Är det värt att betala bredbandsräkningen med kreditkortet

Vi har tidigare beskrivit att du kan betala räkningar med ditt kreditkort.

Men när det kommer till en specifik räkning, det vill säga din bredbandsräkning, är det värt att finansiera den med ditt kreditkort?

Den frågan och fler svarar vi på i den här artikeln.

4 fördelar med att betala bredbandsräkningen med kreditkort

1. Du kan skjuta upp betalningen gratis eller mot en låg kostnad

När du betalar din bredbandsräkning med ditt kreditkort behöver du inte betala den förrän nästa kreditkortsfaktura kommer. Beroende på vilket kreditkort du har kan dock en serviceavgift tillkomma.

För att nämna ett exempel behöver du vanligtvis betala 12,5 kr för att betala en bredbandsräkning på 500 kr hos Billhop, där serviceavgiften i princip alltid ligger på 2,5 % av räkningens totalbelopp.

2. Du kan delbetala din bredbandsräkning

När du får en bredbandsräkning från exempelvis Telia eller Tele2, då får du inte möjlighet att delbetala den. Men det kan du däremot göra om du har ett kreditkort.

Med exempelvis Norwegians kreditkort kan du delbetala dina räkningar mot en kostnad som är betydligt lägre jämfört med om du hade tagit ett lån.

3. Du kan i många fall samla bonuspoäng

När du betalar din bredbandsräkning med kortet via betaltjänster såsom Billhop och Betalo är det vanligt att du får bonus på räkningens totalbelopp (men inte serviceavgiften). Om du har rätt till bonus eller cashback beror på vilket avtal betaltjänsten har med din kortutfärdare.

Det smidigaste är att höra av sig till kortutfärdarens kundsupport för att således fråga om du får bonus vid räkningsbetalningar. Bonusvillkoren vid räkningsbetalningar ändras i regel ganska ofta, så det är alltså viktigt att du dubbelkollar med supporten.

Värt att notera är att du i aldrig tjänar pengar på att betala räkningar med kreditkortet genom att samla bonuspoäng. Avgifterna överstiger alltid bonusintjäningen. 

4. Du får en tydligare ekonomisk överblick

När du betalar dina räkningar med kreditkortet får du som alltid ta del av en kreditkortsfaktura, där alla månadens inköp finns samlade. Det innebär att du enkelt kan se vad du lägger pengar på, då även räkningarna inkluderas på månadsfakturan.

2 nackdelar med att betala bredbandsräkningen med kreditkort

1. Det är dyrt att delbetala med kortet

Det tillkommer en ränta som ofta ligger på cirka 15 % när du delbetalar din bredbandsräkning månad för månad. Om du inte har råd att betala din räkning inom de betalningsfria dagarna blir du alltså tvungen att betala en relativt stor summa till kortutfärdaren i form av ränteavgift.

2. Du kan hamna i en skuldfälla

När du skjuter upp räkningsinbetalningar såsom din bredbandsräkning, då finns det risk för att du gör slut på dina pengar i vilket fall. Konsekvensen av det kan bli att din kreditkortsskuld växer varje månad, samtidigt som du själv inte har några pengar över att betala tillbaka på skulden. Denna negativa spiral kan medföra att du hamnar i en skuldfälla.

Läs mer: Lån eller kreditkort – vad passar bäst för vilken situation?