sättet att hitta giltighetstiden för ditt kort är direkt på kortet själv, där det står tydligt angivet.

Varför finns det giltighetstid på kreditkort?

Orsaken till att kreditkort har en giltighetstid är för att skydda dig som kortinnehavare från bedrägeri och missbruk. 

Efter att ett kort har passerat sitt utgångsdatum, kommer det att bli ogiltigt och måste ersättas med ett nytt kort. Denna regel begränsar risken för att dina kortuppgifter används av obehöriga personer.

Förnya ditt kreditkort

När ditt kreditkort närmar sig giltighetstidens slut, är det viktigt att förnya det. I de flesta fall kommer ditt nya kort att skickas automatiskt till din folkbokförda adress. 

För att aktivera det nya kreditkort så räcker det oftast med att du gör ett köp, kortnumret och pinkoden brukar vara samma som på ditt gamla kreditkortet.

Vad händer om man inte förnyar sitt kreditkort?

Om du inte förnyar ditt kreditkort kommer det att bli ogiltigt och du kommer inte att kunna använda det för att göra köp eller ta ut pengar. 

Det är därför det är mycket viktigt att hålla reda på när ditt kreditkort går ut och se till att förnya det i tid.

Vanliga frågor om giltighetstiden på kreditkort

❓ Vad betyder valid thru?

”Valid thru” på ditt kreditkort anger utgångsdatumet, det vill säga hur länge ditt kort är giltigt. Utgångsdatumet består av en månad och ett år, till exempel ”10-23” (Valid thru 10-23).

❓ Vad gör man med ett gammalt kort?

När du får ett nytt kort ska du först aktivera och börja använda det nya kortet. Sedan är det viktigt att förstöra det gamla kortet korrekt för att skydda din personliga information och förhindra risker för bedrägeri.

Källor: