Topplista med Bästa Bankkortet 2024

  • Rocker Plus
  • P.F.C Bankkort
  • Rocker Standard
  • Lunar
  • Rocker Premium
bankkort

Hur fungerar ett bankkort?

När man betalar med ett bankkort så dras pengarna från saldot på dess kopplade bankkonto. För att kunna betala med ett bankkort så krävs det alltså att pengar har satts in på kontot i förväg. När en betalning sedan sker med kortet så dras sedan pengarna direkt från bankkontot, det är därför bankkort även kallas för debetkort/debitkort.

Du har ingen kredit att använda dig av när du använder ett bankkort.

Ett bankkort är ett väldigt bra alternativ om man föredrar att betala sina köp med en gång.

Bankkort förknippas ofta med storbanker såsom SEB, Handelsbanken, Nordea och Swedbank. Men söker man vidare så finner man lätt att mindre aktörer som ICA Banken och Marginalen Bank ofta har ett bättre erbjudande än storbankerna när det gäller bankkort.

Eftersom banken inte tar någon risk när de utfärdar ett bankkort så är det väldigt sällan de nekar någon att skaffa ett bankkort. Faktum är att det finns flera bankkort som är nischade mot barn och ungdomar.

I denna artikel kommer ni bland annat kunna läsa om:

  • Skillnaderna mellan kreditkort och bankkort
  • Vilket som är det bästa bankkortet utomlands
  • Hur det fungerar med bankkort för barn och ungdomar

Vilken skillnad är det på ett bankkort och kreditkort?

Skillnaderna mellan ett bankkort och kreditkort är stora. Med ett kreditkort samlas alla köp som görs med kortet på en månadsfaktura. Bankkortet kräver som nämnt här ovan att pengar sedan tidigare finns insatta på det kopplade bankkontot. Andra skillnader mellan ett bankkort och ett kreditkort är:

  • När man betalar med ett bankkort så är det allt som oftast ägaren av kortet som står för risken med transaktionen. Vid betalning med ett kreditkort kan man alltid reklamera felaktiga köp eftersom det är bankens ansvar att köpet är legitimt.
  • För att handla med ett bankkort måste pengar finnas insatta på det kopplade bankkontot.
  • Bankkort har allt som oftast en månadsavgift medan kreditkort ofta är gratis att inneha.
  • Köp som görs med kreditkort försäkras ofta och när man betalar resor med ett kreditkort så får man ofta ta del av en reseförsäkring. Så är inte fallet med bankkort. Bankkort inkluderar sällan bra kortförsäkringar.

Fördelar med bankkort

Fördelarna med ett bankkort är bland annat att du alltid har koll på hur mycket du har och hur mycket du spenderar. När du använder ditt bankkort så sätter du dig heller inte i skuld, vilket man vanligtvis gör med ett kreditkort.
De flesta banker har appar där du kan logga in och enkelt kolla av ditt saldo och följa din ekonomi. Många banker har välutvecklade appar där du dessutom ser inom vilka poster du spenderar mest pengar.
Bankkort lämpar sig extra väl för dig som ännu inte har fyllt 18 år. Innan man fyller 18 år så är det väldigt svårt att bli beviljad ett kreditkort. I många fall kan man stå som användare av ett extrakort när man är under 18. Men du kan väldigt sällan eller aldrig stå på avtalet.

Andra fördelar med bankomatkort är att det ofta ingår försäkringar utan någon extra kostnad. Försäkringarna bakas in i kortet och gäller ofta de köp som görs med kortet. Med ett bankkort så kan du aldrig handla för pengar som du inte har, vilket kan vara fallet med ett kreditkort.

När du tecknar ett bankkort (ditkort) så tas heller ingen kreditupplysning vilket är fördelaktigt om du går i tankarna om att ta bostadslån eller liknande.

Nackdelar med bankkort

Bankkort har en del nackdelar. Den främsta nackdelen är att bankkortet ofta kostar pengar att inneha. Storbankerna tar ofta ut en mindre månadsavgift för kortet som de sedan drar årsvis. Så när de mindre avgifterna adderas och ska betalas så landar man ofta på 400–600 kr för att inneha bankkortet.

