Är debetkort eller kreditkort bäst?

Är det bättre att välja ett debetkort eller kreditkort? Det är en fråga som många ställer sig och som vi tänkte försöka reda ut idag.

Eftersom det är ganska stor skillnad på hur ett debetkort fungerar jämfört med hur ett kreditkort fungerar behöver du förstå dessa skillnader för att kunna avgöra vilken sorts kort som passar dig bäst, och när.

kreditkort vs bankkort

Vad är ett debetkort?

Ett debetkort är ett slags betalkort som du använder för att göra transaktioner, exempelvis vid inköp. När du använder ditt debetkort dras pengarna direkt från ditt bankkonto. Det innebär att du bara kan spendera det belopp som finns tillgängligt på ditt konto och undviker därmed att dra på dig skulder. 

Debetkort har oftast färre avgifter jämfört med kreditkort, men de erbjuder inte samma förmåner som kreditkort kan ge. Det är enkelt och praktiskt att använda debetkort, och det ger dig kontroll över din ekonomi.

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är också en typ av betalkort som ger dig möjlighet att betala för varor och tjänster på kredit. Det innebär att när du använder ditt kreditkort så lånar du pengar från kortutgivaren, vilket måste betalas tillbaka senare. 

Återbetalningen sker oftast månadsvis via en faktura, och beroende på kortets villkor kan det finnas en räntefri period. Kreditkort kan också erbjuda förmåner som bonuspoäng, rabatter och försäkringar, vilket kan göra dem attraktiva för vissa användare.

👉 Läs mer i vår guide Vad är ett kreditkort?

Skillnaden på debet- och kreditkort

bankkort kreditkort skillnad

Kostnader och avgifter

Debetkort drar pengarna direkt från ditt bankkonto när du genomför köp, medan kreditkort fungerar som ett kortlån. Med kreditkort betalar du på kredit, vilket innebär att betalningarna samlas på en faktura som du betalar i efterskott. 

Det kan finnas avgifter förknippade med kreditkort, såsom räntor och årsavgifter, som kan variera beroende på kortet och ditt användande av det.

Förmåner

Kreditkort erbjuder ofta förmåner som debetkort inte har, såsom bonusar, rabatter och försäkringar. Kreditkort kan vara mer fördelaktigt om du vill ha tillgång till dessa förmåner och ha möjlighet att skjuta upp eller delbetala dina köp. Om du inte uppfyller kraven för kreditkort, till exempel för låg kreditvärdighet, är debetkort ett bättre alternativ.

Fördelar och nackdelar med debetkort

Debetkort är en populär betalningsmetod som erbjuder flera fördelar. Kontroll över utgifter är en stor fördel eftersom du använder dina egna pengar, vilket kan minska impulsköp och skuld. Dessutom tillkommer inga räntor eftersom du inte lånar pengar. De flesta debetkort har oftast ingen årsavgift vilket är ytterligare en fördel.

Debetkort har dock också vissa nackdelar. En potentiell risk är att du inte har samma skydd som med ett kreditkort vid bedrägeri eller tvister. Dessutom kan vissa företag kräva kreditkortsgaranti för att boka biljetter, hotell eller hyrbilar, vilket kan vara begränsande med ett debetkort.

Fördelar och nackdelar med kreditkort

Fördelarna med kreditkort inkluderar bekvämlighet då de används globalt och är lätta att bära med sig. De kan vara användbara i nödsituationer när du snabbt behöver pengar och ofta erbjuder belöningsprogram, som poäng, rabatter och cashback.

Däremot finns det nackdelar med kreditkort, såsom risk för skuldsättning och höga räntekostnader. De kan även medföra andra avgifter och det är viktigt att hålla koll på sina utgifter för att undvika ekonomiska problem.

Tips på vilket kort som passar dig

När du står inför valet mellan ett debetkort och ett kreditkort är det viktigt att överväga dina ekonomiska vanor och behov. Fundera på hur du hanterar dina utgifter, om du tenderar att betala av dina skulder snabbt och hur ditt sparande ser ut.

Ett debetkort kan vara lämpligt om du vill hålla bättre koll på dina utgifter och undvika att överskrida din budget. Om du däremot vill dra nytta av fördelar, som bonusar och försäkringar, kan ett kreditkort vara mer passande.

Vanliga frågor om debetkort och kreditkort

❓ Vad är bäst debet eller kreditkort?

Valet beror på din ekonomi och preferenser. Om du vill undvika skuld och kontrollera utgifter, föredra debetkort. Kreditkort passar för belöningar och köpskydd.

❓ Vad är skillnaden mellan kortkredit och kreditkort?

Kortkredit är den kreditgräns som är kopplad till ditt kreditkort, medan kreditkort är själva betalningsinstrumentet som kan använda den tillgängliga krediten.

❓ Vilka nackdelar finns med att använda kreditkort?

Nackdelarna inkluderar risk för skuld, höga räntekostnader, negativ inverkan på kreditvärdighet om du inte betalar i tid och potentiellt ökat oansvarigt spenderande.

❓ Vilka fördelar finns med att använda debetkort jämfört med kreditkort?

Debetkort drar pengar direkt från ditt bankkonto, vilket hjälper till att undvika skuld, ränteavgifter och negativa effekter på din kreditvärdighet.