Kreditupplysningsföretagens roll i bedömningen av din kreditvärdighet

Så hur bestäms egentligen din förmåga att låna pengar? Kreditupplysningsföretagens arbete är centralt i denna process. I den här artikeln ska vi förklara deras roll när det kommer till att bedöma din kreditvärdighet.

Kreditupplysningsföretag

Vad är ett kreditupplysningsföretag?

Kreditupplysningsföretag spelar en viktig roll i finansvärlden genom att hjälpa banker, långivare och andra företag att ta kreditbeslut om sina kunder. Dessa företag samlar in och analyserar information om privatpersoner och företag för att ge en översikt av deras kreditvärdighet.

Som kund är det viktigt att förstå varför och hur kreditupplysningsföretag samlar in denna information, samt hur du kan hantera din egen kreditinformation.

Att ha en bra kreditvärdighet kan påverka din förmåga att få lån, hyra bostad eller teckna avtal. Om du inte betalar dina räkningar i tid eller har för många kreditkort kan påverka din kreditvärdighet negativt.

Samtidigt blir det svårare att få ett kreditkort med många förfrågningar, så försök att undvika att ansöka om för många lån och krediter.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning kollar hur du har skött din ekonomi tidigare. När företag som UC gör en upplysning, samlar de data om dina inkomster, eventuella skulder och hur du betalat dina räkningar. Ett vanligt tillfälle då en kreditupplysnings görs är vid ansökan om kreditkort.

Denna information hjälper banker och andra långivare att avgöra om de vill och kan låna ut pengar till dig. Om du har en bra ekonomisk historik, blir det enklare för dig att få lån eller kredit. För att ge dig själv bästa möjliga chans att få lån i framtiden, bör du alltid betala dina räkningar i tid.

👉 Tips – Här kan du snabbt och smidigt kolla upp din egna kreditvärdighet.

Kreditupplysningsföretag i Sverige

Kreditupplysningsföretag i Sverige

I Sverige finns det flera kreditupplysningsföretag som hjälper dig att ta reda på viktig kreditinformation. Dessa företag samlar in och analyserar ekonomiska data för att kunna ge en korrekt och uppdaterad bild av en persons eller ett företags kreditvärdighet. 

Här är en översikt över några av de mest välkända kreditupplysningsföretagen i Sverige:

 • UC: Upplysningscentralen (UC) är ett av de största kreditupplysningsföretagen i Sverige och ägs av flera svenska banker. UC erbjuder tjänster inom kreditupplysning, kreditbedömning och riskhantering för privatpersoner och företag.
 • Creditsafe: Creditsafe är ett internationellt kreditupplysningsföretag som har verksamhet i Sverige. De erbjuder tjänster inom kredit-, marknads- och affärsinformation.
 • Bisnode: Bisnode är en del av Dun & Bradstreet och erbjuder tjänster inom kreditupplysning, affärsinformation och riskhantering för företag i Sverige.
 • Safenode: Safenode är ett svenskt kreditupplysningsföretag som erbjuder tjänster för kreditupplysning och riskhantering för både privatpersoner och företag.
 • Syna AB: Syna är ett kreditupplysningsföretag som erbjuder tjänster inom kreditupplysning, affärsinformation, marknadsanalys och riskhantering för företag i Sverige.
 • Bisnode Kredit: Bisnode Kredit är en del av Bisnode-gruppen och erbjuder kreditupplysning, riskbedömning och kreditkontroll för företag i Sverige.
 • Sergel: Sergel Kredittjänster AB är ett svenskt kreditupplysningsföretag som erbjuder tjänster för att ta reda på kreditvärdighet och för att bedriva inkasso.
 • Krafman: Krafman AB är ett svenskt kreditupplysningsföretag som erbjuder tjänster inom områdena kreditupplysning, kreditbedömning och riskhantering.

Alla kreditupplysningsföretag som nämns ovan är godkända av Integritets­skydds­myndigheten (IMY) förut kallade ”Datainspektionen” att bedriva sin verksamhet i Sverige. De hjälper dig att få en förståelse för din egen eller andras kreditvärdighet och kan vara värdefulla verktyg för att fatta välgrundade ekonomiska beslut. 

Var och en erbjuder unika tjänster och produkter så det är viktigt att du väljer det företag som bäst uppfyller dina behov och krav.

Internationella kreditupplysningsföretag

Norge, Tyskland och USA

Internationella kreditupplysningsföretag erbjuder tjänster i flera länder, såsom Norge, Tyskland och USA. Dessa företag har omfattande databaser och kan ge dig detaljerade upplysningar om företag (B2B) och privatpersoner (B2C).

API-lösningar

Många av dessa företag erbjuder API-lösningar som möjliggör enkel integration i ditt befintliga system. Denna tjänst underlättar hanteringen av kreditupplysningar och riskbedömning.

Varför använda internationella kreditupplysningsföretag?

 • Snabb och effektiv tillgång till information om företag och privatpersoner
 • Bättre beslutsunderlag för kreditgivning
 • Underlätta samarbete över gränserna
 • Förbättra riskhantering

Med internationella kreditupplysningsföretag kan du enkelt bedöma kreditvärdigheten hos potentiella kunder, partners eller anställda, oavsett var de är baserade.

Kreditupplysningslagen KUL

Kreditupplysningsföretag, som Syna AB och Bisnode Kredit AB, följer kreditupplysningslagen (KUL) när de samlar och delar information om kunders ekonomiska situation. Denna lag reglerar hur kreditupplysningar får utföras och vilken information som får samlas.

Enligt KUL måste kreditgivaren informera dig om att en kreditupplysning kommer att göras samt vilket bolag som utför upplysningen. Min Upplysning är en tjänst där du kan se vilka upplysningar som har tagits på dig och vilka bolag som har använt sig av denna information.

Det är viktigt att känna till de lagar som reglerar kreditupplysningsverksamhet och hur de skyddar dig som kund. Ha alltid detta i åtanke när du använder sådana tjänster och söker krediter.

Vanliga frågor och svar

❓ Hur kan jag få en kreditupplysning?

För att få en kreditupplysning kan du vända dig till ett kreditupplysningsföretag som UC, Bisnode, Creditsafe, Syna eller Valitive.

❓ Vad är UC?

UC är ett av Sveriges största kreditupplysningsföretag som använder sig av informationskällor för att ge en tydlig bild av en persons eller företags ekonomiska situation.

❓ Hur fungerar en kreditupplysning?

En kreditupplysning inhämtar information om din ekonomiska historik och betalningsförmåga för att långivare kan avgöra om du är kapabel att betala tillbaka lånet eller inte.

❓ Hur påverkar UC-score mina lånechanser?

Ditt UC-score är en viktig faktor som långivare beaktar när de beslutar om att bevilja lån. Ju högre score, desto bättre lånechanser och räntevillkor kan du få.