Förbetalda bankkort (Prepaid Card)

För dig som inte vill ha ett kort kopplat till ditt bankkonto och inte är intresserad av ett kreditkort så finns alternativet förbetalda bankkort, även kallat för Prepaid Card.
Ett förbetalt bankkort fungerar ungefär som ett vanligt bankkort, men den stora skillnaden är att kortet inte är kopplat till ditt bankkonto, utan man laddar i stället kortet med en förbestämd summa som sedan nyttjas.
Förbetalda bankkort rekommenderas till dig som inte vill röra ditt vanliga bankkonto. Korten lämpar sig även väl att ge till sina barn i de fall man inte vill att de ska ha ett eget bankkonto.

En annan fördel med förbetalda bankkort är att det är säkrare än ett vanligt bankkort. I många fall har man sitt bankkort kopplat till sitt lönekonto vilket innebär att om kortet skulle bli stulet så riskerar man att bedragare tömmer kontot. Med ett förbetalt bankkort så riskerar man den summan man har insatt på kortet.

Viktigt att tänka på är att det förbetalda kortet ska ses som ett komplement till ett vanligt bankkort, inte minst eftersom man inte kan betala räkningar eller använda kortet som lönekort.

Vad ska man tänka på när man ska skaffa ett bankkort?

Eftersom olika bankkort kommer med olika fördelar och nackdelar så är det viktigt att tänka igenom hur kortet kommer användas. Detta för att få ut så mycket som möjligt av kortet.
Vid val av bankkort så är det alltså bra att jämföra de olika aktörerna mot varandra – och det är inte alltid det bästa att välja ett kort från någon av storbankerna. Eftersom alla är olika så passar olika kort olika bra till olika personer. Så man får fundera över hur kortet kommer användas och vad det ska användas till. Några bra punkter att fundera genom är:

  • Hur ser kortanvändarens köpvanor ut?
  • Kommer kortet användas i utlandet?
  • Är det viktigt att kortet har låga avgifter? Eller spelar förmånerna som kortet ger en större roll?
  • Är det viktigt att det ingår försäkringar i kortet?

När dessa frågor är besvarade så kan det ge en bra fingervisning kring vilket som är det bästa bankkortet att skaffa.

Innan man beslutar sig så är det även viktigt att kontrollera villkoren för kortet. En del kort har höga årsavgifter, men låga avgifter om det exempelvis används i utlandet. Andra kort har låga eller inga årsavgifter men dessa avgifter hämtas i stället hem när kortet används.

Det är även viktigt att kontrollera vilka försäkringar som ingår i kortet, så att du inte betalar för samma försäkring privat som du får med bankkortet.

Vilket är det bästa bankkortet utomlands?

När man är på resande fot så är det viktigt att ha med sig ett bra betalkort. I de fall man föredrar kreditkort så rekommenderar vi ett resekort. Vill man i stället ha med sig ett bankkort så finns det även här bra kandidater.

När man använder ett betalkort i utlandet så tillkommer det vanligtvis någonting som kallas för valutapåslag. Valutapåslag innebär att det tillkommer en procentuell avgift på alla köp som görs med kortet i utlandet. Om du vet att du kommer använda kortet mycket i utlandet så rekommenderar vi dig ett bankkort utan valutapåslag eller ett förbetalt bankkort (Prepaid card) utan valutapåslag. Förbetalda bankkort kommer ofta helt utan valutapåslag och gör att du inte behöver oroa dig när du använder kortet i utlandet. Det finns även en del mindre aktörer som erbjuder bankkort utan valutapåslag i utlandet.

Det finns betydligt fler bankkort som inte har något valutapåslag än kreditkort. Så om du inte är i behov av en kredit så rekommenderar vi ett bankkort utan valutapåslag när du befinner dig i utlandet.

Tyvärr så finns det även en del nackdelar med bankkort utan valutapåslag. Den främsta nackdelen är att dessa kort ofta kommer utan några försäkringar. Du kan heller inte handla med kortet om pengarna är slut på kontot. Så om du vill ta del av fördelarna som ett bankkort kan ge i utlandet, samtidigt som du vet att du alltid har pengar till hands så rekommenderar vi dig att även skaffa ett kreditkort utan årsavgift som du har med som komplement till bankkortet.

