Beställa faktura trots Kronofogden

Vad är kreditprövning vid fakturaköp?

Kreditprövning vid fakturaköp är en process där säljaren bedömer din ekonomiska förmåga att betala. Detta görs genom en kreditupplysning från UC eller liknande, men är mindre omfattande än vid låneansökningar. Betalningsanmärkningar, som visas i kreditupplysningen, kan minska chansen att få köpa på faktura. 

Dessa anmärkningar indikerar tidigare ekonomiska svårigheter och påverkar kreditvärdigheten negativt. Fakturaköp ger fördelen att betala efter mottagandet av varan, men skulder hos Kronofogden kan leda till att säljare nekar fakturaköp eller begär alternativa betalningsmetoder.

Vad är skillnaden mellan kredit och faktura?

Att förstå skillnaden mellan faktura och kredit är viktigt vid val av betalningsmetod, speciellt vid betalningsanmärkningar. Fakturaköp innebär betalning inom 14-30 dagar utan ränta om den sker i tid och kan godkännas trots anmärkningar.

Kreditköp kräver återbetalning över tid med potentiella räntor och avgifter, och ofta en kreditkontroll. För personer med ekonomiska svårigheter kan fakturaköp vara enklare att godkännas för, ibland utan kreditprövning.

Handla på faktura trots betalningsanmärkningar

handla på faktura utan kreditkontroll

När du står inför ekonomiska utmaningar, såsom betalningsanmärkningar, kan det verka svårt att handla på faktura, men det finns butiker och företag som tillåter detta trots din finansiella historik. Nedan finner du information om var och vad du kan handla.

Klädbutiker:

 • H&M: Erbjuder möjlighet att betala mot faktura, även för kunder med betalningsanmärkningar.
 • Zalando: Kan tillåta fakturabetalning beroende på resultatet av en individuell kreditbedömning.

Matbutiker:

 • Matsmart: Matsmart tillåter köp på faktura även för de med betalningsanmärkningar, men detta är beroende av en individuell bedömning och sker efter en kreditkontroll.
 • Mat.se: Kan i vissa fall ge dig möjlighet att betala dina matvaror via faktura trots betalningsanmärkningar.

Elektronik butiker:

 • MediaMarkt: Öppen för fakturabetalningar för de med anmärkningar.
 • NetOnNet: Godkänner köp av olika elektronikprodukter på faktura, med kreditprövning som genomförs men är generellt mindre strikt

Varje företag har sina egna riktlinjer för kreditprövning, så det är viktigt att du läser villkoren noggrant. Trots en betalningsanmärkning kan du alltså finna alternativ för att göra nödvändiga eller önskade inköp.

👉 Tips – Här kan du snabbt och smidigt kolla upp din egna kreditvärdighet.

Alternativ vid betalningsanmärkningar

När du står inför en ekonomisk situation med betalningsanmärkningar, finns det flera vägar att överväga. Att förvalta din ekonomi på ett effektivt sätt kräver kunskap om vilka alternativ du har tillgängliga. Nedan diskuteras några handlingsvägar:

 • Spara pengar: Genom att budgetera och dra ner på onödiga utgifter kan du spara ihop till framtida inköp utan behov av kredit.
 • Med kreditkort: Ifall du redan har ett kreditkort är det möjligt att använda detta med omsorg och betala tillbaka skulder i tid för att undvika ytterligare anmärkningar.
 • Snabblån: Vid undantagsfall och akuta situationer kan snabblån övervägas, men det är viktigt att vara medveten om de höga räntorna och avgifterna som oftast tillkommer.

5 tips på hur du kan förbättrar din kreditvärdighet

köpa kläder på faktura trots betalningsanmärkning

För att förbättra din ekonomi och öka chansen att få fakturor godkända trots anmärkningar hos Kronofogden, bör du öka din kreditvärdighet. Här är några steg att följa:

 1. Se till att betala alla räkningar och skulder före förfallodatumet. Detta visar ansvar och förbättrar din kreditvärdighet.
 2. Undvik onödiga kreditkontroller, eftersom de kan sänka din kreditvärdighet.
 3. Fokusera på att betala av skulder, särskilt de med hög ränta.
 4. Undvik att skaffa mer skulder för att hålla din skuldnivå låg, vilket visar att du sköter din ekonomi bra.
 5. Genom att kontrollera din kreditvärdighet kan du rätta fel som påverkar din kreditvärdighet.

Genom att följa dessa steg kan du bygga upp en stabil ekonomisk profil och framstå som en lågrisk kund för kreditgivare.

Vanliga frågor och svar

❓ Vart kan jag handla på faktura utan kreditkontroll?

Det är svårt att hitta butiker som erbjuder faktura utan kreditkontroll, eftersom de flesta kreditbolag gör någon form av kreditprövning.

❓ Kan jag handla på faktura med betalningsanmärkning?

Ja, du kan handla på faktura med betalningsanmärkningar hos online butiker som erbjuder handel genom olika faktureringsbolag, till exempel via Klarna, Svea eller Payson faktura.

❓ Finns det avbetalning trots kronofogden?

Det är inte möjligt att handla på avbetalning om du har skulder hos Kronofogden.