För att ta del av både ett bankkort (debitkort) utan valutapåslag och samtidigt få tillgång till försäkringar så tillkommer ofta en månads- eller årsavgift. Avgiften tjänar man dock snabbt igen om kortet används frekvent i utlandet.

Bankkort från storbankerna kommer i stort sett alltid med valutapåslag. SEB debitkort har till exempel en valutaväxlingsavgift på 1,65 % på alla transaktioner som görs med kortet. Per 100 kr du spenderar med kortet tillkommer alltså 1,65 kr i avgift.

Andra viktiga egenskaper ett bankkort ska ha när man befinner sig utomlands är möjligheten till bankomatuttag till låga eller inga avgifter. Denna avgift kallas för uttagsavgift. I de fall man har ett bankkort (debitkort) utan uttagsavgift så är det fördelaktigt att ta ut sin reskassa när man befinner sig i utlandet. Man slipper på så sätt Forex växlingsavgifter.

Kostnadsfria bankkort (debitkort) såsom P.F.C, Revolut Standard och N26 inkluderar inte någon reseförsäkring. För att ta del av reseförsäkringen med dessa kort så måste du ha de uppgraderade varianterna (Revolut Premium, Revolut Metal, N26 You och N26 Metal) av kortet som kostar en månads- eller årsavgift.

I de fall du vill använda dig av de kostnadsfria korten men fortfarande ta del av en reseförsäkring så kan det vara en bra idé att betala resan med ditt ordinarie kreditkort eller bankkort och sedan använda någon av gratiskorten för att betala dina köp i utlandet.

Bankkort med kredit

Att hitta ett bankkort med kredit är svårt, så om du vill ha en kredit så rekommenderar vi dig i stället ett bra kreditkort eller ett betalkort.
Inga av storbankerna har bankkort med kredit i sitt erbjudande. Däremot kan du teckna detta hos ICA Banken. Då får du ett bankkort och kopplar på en kredit som börjar gälla när pengarna på bankkortet är slut.

Kortet är även ett medlemskort och kan användas vid självskanning i ICA:s butiker.

Bankkort för barn och ungdomar

Eftersom bankkort (debitkort) i regel inte har någon kredit kopplad till sig så är det många som väljer att ge sina barn ett eget bankkort. På detta sätt lär man barnen att hantera pengar och hantera sina köp och sin ekonomi själv.
För bara några år sedan var det vanligt att man gav barnen sin vecko- eller månadspeng i kontanter. Detta slipper man med ett bankkort. Man kan i stället schemalägga en överföring till barnets bankkort och på så sätt automatisera utbetalningen.
Svenska storbanker erbjuder nästan alltid kostnadsfria bankkort till barn och ungdomar under 18 år.
För att man ska få skaffa ett bankkonto till ett barn eller en ungdom så behöver båda vårdnadshavarna besöka banken eller digitalt signera att kontot ska öppnas. När man tecknar ett bankkonto till barn så ger man även barnet tillgång till populära tjänster som Swish och BankID.

Man kan öppna ett eget bankkonto hos de flesta banker utan målsmans tillstånd från att man är 16 år. Allt som krävs är ett BankID eller en legitimation.

Vilket är det bästa bankkortet utan kredit 2024?

Utbudet av bra bankkort utan kredit är stort. Samtliga storbanker erbjuder bankkort utan kredit. I 9 fall av 10 så tillkommer en månads- eller årsavgift på dessa korten.

Om man kollar åt de mindre aktörerna så finns det en hel del aktörer som har ett mycket bättre erbjudande, och som dessutom erbjuder sina bankkort utan årsavgift.

Vanliga frågor och svar

→ Hur fungerar ett bankkort?

Ett bankkort är kopplat till ett bankkonto. Köpen som görs med ett bankkort dras direkt från bankkontot.

→ Vad kostar det att ha ett bankkort?

Bankkort som ges ut av storbankerna kostar ofta en månads- eller årsavgift. Vanligtvis landar denna avgift på 400–600 kr per år. Mindre aktörer erbjuder kostnadsfria bankkort.

→ Vilket är det bästa bankkortet?

Likt kreditkort så kommer olika bankkort med olika förmåner. Vilket bankkort som är bäst beror alltså på hur det ska användas.